Šćepanović: Želimo da pokrenemo zajedničke naučnoistraživačke projekte i saradnju inovacionih subjekata Crne Gore i UAE

Na poziv dr Sultana Ahmeda Al Jabera, ministra industrije i napredne tehnologije Ujedinjenih arapskih emirata, delegacija Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore, koju je predvodila ministarka Biljana Šćepanović, učestvovala je na Nedelji održivosti u Abu Dabiju – ADSW 2023 (Abu Dhabi Sustainability Week 2023), koja predstavlja globalnu inicijativu za društveni, ekološki i ekonomski održivi napredak.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, u pitanju je događaj od izuzetno velikog obima, kako po broju i tipu učesnika (preko 4000 delegata iz reda čelnika država, lidera u oblasti industrije i investicija, preduzetnika i mladih), tako i po broju ustanova, startapova, nacionalnih i međunarodnih organizacija, odnosno država koje su predstavile svoje projekte, dostignuća i planove u oblasti novih tehnologija sa ciljem održivog razvoja zasnovanog na znanju.

„Učešće naše države na ovakvim skupovima je od izuzetnog značaja sa brojnih aspekata. Veoma nam je bitno da drugima predstavimo šta radimo u Crnoj Gori u sektoru nauke, istraživanja i inovacija, kako bismo u neposrednom kontaktu razmotrili mogućnosti saradnje“, smatra Šćepanović i dodaje da je „sa ciljem budućeg povezivanja naše naučnoistraživačke i inovacione zajednice sa partnerima iz UAE i drugih država, ne manje važno da se mi upoznamo sa njihovim aktivnostima, kako bismo efikasnije identifikovali zajedničke prioritete, ali i bili u toku sa globalnim trendovima u istraživanju i inovacijama.“

Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost, klimatske promjene, zaštita životne sredine, proizvodnja hrane, tretman otpada, pametni gradovi, digitalizacija, obrazovanje i uloga mladih u obezbjeđenju održivosti, angažman žena u sektoru održivosti, zaštite životne sredine i obnovljive energije neke su, kako su naveli, od centralnih tema Nedelje održivosti 2023, kao skupa koji je obuhvatio niz prezentacija, predavanja, panel diskusija, platformi, foruma, izložbi i sajamskih postavki.

Na marginama skupa, crnogorska delegacija je, uz posjetu gradu Masdaru i upoznavanje sa principima njegovog funkcionisanja, imala priliku za razgovore i sastanke sa predstavnicima državne uprave UAE (ministrom Al Jaberom, podsekretarom Al Suwaidijem i njihovim timom iz Ministarstva industrije i napredne tehnologije, kao i ministarkom za klimatske promjene i zaštitu životne sredine Mariam Almeheiri), sa predstavnicima naučno-obrazovne i inovacione zajednice UAE (Univerzitet Mohamed Bin Zayed za vještačku inteligenciju, Univerzitet Khalifa itd) i njihovim međunarodnim partnerima (Univerzitet u Mančesteru), ali i sa članovima vlada i predstavnicima naučnoistraživačkih i inovacionih sektora drugih država, sa kojima Crna Gora dijeli prioritete u oblasti inovacija i istraživanja i razvoja (Saudijska Arabija, Paragvaj, Španija, Turska itd).

„Želimo da pokrenemo konkretne zajedničke naučnostraživačke projekte naših i institucija iz UAE, na osnovu Memoranduma o razumijevanju i saradnji u oblasti visokog obrazovanja i naučnog istraživanja između UAE i CG, potpisanog još 2016. godine, kao i saradnju inovacionih subjekata dvije države, u skladu sa zaključcima mješovite ekonomske komisije dvije države iz 2020. godine“, kazala je Šćepanović isitičući da „sve ovo radimo kako bi kroz usmjeravanje programske politike u nauci, istraživanjima, inovacijama i pametnoj specijalizaciji doprinijeli postizanju ciljeva održivog ekonomskog razvoja zasnovanog na znanju.“

“Domaćin skupa bila je Masdar, državna kompanija za obnovljivu energiju, koja ima svoje investicije širom svijeta, pa i u Crnoj Gori, a u UAE predstavlja jednog od nosilaca održivog razvoja i ekonomije zasnovane na znanju. Jedan od njenih ključnih inovacionih projekata je grad Masdar u Abu Dabiju, stjecište inovacija, istraživanja i razvoja, osmišljen kao naselje koje oličava održivi urbani razvoj i prvi grad sa nultom emisijom ugljenika, za koji je planirano da do 2030. godine ostvari misiju da u njemu živi 50.000 stanovnika”, saopšteno je iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

Crnogorsku delegaciju na Nedelji održivosti u Abu Dabiju od 14-19. januara, pored ministarke nauke i tehnološkog razvoja, činile su: Smilja Kažić Vujačić, načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju, Aleksandra Mugoša iz Direkcije za inovacije, i Tatjana Radović, šefica kabineta Ministarstva.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Lansirana raketa izrađena 3D štampačem, nije dostigla orbitu

Dva prethodna pokušaja lansiranja rakete Teran 1 otkazana su u posljednjem trenutku zbog tehničkih problema.

Sjutra oblačno sa kišom, krajem dana prestanak padavina

U višim planinskim predjelima na sjeveru, u kasnim popodnevnim satima, kiša će kratkotrajno preći u sunježicu i...

Amal Kluni ima savršenu liniju: Doručak, ručak i večera...

Osim što ima istančan modni ukus, Amal Kluni žene širom svijeta oduševljava i svojom idealnom linijom, zbog...

(VIDEO) “Za ovo se borimo”: Susret ukrajinskog vojnika i...

"Za ovo se borimo", napisao je Geraščenko uz video te dodao: "Otac i sin".

Ukrajina traži da Savjet bezbjednosti UN hitno okonča rusku...

Evropska unija je zaprijetila Bjelorusiji novim sankcijama ako to oružje raspoređeno, dok su Sjedinjene Države nagovijestile da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare