Šef obezbjeđenja KCCG: Molimo građane da sarađuju sa nama

O njihovom zanimanju u javnosti se govori uglavnom kada se desi neki incident. O iskustvima i izazovima na poslu rijetko. Posao zaštitara je veoma zahtjevan i stresan a naročito ako govorimo o obezbjeđenju ustanova kao što je Klinički centar Crne Gore (KCCG).

Služba obezbjeđenja zaštite na radu i protiv-požarne zaštite KCCG, čiji je rukovodilac dipl. pravnik Predrag Radinović, ima tri odjeljenja: Odjeljenje zaštite lica i imovine – obezbjeđenje, Odjeljenje zaštite na radu i Odjeljenje protiv požarne zaštite.

„Svako odjeljenje ima svog neposrednog rukovodioca sa kojima direktno sarađujem i sa kojima zajednički sprovodimo radne obaveze u skladu sa Zakonom i Kućnim redom KCCG. U našoj Službi, koja broji oko 60 zaposlenih, pored srednjeg kadra, imamo i kadar sa visokim obrazovanjem od kojih je jedan magistar a jedan doktor nauka, kao i diplomiranog oficira policije koji je ujedno i menadžer bezbijednosti KCCG“, kaže Radinović.

Radinović ističe da je Odjeljenje za zaštitu lica i imovine KCCG jedno od prvih registrovanih službi u Crnoj Gori za unutrašnje obezbjeđenje i da njeni zaposleni posjeduju odgovarajuće licence propisane Zakonom o zaštiti lica i imovine.

On naglašava da je posao zaštitara veoma zahtjevan i stresan koji iziskuje maksimalne napore da se zaštite, ne samo imovina i zaposleni KCCG, već i pacijenti i svi oni koji dolaze u našu ustanovu, uz poštovanje Zakona i pravnih akata KCCG.

Radinović kaže da je veoma važno znati da se zaposleni u Odjeljenju zaštite na radu staraju i vode računa o bezbijednosti i uslovima zaštite na radu svih zaposlenih KCCG-a, dok zaposleni u Odjeljenju protiv-požarne zaštite vode brigu o infrastrukturi i preventivno djeluju kako ne bi došlo do požara.

„Zaposleni u Odjeljenju zaštite lica i imovine vode računa o održavanju reda, ne samo u objektima već i van njih, odnosno i u krugu KCCG-a. Takođe, obezbjeđujemo i tri prilazne rampe i regulišemo saobraćaj u krugu naše ustanove“, pojašnjava Radinović.

Zbog djelatnosti kojom se bave često su izloženi verbalnom, pa čak i fizičkom nasilju.

„U tim situacijama, uglavnom kontaktiramo Upravu policije sa kojom imamo dobru saradnju. Najviše su izloženi pritiscima zaštitari koji obezbjeđuju ulaze u KCCG. Naši zaposleni intervenišu i po pozivu zdravstvenih radnika sa odjeljenja kada dođe do incidenta, najčešće sa posjetiocima a rjeđe sa pacijentima. Takođe se incidenti sa pacijentima i njihovom pratnjom dešavaju u polikniničkom dijelu ustanove kao i na glavnim ulazima objekata. Imali smo i situacije kada su zaštitari, nakon fizičkog incidenta, prolazili sa težim fizičkim povredama, pa čak bili i hospitalizovani. U ovakvim situacijama smo uvijek pozivali Upravu policije radi asistencije. U periodu pandemije ovakvih primjera nije bilo na odjeljenjima jer su obustavljene posjete bolesnicima na bolničkom liječenju. Sa druge strane, od pojave pandemije, imamo veći pritisak od građana na glavnim ulazima jer vodimo računa i o poštovanju preventivnih epidemioloških mjera“, ističe Radinović.

„Mislim da je jako važno da svi koji dolaze u KCCG, i zaposleni i pacijenti, imaju razumijevanja, poštuju naše radne obaveze i sarađuju sa nama, kako bi svi otišli kući zadovoljni“, smatra Radinović.

„S toga bih zamolio sve koji dolaze u KCCG da nam pomognu i da nas razumiju i ispoštuju ono što im se kaže od strane obezbjeđenja kako bismo zajedničkim snagama, prije svega, prebrodili i pobijedili nastalu situaciju zbog pandemije COVID-19, jer samo razumijevanjem i međusobnom saradnjom možemo to da učinimo“, apeluje Radinović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U Italiji četvoro mrtvih pošto se komad alpskog glečera...

Nacionalni spasilački korpus za Alpe napisao je na Tviteru da je u potrazi za povrijeđenima u području...

Đurović sa Hojlom: Određeni nivo liberalizacije viznog režima bi...

Kako je saopšteno iz Skupštine, Hojl je iskazao zadovoljstvo povodom susreta i prilike da novoizabranoj predsjednici Skupštine...

Pucnjava u tržnom centru u Kopenhagenu, više povrijeđenih

Kako javlja tamošnja policija, više osoba je povrijeđeno, dok se na terenu nalazi veliki broj policajaca.

Požar na Žvinjama: Situacija bolja, vatrogasci optimistični da mogu...

Ćirović je kazao da nijesu zvali u pomoć, jer za sada nije potrebno. Dežuraće cijelu noć, i...

Uhapšeni crnogorski državljanin na Gostunu službenik granične policije; UP:...

Iz Uprave policije su pojasnili da je uhapšeni D.R. policijski službenik granične policije kojem je, prije današnjeg događaja,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare