Izvor:rtcg

Roditelji negoduju na online nastavu

Mnogi su strahovali od početka školske godine i rizika od zaraze. Tokom oktobra, inficirano je 97 učenika, od 100 hiljada koji pohađaju nastavu, pa epidemilozi smatraju da je škola, uz poštovanje mjera-bezbjedno mjesto. S druge strane, neki roditelji negoduju jer im djeca ne idu u školu, ali iz Ministarstva prosvjete poručuju-ovo je najbolji model koji se u Crnoj Gori mogao ponuditi.

Da je distanca, dezinfekcija i mjerenje tjelesne temperature u školama dala rezultate govore brojke. 97 učenika je zaraženo koronavirusom u odnosu na 100.000 koji pohađaju nastavu u učionicama.

“Da se u školama širi zaraza ovaj procenat bi bio mnogo veći tako da je ovaj sistem pružio ono što mi stalno govorimo da su djeca sigurna u školskom okruženju. Ne treba roditelji da razmišljaju da li djeca mogu da se zaraze”, rekla je Arijana Nikolić-Vučinić iz Ministarstva prosvjete.

Upravo ovako nizak procenat zaraženih očekivali su i roditelji.

“Negdje u skladu sa očekivanjima jer se i najavljivalo da će škole biti sigurno mjesto i da se ne očekuje da će se širiti koronavirus unutar škola, zbog svih mjera koje se sprovode”, kazala je Kristina Mihajlović iz Udruženja Roditelji.

U odnosu na broj oboljelih u opštinama primjenjuje se sistem semafora. Ipak, potpuni prelazak na online nastavu neprihvatljiv je za većinu roditelja.

“Očekivali smo da će određeni broj roditelja željeti da djeca idu, a neki da ne treba da idu. Mi smatramo da je u ovoj situaciji da je ovo najbolji model koji Crna Gora mogla da prihvati”, dodala je Nikolić-Vučinić.

“Mislimo da roditeljima treba ostaviti pravo na koji sistem će da se odluče, ali je ogroman broj onih koji smatraju da zamjena za odlazak u školu ne postoji”, dodala je Mihajlović.

Iako učionica nema zamjenu pritužbe roditelja odnose se na oranizaciju savladavanja gradivo, ali i sistem kontrole naučenog.

“I dalje gradivo obimno prelazi se veoma brzo i sa druge strane roditelji ukazuju da postoji različita slika od škole do škole. Nijesu organizovani časovi ni konsultacije za djecu koja pohađaju online nastavu, tako da tu ima odstupanja”, zaključila je Mihajlović.

I dok roditelji cekaju korekciju nastavnih planova, nastavnici očekuju da budu dodatno plaćeni za online nastavu, što su im iz Ministarstva nedavno i obećali.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

Daka Davidović nazvao Vučića mučenikom: Nemamo ništa zajedničko, naši...

Biznismen Miodrag Daka Davidović gostujući u emisiji "U žiži" na TV Novi rekao je da je predsjednik...

Bajden prvi u istoriji SAD osvojio više od 80...

S obzirom na to da se glasački listići još prebrojavaju, Bajden će dodatno poboljšati rekord koji je...

Vuković: Žene su dale smisao našoj herojskoj borbi kroz...

On je naglasio da su žene dale smisao našoj herojskoj borbi kroz istoriju. “Činjenica...

Maradona umro na isti dan kad i Kastro, imali...

I imali su posebnu povezanost, pa je slavni Argentinac istetovirao njegov lik na nozi.

Zelena salata čuva zdravlje

Vlakna, takođe, pomažu u uklanjanju soli žučnih kiselina iz organizma. Kad organizam nadomješta ove soli, istovremeno razlaže...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare