STANDARD O LJETNJOJ SEZONI: Hoteli rasprodati za Dan državnosti, luksuzno i jeftino za domaće goste

Crna Gora, sjutra 13. jula obilježava Dan državnosti. U susret prazniku većina naših stanovnika koji su dobili slobodne dane, odlučili su da ih provedu na našem primorju. Ponuda hotela i strateški plan, koji su sproveli hotelijeri za ove dane, ali i cijelu sezonu, mnoge je ostavio bez teksta. Kada kažemo bez teksta, mislimo na povoljnosti i do 70 odsto niže cijene u odnosu na prethodne godine. U hotelima, o kojima su naši građani mogli doslovno da maštaju, da mogu da provedu i dan, a ne nekoliko, sada mogu povesti i cijelu porodicu. Ono što mi apelujemo, ali i sami hotelijeri jeste bezbjednost i odgovorno ponašanje pojedinaca, ne bi li svi mogli da uživaju bez dodatne bojazni ovog ljeta.

Hotelski kapaciteti na našem primorju su popunjeni pred Dan državnosti, a borba hotelijera za svakog gosta pokazala se u odluci da cijene usluga snize i do 70 odsto. Hotel Splendid sa pet zvjezdica, je udaljen dva kilometra od turističke prijestonice Crne Gore – Budve, nalazi se na samoj obali i ima svoju privatnu plažu. Hotel ima 322 standardne superior sobe, od kojih većina ima pogled na more, kao i 17 apartmana, Penthaus i Predsjednički apartman za VIP goste. Za mnoge je ovaj hotel do sada bio nedostižan, ali ne i ove sezone… Na naše pitanje kolika je zainteresovanost naših građana za boravak u hotelima tokom praznika, priča Maja Vukićević, PR Montengrostars hotel group.

“Interesovanje je ogromno i broj rezervacija mnogo veći od onoga što u ovim kontrolisanim uslovima možemo da primimo. Naime, Korona je nametnula novo pravilo da budemo na distanci, a da bismo je obezbijedili, a time i u mjeri mogućeg obezbijedili epidemiloški sigurno okruženje, za naše goste i prvenstveno zaposlene, nismo u prodaju ni pustili sve kapacitete. U najvećem hotelu grupe, koji može da primi i najviše gostiju – najviše 50 odsto smo pustili u prodaju i to da bismo izašli u susret svima u vrijeme praznika”, kaže na početku razgovora.

Maja Vukićević, PR Montengrostars hotel group

Vukićević je podijelila sa nama informacije o kapacitetima u hotelima Splendid Conference & Spa Resort i Montenegro Beach Resort koji važe za jedne od najtraženijih na našem primorju.

“U hotelu Montenegro Beach Resort, 70 odsto kapaciteta je prodato i prije dva dana smo obustavili prodaju, kad je ta brojka dosegnuta. Vjerujem da će naši gosti imati razumijevanja, da je u njihovom interesu da kontrolišemo sve dolaske u mjeri mogućeg kako bismo imali dovoljno kadra da tako opsežne mjere i radnje zaštite, sprovedemo do kraja i što je važnije uspješno“, ističe Vukićević i nastavlja:

Hotel Montenegro, Bečići

“Naime, 95 odsto gostiju još od 05. juna su domaći gosti iz Crne Gore. Pod sloganom “A vacation worth the wait” – Odmor vrijedan išćekivanja, aranžmane smo prodavali na samom početku, snižene, cijeneći ekonomsku moć u ovom trenutku. U junu 68 eura je koštao aranžman za dvoje odraslih i dvoje djece, uzrasta do 11 godina, na bazi polupansiona. Sada u špicu sezone isti aranžman košta 78 eura i odlučili smo da produžimo tu akciju do kraja mjeseca. U pitanju je usluga polupansiona”, objašnjava, dodajući da je zainteresovanost za boravak u hotelu Splendid rekordna, a sve zbog popusta koji su za goste pripremili.

Hotel Splendid Conference And Spa Resort

“U hotelu Splendid za isti aranžman do 17 . jula je 140 eura dnevno u standarnoj sobi. Cijene smo formirali sve do 01.oktobra. Najskuplja standardna soba u Splendidu će kostati 93 eura po osobi ovog ljeta, 75 eura u hotelu Montenegro (takođe po osobi)”, otkriva ona.

Ono što je veoma važno istaći jeste i način na koji su obezbijedili sigurnost gostima i osoblju tokom pandemije u hotelima.

“Kompanija Montenegro stars je činila sve da u epidemijom nametnutim okolnostima, djeluje proaktivno, a ne reaktivno. Najprije tokom tri mjeseca od početka epidemije još sredinom marta, sve objekte, prilazne puteve redovno smo održavali kao da hoteli rade punom parom. Kao što sam prethodno objasnila, prije svega kontrolišemo popunjenost svih hotela. Takođe ukoliko bude bilo potrebno uslovno rečeno zatvorićemo i plažu za one koji nisu gosti hotela i zato apelujem na strpljenje svih onih koji žele da odmaraju kod nas, jer je to još jedna preventivna mjera za očuvanje zdravlja. Uoči otvaranja, smo primijenili sve do tada sugerisane protokole kako domaćih tako i svjetskih stručnjaka iz oblasti zaštite zdravlja i bezbjednosti ( posluživanje hrane, svih barova i restorana, kao i prostora koji su gostima na raspolaganju), a buduci da čitava “armija ljudi radi “ prvenstveno smo zaštitili sebe“.

Hotel Splendid Conference And Spa Resort

“Na plaži se dezinfikuje svaka lezaljka, prije i nakon upotrebe. Ispred svlačionica se nalaze dezinficijensi za ruke, čak i na tuševima. Korišćenje sadržaja u Spa i Wellness centru ( u funkciji je najveći baze i bazen za djecu, kao i dvije saune ) ograničili smo ih isključivo za goste hotela, kako bismo mogli da kontrolisemo svakog gosta”, ističe Maja i apeluje da gosti pogledaju video hotela.

“Na stolovima u bilo kom baru ili restoranu ne nalazi se ništa osim informativna kartica da je sto dezinfikovan. Prije i poslije dolaska bilo kojeg gosta, svaki sto se dezinfikuje. U hotelskom restoranu gost od ulaska prolazi novu procedure dezinfekcije, a na prijavnom desku to čini hostesa koja evidentira svaki ulazak. Na stolu takođe nema ničega iz bezbjednosnih razloga, a sterilisani pribor donosi konobar za svakoga ponaosob. Gost bira sa švedskog stola neko od ponuđenih jela, koja su odvojena pleksiglasom. Apelujemo, da samo uz njihovu pomoć ovog ljeta možemo svi da uživamo, oni u odmoru, a mi u radu, ako se budu pridržavali pojačane higijene ruku i nosili masku i držali distancu”, objasnila je ona.

Darko Kasalica menadžer hotela Conte iz Perasta, mjesta koje važi za jedno od najljepših u Boki, kazao nam je da je hotel za svoje goste priredio mnogo iznenađenja i povoljnosti.

“U susret 13. julu – Dana državnosti Crne Gore u hotelu Conte smo napravili jednu veoma interesantnu ponudu koja obuhvata dva noćenja sa bogatim i ukusnim doručkom u našem hotelu, dvije večere od četiri slijeda, vožnje barkom do ostrva Gospa od Škrpjela i do plaže, degustacije mušlji i vina, i sve to po promotivnoj cijeni od svega 99 EUR po osobi“, kaže.

Conte Hotel & Restaurant, Prčanj

“Za avgust i septembar spremamo nove paket aranžmane koji će našim gostima omogućiti da po pristupačnim cijenama upoznaju sve ono najljepše što Boka Kotorska nudi”, ističe Kasalica, dodajući da se “Hotel Conte pridržava svih preporuka i mjera koje su nadležne institucije i tijela donijele u cilju sprječavanja širenja kovid-19 epidemije”.

Područja Bara, Ulcinja i Sutomora uvijek su bila atraktivna za naše i strane turiste zbog mnogobrojnih prednosti. Ovaj dio primorja povezuju duge pješčane plaže, stogodišnji maslinjaci i raskošna mediteranska vegetacija i klima, a jedan od najpoznatih hotela u ovm dijelu, jeste hotel Ruža Vjetrova smješten na 12km od Bara prema Ulcinju, ekskluzivan kompleks s pogledom na more i intimnim ambijentom. 

Jelena Popović marketing menadžer hotela Ruza Vjetrova Hotel & Resort ispričala nam je da u susret 13. julu, imaju brojne povoljnosti za domaće goste, među kojima je i plaćanje na rate.

Fotograf Sergej Zabijako, Hotel Resort Ruza Vjetrova

“U periodu državnog praznika Hotel Resort Ruža Vjetrova je ponudio izuzetno privlačne paket ponude. To se odnosi prije svega na paket povodom Dana državnosti Crne Gore, Holiday package,u kojem za dva plaćena noćenja dobijate još dva noćenja gratis. Ova ponuda je uslovila izuzetno veliko interesovanje potencijalnih klijenata, tako da je popunjenost kapaciteta bila optimalna u odnosu na broj gostiju i preporučenu fizičku distancu. Hotel je već u pripremi određenih paketa koji će biti ponuđeni tržištu u periodu nakon državnih praznika, odnosno nakon 15.jula i u avgustu. Kao i do sada, potrudićemo se da cijene paketa formiramo kao najbolju moguću ponudu za domaće tržište s obzirom na visoki kvalitet i stepen usluge. Isto tako, u želji da što više naših građana omogući sebi ljetovanje ove godine u Resortu Ruža Vjetrova, omogućili smo plaćanje na šest rata pomoću kartica CKB banke, kao i na 10 rata preko Hipotekarnebanke uzimanjem beskamatnog kredita”, istakla je Popović navodeći da se o bezbjednosti u hotelu vodilo računa po smjernicama NKT i Vlade Crne Gore.

Hotel Resort Ruža Vjetrova

“Sama promotivna kampanja u sezoni 2020 pod sloganom “I SIGURNO I UGODNO” u startu je određivala smjernice poslovanja sa posebnim akcentom na sigurnost, kako zaposlenih tako i hotelskih gostiju. Shodno smjernicama NKT i Vlade CG, hotel je napravio detaljan plan zaštite gostiju i osoblja. Planovi propisuju jasne procedure za zaposlene u svim hotelskim sektorima, koje se odnose prije svega na upotrebu sredstava za dezinfekciju, nošenja zaštitnih vizira, poštovanje fizičke distance. Osim navedenih planova, urađene su i Check-in procedure za goste gdje je obaveza poštovanja fizicke distance, mjerenje tjelesne temperature i sl. Takođe, i u sektoru hrane i pića, svi stolovi se nalaze na minimalno dva metra razdaljine uz ograničenje od maksimalno četiri osobe za istim stolom (od ograničenja su izuzeti članovi iste porodice). Nakon svake upotrebe vrši se detaljna dezinfekcija restoranskog mobilijara i pribora. U dijelu buffet stola isključeno je samoposluživanje, već se gostu poslužuju namirnice u tanjiru od strane servira. Detaljni planovi urađeni su i za ostale hotelske sektore“, objasnila nam je Popović.

Hoteli su poštovali sve mjere koje su NKT i Vlada CG doniji na koje vas podsjećamo, ali ono šta mi kao pojedinci moramo da uradimo, jeste da u borbi sa ovim nevidljivim neprijateljem budemo odgovorni prema sebi i ljudima oko nas.

Obaveza ugostitelja je da rad organizuju na način da:

 • na ulazu/izlazu u ugostiteljski objekat na vidnom mjestu istaknu obavještenje o propisanim privremenim mjerama prevencije i suzbijanja novog koronavirusa sa uputstvima za njihovu primjenu;
 • za stolom sjede najviše četiri gosta, osim ako su gosti članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva, kada je moguće da za istim stolom sjedi više gostiju;
 • između stolova, obezbijede udaljnost od najmanje 2m , u skladu sa preporukama IJZCG;
 • obezbijede da zaposleni nose zaštitne maske;
 • obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku zaposlenih, u skladu sa preporukama IJZCG;
 • obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku gostiju na ulazu/izlazu u ugostiteljski objekat dezinfekcionim sredstvima, u skladu sa preporukama IJZCG;
 • onemoguće uslugu samousluživanja, stajanja i zadržavanja ispred šanka;
 • obezbijede redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl., u skladu sa preporukama IJZCG; i
 • u ugostiteljskom objektu (unutar objekta i na terasi/bašti) obezbijede obilježena mjesta za higijensko odlaganje otpada.

Obaveza privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika koji se bave pružanjem turističkih usluga na kupalištima i plažama, da svoj rad organizuju na način da:

 • na ulazu/izlazu na kupalište/plažu na vidnom mjestu istaknu obavještenje o propisanim privremenim mjerama prevencije i suzbijanja novog koronavirusa (raspored plažnog mobilijara, dezinfekcija i sl.), sa uputstvima za njihovu primjenu;
 • obezbijede rastojanje između kompleta plažnog mobilijara od najmanje 2m, u skladu sa preporukama IJZCG;
 • na dijelu javnog kupališta na kojem se ne postavlja plažni mobilijar obezbijedi fizičku distancu od najmanje 2m, osim za članove zajedničkog porodičnog domaćinstva, u skladu sa uputstvom IJZCG;
 • obezbijede redovno održavanje higijene i dezinfikuje po potrebi plažni mobilijar i opremu (ležaljku, kabine za presvlačenje, tuš kabine, rekvizite za djecu i sl.), u skladu sa preporukama IJZCG;
 • kod tuševa, česmi i u toaletima na kupalištu/plaži obavezno postave sredstva za dezinfekciju, u skladu sa preporukama IJZCG; i
 • na kupalištu/plaži obezbijede obilježena mjesta za higijensko odlaganje otpada.
  Korisnici neuređenih kupališta obavezni su da poštuju distancu od najmanje 2m, osim za članove zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Usvojena deklaracija o nuklearnoj stabilnosti SAD i Rusije

Cilj deklaracije je da se spreči nuklearni rat, prenio je Rojters pisanje novinske agencije Interfaks.

Popa u zvaničnoj posjeti Opštini Budva: Važnost lokalnih samouprava...

Tokom srdačnog susreta, Popa je istakla važnost lokalnih samouprava u procesu i razumijevanju EU integracija te da...

Mitrović: Demagoškim trikovima Demokrate bi da sačuvaju i Leposavića...

Kako je istakao poslanik DPS-a, u svojim karikaturalnim nastupima, poslanici Bogdanović i Krapović rekli su dovoljno, kako...

Kako podići nizak pritisak?

Uzrok tom stanju može biti pad krvnog pritiska, koji je čest kada su temperature vazduha visoke. Razlozi...

Protest u Bijelom Polju: Odbranićemo tekovine antifašističke borbe

Građani su prošetali od kružnog toka u Nikoljcu do Spomenika palim borcima u centru grada i nosili...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare