Šta mislite? SPC traži uvođenje vjeronauke

Neophodno je da se pitanje uvođenja vjeronauke u osnovne i srednje škole najzad na ozbiljan i stručan način otvori u javnosti, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

U saopštenju se navodi da su organizovali bratsko sabranje u Cetinjskom manastiru, gdje su konstatovali da je Mitropolija crnogorsko-primorska po pitanju uvođenja vjeronauke doprinijela nebrojivim zahtjevima i obrazloženjima, koji, za sada, kako ističu, nijesu naišli na razumijevanje kod nadležnih. Poručili su da ih to neće pokolebati u nastojanjima da se za vjeronauku i dalje zalažu.

Nije tačno da je, kao što mnogi danas neuko tvrde, vjeronauka u suprotnosti sa principom odvojenosti crkve i države, jer valjda niko ne sumnja u sekularnost nekih od najrazvijenijih država Evrope, kao što su Austrija, Belgija, Irska, Kipar, Njemačka, Finska koje sve redom imaju vjersku nastavu u školama (ali ne samo one). Kao i većina naših susjeda, uostalom saopštili su oni.

Jedno od bolnih pitanja našeg vremena, kako su saopštili, jeste abortus koji “velikim dijelom doprinosi bijeloj kugi sa kojom je ozbiljno suočena Crna Gora”.

“To nije pitanje samo takozvanih selektivnih abortusa, kojim se uništavaju naše male sestre, već neselektivno ubijanje mnoštva nerođene djece i to onda kad bi trebalo da su najzaštićeniji”, istakli su oni.

Dodali su i da su posljednjih mjeseci bili svjedoci ponovnog brutalnog i nezakonitog napada na imovinu Mitropolije, a prije svega, “na njeno ime i viševjekovno dostojanstvo”.

“Nadamo se da se neće dozvoljavati izgredi koji otvoreno atakuju na Mitropoliju i bacaju ljagu na pravoslavnu crkvu, na najgori način etiketirajući našu Mitropoliju i Srpsku patrijaršiju. Krajnje je vrijeme da državni organi primjereno počnu da kažnjavaju ponašanje koje ugrožava slobodu crkve i da, konačno, u saradnji sa crkvom i vjerskim zajednicama, a ne skriveno i tajno, uredimo odnose između ustanova vjere i države saopštili su iz Srpske crkve. Od državnih organa očekuju i da ih ne ometaju u službi besmislenim i nezakonitim odbijanjem odobravanja boravka pojedinoj njihovoj braći i sestrama koji nemaju državljanstvo Crne Gore. Uvjeravamo ih da neće postići cilj koji žele takvim nerazumnim postupcima niti nas obeshrabriti da odlučno i smjelo svjedočimo blagu vijest Hristovu u Crnoj Gori saopštili su oni”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

Za samo sat vremena potrošio milion dolara od prva...

Nakon potpisa kupio sam nekoliko luksuznih automobila, nakita, svašta sam kupovao. Trošio sam toliko puno da su...

Na izbore izašlo već 60 miliona Amerikanaca

Taj broj je posljednji znak velike angažovanosti američkih birača u borbi republikanskog predsjednika Donalda Trampa i njegovog demokratskog...

Nikola Simić, vječiti miljenik publike: Neprevaziđeni “Pantić” i “Duško...

U gimnаziji je glumio u drаmskoj sekciji, а kаsnije je diplomirаo glumu nа Akаdemiji zа pozorište, film,...

Mafija planirala ubistvo gradonačelnice Rima i njene porodice

Ragi je postala prva žena gradonačelnik Rima 2016. godine i najavila kandidaturu za reizbor naredne godine.

TUTIN: Učenik (14) nožem izbo godinu dana mlađeg đaka,...

Do incidenta je navodno došlo nakon svađe dvojice učenika. A.S. je zadobio povrede desne...

NAJČITANIJE

Ubio kolumbijskog narko-bosa i pobjegao: Našli ga kako drhti,...

Stanimirović nije nastradao igrajući ruski rulet, kako su mediji prvobitno izvještavali. Pijana svađa u noći 31. marta pokrenula...

Đukanović na Božić može raspisati nove izbore, ako mandataru...

Prema članu 92 Ustava Crne Gore, Skupština se raspušta ako ne izabere Vladu u roku od 90...

Meteorolozi najavljuju jednu od NAJHLADNIJIH zima na Balkanu!

Kako je za Blic kazao Marko Čubrilo, profesor geografije i zaljubljenik u meteorologiju, čije prognoze rado čitaju...

SVJEDOCI U ŠOKU: Mladić je ležao u lokvi krvi,”Dacić...

Mladić u lokvi krvi "Bila sam u trgovinu. Kad sam došla, zatekla sam ispred...

On je posljednji živi saborac Krsta Popovića: Krsto je...

“Nije Krsto zec iz gore, nego junak Crne Gore”, priča Vujičić. Otac mu prenio...
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare