Izvor:Pobjeda

Stanje u kotorskom Vodovodu alarmantno, Kordić ugrožava rad preduzeća

Predsjednik Sindikalne organizacije DOO Vodovod i kanalizacija Kotor Aleksandar Pavićević najavio je mogućnost organizovanja Štrajka u tom preduzeću zbog, kako navodi, alarmantnog stanja i posljedica koje trpe zbog nepromišljenih odluka v. d. izvršnog direktora preduzeća Lazara Kordića.

Pavićević je to saopštio u dopisu koji je prekjuče uputio predsjedniku Opštine Kotor Vladimiru Jokiću, u kojem ga moli za hitnu reakciju.

U dopisu u koji je Pobjeda imala uvid, Pavićević navodi da je v. d izvršni direktor Lazar Kordić (DF) od dolaska na tu funkciju (januar ove godine) zaključio veliki broj ugovora o privremenim i povremenim poslovima sa nezaposlenim licima, što je po mišljenju članova ove sindikalne organizacije nepotrebno.

Pavićević navodi da tačan broj zaključenih ugovora ne može navesti jer im Kordić nije dostavio ugovore na uvid, iako su to tražili zahtjevom za slobodan pristup informacijama.

“Obratili smo se i nadležnoj Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama kako bi riješili ovaj problem i kako preduzeće ne bi plaćalo zakonom propisane kazne. Takođe, pojedini ugovori nijesu zaključeni u skladu sa važećim zakonskim propisima. Naime neki izvršioci koji su zaključili ugovor o privremenim i povremenim poslovima imaju ugovor duži od 120 dana iako u članu 163 Zakona o radu jasno i nedvosmisleno stoji: „120 dana u jednoj kalendarskoj godini je dozvoljeni zakonski maksimum angažovanja nezaposlene osobe”, navodi.

Sindikat informiše predsjednika Opštine i da ta lica dobijaju naknadu za prevoz od kuće do posla iako na to nemaju pravo.

“Po Zakonu o radu lice koje je zaključilo sa poslodavcem ugovor o radu za obavljanje privremenih i povremenih poslova nema status zaposlenog, nego status izvršioca i nema pravo na troškove prevoza, naknadu za prekovremeni i noćni, te rad u vrijeme državnih i vjerskih praznika, naknadu za minuli rad, jer je ugovor zaključen za tačno određeni iznos naknade za obavljanje poslova, što je pokazala i sudska praksa. Sindikat je primijetio i da neki izvršioci neredovno dolaze na posao, iako, pošto nemaju status zaposlenog, nemaju pravo na godišnji odmor, a i kad dođu ne borave na poslu cijelo radno vrijeme već su privilegovani u odnosu na zaposlene koji imaju stalni radni odnos”, navodi se u dopisu Pavićevića.

Dalje navodi da Kordić pokazuje izraženo nepoštovanje prema starijim zaposlenima.

“Zatim, s pravom se pitamo da li su potrebni savjetnici ili konsultanti za razna pitanja, za koje imamo stalno zaposlene, te je sigurno neko višak. Zaposleni s pravom negoduju na mnoga dešavanja jer ovoliko zaključivanja ugovora o radu za obavljanje privremenih i povremenih poslova i plaćanja savjetnika i konsultanata doprinosi poteškoćama za redovno islaćivanje ličnih dohodaka”, navodi Pavićević.

Takođe, podsjećanja radi ni naredbe u toku epidemije kovida-19 nije ispoštovao, iako je svima bilo najhitnije zdravlje.

“Stanje je alarmantno a mi ne želimo da preduzeće i zaposleni trpe posljedice zbog nepromišljenih odluka jednog čovjeka. Molimo vas za hitnu intevenciju kao osnivača ili će sindikat organizivati štrajk do ispunjenja uslova, a uslove koje budemo postavili probudiće pažnju mnogih državnih organa”, zaključuje se u dopisu upućenom predsjedniku Opštine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Samardžić: Jedva čekam da dam izjavu, iz više razloga

Samardžić je na Tviteru prokomentarisao tekst sa portala Vijesti, objavljen danas, pod naslovom...

Predsjednik opštine Nikšić predlaže da EPCG kupi Željezaru

''Mi smo preuzeli fabriku, od sada svi pregovori mogu da se vode samo...

Poslije sto godina: Crnogorska zastava na crkvi na Bijeloj...

“Ovime su se Bandići pridružili ostaloj braći Crnogorcima koji su krenuli u misiju vraćanja crnogorskih simbola u...

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV BIVŠEG RUKOVODSTVA IRF: Vukčevića, Vujovića, Jankovića...

Na optužnici Specijalnog tužilaštva su, pored Vukčevića, direktora Sektora za kredite Zorana Vujovića, šefa Sektora za finansijske...

U ODGOVORU STANDARDU: Air Montenegro još nema procjenu štete...

"U ovom trenutku postoji dio procjene troškova, a konačna procjena će se utvrditi...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare