Izvor:Pobjeda

ŠĆEKIĆ: Mitrović razriješen jer se nije pridržavao zakonskih propisa

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić donio je odluku o razrješenju sa funkcije direktora Opšte bolnice Nikšić dr Marka Mitrovića nakon što je Komisija za kontrolu rada zdravstvenih ustanova konstatovala niz nepravilnosti koje se odnose na nepridržavanje zakonskih propisa tokom rukovođenja ustanovom.

Šćekić je za vršioca dužnosti imenovao Mitra Šaranovića, specijalistu ortopedske hirurgije i traumatologije, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja, čime je potvrđeno pisanje Pobjede.

– U cilju zaštite zdravlja građana i nesmetanog funkcionisanja zdravstvenih ustanova, a u skladu sa poštovanjem zakonskih propisa, Ministarstvo zdravlja će nastaviti da se bavi suzbijanjem svih nepravilnosti i anomalija u sistemu zdravstvene zaštite – saopštio je resor kojim rukovodi Šćekić.

Istakli su da odgovornost za stanje u zdravstvenom sistemu snose svi, „od ministra do čelnih ljudi i menadžmenta zdravstvenih ustanova do zaposlenih u njima“.

Najavili su i da će Komisija za kontrolu rada zdravstvenih ustanova, čiji je osnivač država, nastaviti kontrole rada i funkcionisanja zdravstvenih ustanova sa pravnog, ekonomskog i medicinskog aspekta.

– Takođe, biće zatražena i revizija poslovanja zdravstvenih ustanova u prethodnom periodu – saopšteno je iz Ministarstva.

– Naš zajednički cilj mora biti efikasan sistem zdravstvene zaštite, te stoga odbacujemo insinuacije koje imaju političke ili bilo kakve druge navode povodom smjene dr Mitrovića – piše u saopštenju.

Na odluku Šćekića da razriješi Mitrovića sa funkcije direktora, juče je reagovala Demokratska Crna Gora koja ipak smatra da se radi o čistom političkom revanšizmu. Mitrović, sada već bivši direktor Opšte bolnice, je predsjednik Opštinskog odbora te partije u Nikšiću.

Oni su istakli da je nakon polemike u Skupštini Crne Gore između predsjednika SNP-a i potpredsjednika Vlade za ekonomski sistem Vladimira Jokovića i poslanice Demokrata Zdenke Popović objavljena nezvanična informacija da je Šćekić, ministar zdravlja iz SNP-a, smijenio direktora Opšte bolnice Nikšić, dr Marka Mitrovića, funkcionera Demokrata.

– Dr Marko Mitrović je, kao direktor nikšićke bolnice, lično zaslužan za obezbjeđivanje donacije bolnici u iznosu od 300 hiljada eura. U njegovom mandatu otvoren je kabinet za gastroenterohepatologiju, kabinet za EEG i EMNG, ambulanta dječije psihijatrije koja je prva tog tipa u sjevernom i središnjem regionu, obezbijeđena oprema i svi preduslovi da se počnu vršiti oftalmološke operacije u nikšićkoj bolnici nakon 30 godina, obezbijeđena kapitalna investicija za nabavku CT skenera i magnetne rezonance, a očekuje se u roku od mjesec dana završetak projekta izgradnje urgentnog bloka, kao najveće investicije u posljednjih 30 godina u zdravstvu Nikšića – piše u reagovanju Demokrata.

Istakli su da je i pored svih ovih izuzetnih rezultata, Mitrović bio predmet višegodišnje ,,hajke od strane DPS-a“, žrtva brojnih fizičkih napada te da je njegovoj smjeni konačan pečat dao ,,časni i pošteni“ SNP.

– Moraće ministar zdravlja javnosti da pojasni kako i zbog čega je smijenjen čovjek koji je na pun mandat izabran po konkursu, a mi već sada garantujemo da ni minimalno valjane razloge za to neće imati. Ali, jedno je sigurno, ako smjena ljekara i humaniste Marka Mitrovića

zaista bude konačna, to će značiti potvrdu da ova vlada ne želi na javnim funkcijama niti jednog pojedinca koji zna, umije, može i stvara korist za javno dobro – zaključuje se u saopštenju.

Mitrović je na mjesto direktora bolnice postavljen 30. avgusta 2020. godine odlukom ministarke Jelene Borovinić-Bojović. On je tada zamijenio dugogodišnjeg direktora Iliju Ašanina, iz redova DPS-a.

Brojni građani ukazivali su na probleme u nikšićkoj bolnici od kada je na njeno čelo postavljen Mitrović, ali Ministarstvo nije reagovalo.

Jedna porodica tužila je ovu zdravstvenu ustanovu zbog smrti novorođenčeta i ugrožavanja života porodilje.

U martu je jednom pacijentu, koji je bio smješten na Internom odjeljenju bolnice u Nikšiću, greškom data krv i to još neodgovarajuće krvne grupe. On nije ni trebalo da primi krv, već je ona bila namijenjena drugom pacijentu, a grešku je napravila medicinska sestra. Pacijent je zbog toga bio prevezen u Klinički centar Crne Gore u Podgorici, gdje mu je stanje stabilizovano.

Kao jedan od propusta tokom rukovođenja Mitrovića se izdvaja i onaj kada je u jeku pandemije korona virusa njegov brat dr Pero Mitrović, iako je morao biti u izolaciji jer je bio kovid pozitivan, pregledao pacijente.

Zatim, slučaj djevojčice koja je nekoliko sati čekala na pregled, da bi se ustanovilo da nedostaje konca za šivenje. Roditelji djevojčice su Pobjedi kazali da u toj ustanovi nemaju konca, nemaju anestetike, nemaju vatu…

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vuković: Zakon o predsjedniku bio ustavni puč; Đurović: Đukanović...

Poslanik DF-a Dejan Đurović u emisiji "Argumenti" na TVCG kazao je da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović...

Kurti: Srbija je de fakto priznala Kosovo, o statusu...

S druge strane opozicione partije u Skupštini Kosova iznijele su niz Kritika na račun Kurtija i “njegovog...

Šahmanović: Dugujemo Crnoj Gori da ostanemo ovdje i da...

Šahmanović ističe da su ovim izmjenama odvojili specijalizante koji se usavršavaju izvan Crne Gore i one koji...

Britanci “spustili” Dodika: Samo država BiH ima nadležnost donositi...

Britanska ambasada u BiH se oglasila kratkim saopštenjem na svom zvaničnom Facebook nalogu. "Sve...

Udes na Zlatici, oboreni motociklista i suvozač

Kako nam je rečeno, do udesa je došlo u blizini hipermarketa Laković na Zlatici.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare