SPC ponovo traži otkaz nastavnika, Vujović za STANDARD: Sa ponosom ću da odrobijam svoje izjave, govor mržnje širi Amfilohije, ne ja!

Srpska pravoslavna crkva odlučna je u namjeri da pritiskom na cetinjskog nastavnika, akademika Sretena Vujovića, zaustavi svakog čije se mišljenje suprotstavlja njihovim idejama i ciljevima. Nakon što je pod pritiskom SPC-a Vujović protjeran iz škole na Barutani, zbog intervjua na portalu Aktuelno, intervju koji je dao za portal Standard, bio je povod ponovnog progona ovog istaknutog prosvjetnog radnika. Bojan Vukčević predvodnik litija na Barutani, uputio je žalbu OŠ “Njegoš” na Cetinju gdje Vujović trenutno radi kao nastavnik.

Nakon što je pod pritiskom SPC protjeran iz škole na Barutani, gdje se isticao kao jedan od najboljih nastavnika i pedagoga, o čemu govori i pet međunarodnih priznanja, Vujović je bio prinuđen da se vrati u OŠ “Njegoš” na Cetinju. Međutim, to nije bilo dovoljno, pa je nakon intervjua koji je Sreten Vujović dao za portal Standard, Vukčević uputio žalbu i školi na Cetinju, u kojoj navodi da “nije dostojan da obavlja posao prosvjetnog radnika”.

“Iz škole na Barutani sam mogao da budem pomjeren zato što mi nije ponuđeno obnavljanje ugovora o preuzimanju radnika, to mi direktorica nije ponudila i po sili zakona sam morao da se vratim u matičnu školu na Cetinju. Međutim, gospodin Bojan Vukčević je sa jedne strane produžena ruka srpskog mitrpolita Amfilohija Radovića , a sa druge strane mrzitelj svega što nosi crnogorski predznak”, kazao je za Standard Sreten Vujović.

On dodaje da u matičnoj školi OŠ “Njegoš” na Cetinju ima stalni radni odnos, te da ga ne može niko pomjeriti, jer ima najbolje ocjene od prosvjetnih savjetnika u čitavoj prosvetnoj karijeri, a da za pokretanje disciplinskog postupka ne postoje nikakve osnove.

“Premda je jedna od glavnih Vukčevićevih zamjerki to što pripadam Crnogorkoj pravoslavnoj crkvi. Kao da Amfilohijevi sveštenici ne predaju na Filozofskom fakultetu u Nikšiću i to nikoga ne smeta”, kaže Vujović.

Podsjećanja radi, nakon objavljivanja intervjua Vujovića na portalu Aktuelno i gostovanja na Radiju Crne Gore, Vukčević je nekoliko puta dolazio u školu, prijetio podnošenjem krivične prijave i iznosio “lažne informacije da je Vujović bio krivično gonjen 90-ih”.

Vukčević u žalbi upućenoj OŠ “Njegoš”, navodi da ne želi da Vujović bude angažovan u školi “Zbog nedoličnog ponašanja javnim istupima, zbog slabog rada sa djecom…”, kao i da su izjave akademika Vujovića “govor mržnje”.

“Kako me gospodin Vukčević optužuje za govor mržnje i sada stojim pri svakoj izgovorenoj riječi, jer govor mržnje upravo širi Amfilohije Radović nazivajući Crnogorce “komunističkom kopiladi”, “autofekalnim crnogorcima” “izmišljenom nacijom”, “dukljanima koje treba ekserima zakivati za Vezirov most”… I dalje stojim pri izjavi da crnogorskim parama finansira antidržavnu djelatnost u Crnoj Gori i da je čuvar ideje Velike Srbije kroz crkvenu organizaciju. Tome dodajem kao govor mržnje da je Amfilohije naše sugrađane i našu braću muslimane nazvao “lažnim ljudima, lažne i nepostojeće vjere”, što treba tome dodati?”, kazao je Vujović.

Pri svemu, dodaje on, čudi ćutnja državnih institucija, prije svega Ministarstva prosvjete u ovom slučaju.

“Meni nije problematična moja lična sudbina, nego mi je problematično to što je ovakav ignorantski odnos prema svim crnogorskim patriotama ostao, nažalost, obrazac ili pravilo ponašanja”, dodao je.

Vujović kaže da, ukoliko pokušaji progona SPC urode plodom, to bi bio peti put da ostaje bez posla zbog toga što “brani svoju državu, pa bi još trebalo i da krivično odgovara zbog toga”.

“Ako bi nekom suludom igrom slučaja i moje izjave za portal Standard bile od strane pravosudnih organa proglašene za govor mržnje, sa velikim PONOSOM i čašću ću da odrobijam moje izjave”, kazao je akademik Vujović.

Podsjetimo, Vujović je član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU), potpredsjednik crnogorskog PEN Centra, profesor crnogorskog jezika, crnogorske i jugoslovenske književnosti, književni prevodilac i istaknuti, višedecenijski crnogorski suverenista.

“Pokušava da mi se uskrati sloboda govora, ali ja sam kao čir; što me više pritiskaju, ja više rastem! Moja je obaveza kulturnog i javnog radnika, da progovorim. Ćutnja je zločin prema ljudskosti!”, zaključio je.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

U Mađarskoj još 633 zaraženih, osmoro preminulo

Prema podacima zvaničnog sajta koronavirus.gov.hu, broj oboljelih se od posljednjeg presjeka povećao za 633, čime je ukupno...

U Baru 111 osoba zaraženih koronavirusom

“U izvjesnoj mjeri se smanjio broj naših sugrađana koji se nalaze pod pojačanim nadzorom – trenutno ih...

Novi ministar zdravlja Češke ne želi da zatvara granice...

"Ne možemo uništiti privredu time da preduzmemo jednostavnu mjeru kao što je npr. zatvaranje zemlje. Koju god...

Legenda Formule 1 je teško, oporaviti se neće!

Naime, kako prenosi Korijere delo sport, u dokumentarnom filmu francuskog TMC-a, neurolog Erih Riderer otkrio je da je slavni...

Stefani Mulić sa 13 godina podvrgla se prvoj...

Ona na plastične operacije sada troši 15.000 eura godišnje. Stefani je istakla da su je mama i tetka uplele...

NAJČITANIJE

NEMA VIŠE ČEKANJA: Medojevićev PzP sa svojih pet poslanika...

Tvrd stav Abazovićeve koalicije o tome ko može biti dio vlasti, a ko...

Knežević i Mandić bez dogovora sa Abazovićem i pored...

Do sastanka lidera DF-a sa Abazovićem uz posredništvo SPC došlo je nakon što su prekinuti pregovori trojne...

MEDOJEVIĆ: “URA sa četiri mandata ucjenjuje, šta vam tu...

Insistiranje koalicije Crno na bijelo ili tačnije građanskog pokreta URA na ekspertskoj vladi,...

Ko pomene četnike i Amfilohija ne gine mu krivična...

Javnost je upoznata sa prijavom koju je ova NVO podnijela protiv novinara i publiciste Ranka Đonovića zbog autorskog teksta...

Balkan šokiran: Četnik premijer Crne Gore?

Do juče “anonimni” univerzitetski profesor, predvodnik najjače opozicione liste na nedavnim izborima, koji se za širu javnost...

Komentari

avatar