Izvor:Pobjeda

Rajov ranč ,,predat“ inspektoru za šume

Inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma obišla je nelegalno gradilište („Rajov ranč“) u zoni Manastirskog vrbiša na Morači prošlog četvrtka na inicijativu Nacionalnog parka Skadarsko jezero, uradila nadzor i utvrdila da na tom prostoru nema izvođenja građevinskih radova koji spadaju u njenu nadležnost.

Predmet je, kazali su oni Pobjedi, proslijeđen juče inspektoru za šume, kao i inpektoru za željeznice jer je ,,gradilište“ u pružnom pojasu. Sa predmetom je, kako su saopštili, upoznat i direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero Nenad Ivanović po čijoj inicijativi su i uradili ,,uviđaj“.

Predmet

– Postupajući po inicijativi br. 071/4-5479/1 podnijetoj od strane JP Nacionalni parkovi Crne Gore – Nacionalni park Skadarsko jezero, koja se odnosi na radove u zoni Manastirskog vrbiša na Morači – NP Skadarsko jezero, Urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma, 13. avgusta je izvršila inspekcijski nadzor na licu mjesta, u prisustvu šefa Službe zaštite NP Skadarsko jezero i nadzornika NP Skadarsko jezero – kazali su Pobjedi iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Kako su naveli, konstatovano je da na toj lokaciji ,,nema izvođenja građevinskih radova iz nadležnosti Urbanističko-građevinske inspekcije, kao i da je na stijeni iznad postojećeg izvora postavljena isklesana kamena ploča“.

– Sljedstveno navedenom, a imajući u vidu član 200 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata (Službeni list Crne Gore, br. 64/17, 44/18, 63/18, 11/19, 82/20), kojim su propisana ovlašćenja urbanističko-građevinskog inspektora, i član 201 istog zakona kojim su propisane upravne mjere i radnje urbanističko-građevinskog inspektora koje je isti dužan preduzeti kada u postupku inspekcijskog nadzora ocijeni da je povrijeđen zakon ili drugi propis, izvedeni radovi ne spadaju u nadležnost ove inspekcije – saopštili su Pobjedi iz MORT-a.

Kamena ploča u koju su uklesana imena (Izvor: Pobjeda/S. Vasiljević)

Ekipa Pobjede prošle srijede, nakon što su se našoj redakciji obratili lokalni ribari i poslali fotografiju na kojoj se vidi bager na lokaciji Manastirska tapija, koja pripada zoni Nacionalnog parka Skadarsko jezero, što znači da je zaštićeno područje, obišla ovo mjesto i uvjerila se da je obala prekopana, da je posječeno nekoliko stabala, ali na radilištu nije bilo radnika.

Na jednom kamenu na obali uklesano je: „Čikov izvor“ i imena – Stanko Rakčević, Rajo Šuškavčević, Momo Božović, Slobo Dabanović, Srećko Raičević, Dragan Korović, a na kraju piše: „Rajov ranč“.

Šuškavčević

Tim tragom došli smo do Raja Šuškavčevića koji je potvrdio da je on inicijator radova na Manastirskoj tapiji, ali je bio kategoričan i da niko nema namjeru da nešto gradi na obali jezera.

– Svi u susjednim mjestima sređuju obalu kako bi tu odmarali, roštiljali… U godinu dana smo tu 10 i to nije nikakva katastrofa. Očistili smo vrbe, obalu smo utvrdili i ne znam šta je tu naopako – kazao je Šuškavčević.

Rekao je i da je prošle godine pitao sveštenike i dobio od njih dozvolu da utvrdi obalu kako je ne bi voda odnijela.

Poručio je i da „nikada u životu ne bi nešto radio“ na Manastirskoj tapiji.

– Ne koristim to samo ja, nego svi okolo. Ja već 35 godina kosim, pazim to i tu svi odmaraju, to je samo to, samo uređenje, ništa drugo. Meni ne treba da gradim, ja već imam kuću na jezeru – kazao je Šuškavčević.

Dodaje da je sredio i izvor, postavio klupe i stolice…

U upravi Nacionalnog parka Skadarsko jezero kazali su u srijedu da ne znaju ko i što radi u Manastirskoj tapiji. Direktor Ivanović je rekao da su njihovi nadzornici primijetili da „neko devastira tu zonu“ i o tome obavijestili resorno Ministarstvo turizma i održivog razvoja, jer je to ,,protivpravna aktivnost, nelegalna promjena u prostoru“.

– Naša obaveza je da takve i slične stvari prosljeđujemo Ministarstvu održivog razvoja i turizma, odnosno Inspekciji zaštite prostora. Mi smo to uradili. Ne znam što su htjeli da prave tu – rekao je Ivanović.

Radovi se odvijaju nedaleko od Manastira Vranjina, u kojem služi sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i koje smatra da je i ovaj dio obale Skadarskog jezera njihovo gazdinstvo.

Mještanin Boban Petrović s kojim je ekipa Pobjede u srijedu razgovarala ispričao je da su ribari primijetili radove na obali Manastirske tapije, te da su mašine i bager bili na radilištu tri dana.

On i ostali ribari uvjereni su da je zemljište pripremano „za gradnju nekog objekta“.

– Bilo je tu nekoliko radnika. Bager su utovarili na ponton, tu ga dovezli i onda su kopali dva-tri dana. Kamenu ploču su donijeli i ugradili, a što su dalje htjeli da rade ne znam, mora da su neki objekat planirali – uvjeren je Petrović.

Naglašava da uz obale jezera ima dosta mjesta na koja su postavljeni stolovi i stolice i gdje mnogi dolaze na kampovanje ili organizuju roštilje, te da je to u redu, ali da su radovi na Manastirskoj tapiji devastacija zaštićenog prostora.

– Takvih mjesta ima dosta. Mladi dolaze i roštiljaju, donose zvučnike, kupaju se i plivaju i to nikome ne smeta. Međutim, ovo što se sada radi je već devastacija obale – ističe Petrović.

Zakon o nacionalnim parkovima, u odjeljku Izgradnja objekata, članom 22 precizira da se „izgradnja objekata i izvođenje drugih radova na području nacionalnih parkova može vršiti u skladu sa prostornim planom posebne namjene, planom upravljanja i drugim planskim dokumentima“ i uz građevinsku dozvolu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD-LP: Suverenističke partije da formiraju vlast koja će raditi...

"Svojim glasom, pokazali ste da vrednujete ne samo naš doprinosdosadašnjim rezultatima u lokalnoj vlasti, već ste i...

Bošković o izborima u tri opštine: Uzeli smo 37...

"U tri opštine koje predstavljaju Crnu Goru u malom, uzeli smo 43% glasova ili 37 mandata više...

Smolović: Pokušaćemo da povećamo koalicioni kapacitet i formiramo buduću...

"Naša ambicija je bila da samostalno vršimo vlast, međutim okolnosti su bile druge. Ne možemo reći da...

Eraković: Otvoreni smo za formiranje vlasti u sve tri...

DPS je još jednom potvrdila dominaciju. " Osvojili smo između 40 do 50 glasova...

SD: Državotvorne partije da formiraju vlast u sve tri...

“Nastavićemo da pružamo važan doprinos očuvanju državnog dostojanstva koje odlazeća vlast već punu godinu vrlo svjesno na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare