Tim za dijalog sa mladima: Stvoriti prostor za njihovo učešće u odlučivanju

Potreba dijaloga sa mladima jeste stvaranje prostora za njihovo učešće u procesu odlučivanja. Kampanja „Dijalog sa mladima“ koju zajednički sprovode Delegacija EU u Crnoj Gori, EU info centar, Regionalni savjet za saradnju, resorna ministarstva i veliki broj organizacija mladih, usmjerena je na podizanje svijesti o tome šta tačno znači učešće mladih i zašto je ono važno u procesu donošenja odluka, saopšteno je iz EU info centra.

Predstavnici institucija i organizacija uključenih u kampanju okupili su se u prostorijama EU info centra, što je ujedno bilo i prvo okupljanje tima za dijalog sa mladima.

“Mladima koji su budućnost, ali i oni koji će tu budućnost stvarati, zbog čega moraju učestvovati u procesu kreiranja politika koje ih se tiču”, poručila je okupljenima ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa.

„Dijalog i razmjena između mladih i onih koji donose odluke su ključni za poboljšanje komunikacije i izgradnju povjerenja. To daje priliku mladim ljudima da učestvuju u kreiranju politika koje direktno utiču na njihove živote u oblastima kao što su zapošljavanje, životna sredina, kultura i javno zdravlje. To je najbolji način da im date vlasništvo nad procesom. Sa druge strane, ovaj dijalog je važan za kreatore politika kako bi stekli uvid u potrebe i želje mladih i usmjerili politike u tom pravcu.“ kazala je ambasadorka Popa.

Ambasadorka je navela da evropski političari već sada imaju rutinu uključivanja mladih u kreiranje politika. Kampanja „Dijalog sa mladima“ jeste i jedna vrsta ohrabrenja crnogorskim institucijama da usvoje tu praksu i prije nego što zemlja postane dio Evropske unije, jer crnogorska mladost je sve aktivnija.

Direktor Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova i međunarodnu saradnju u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Goran Drobnjak, izrazio je posebnu zahvalnost partnerima na projektu Delegaciji EU u Crnoj Gori i EU Info centru, što su prepoznali značaj ove vrste Dijaloga za mlade i pružili priliku da se isproba model koji koristi Evropska Unija. Naveo je da resorno ministarstvo učestvuje u projektu Western Balkan Youth Lab, koji sprovodi RCC, i čija će se sledeća tema odnositi na Mentalno zdravlje. Predstavnici institucija će učestvovati u kreiranju preporuka zajedno sa drugim predstavnicima Vlada i NVO-a iz WB-6.

„Radi se o stvaranju dugoročnog strukturiranog regionalnog dijaloga između omladinskih organizacija i nacionalnih uprava, fokusiranog na zajedničko osmišljavanje politika koje će povećati učešće mladih u donošenju odluka, poboljšati cjelokupno društveno-ekonomsko okruženje i mobilnost mladih kroz različite vrste aktivnosti u ekonomijama Zapadnog Balkana“, zaključio je Drobnjak.

Dijalog sa mladima je način da državna uprava dobije direktan uvid u iskustva i stavove mladih oko konkretnih situacija i problema sa kojima se suočavaju, kazala je Ajša Hadžibegović ekspertkinja za dijalog sa mladima i omladinski rad.

„Za mlade to je način da doprinesu kreiranju konkretnih mjera i aktivnosti, odnosno konkretnih rješenja koja će svim mladima omogućiti boljitak. Konkretno u prvom procesu koji pokrećemo ta rješenja će se tražiti u okviru oblasti zapošljavanja mladih, njihovog osamostaljivanja i podrške vezano za mentalno zdravlje mladih.“ poručila je Hadžibegović.

Kako je kazala PR menadžerka EU info centra Ana Popović, strukturni dijalozi o mladima kojima je prisustvovala donijeli su joj veliko iskustvo, poznanstva ali i podršku osoba koje se bave politikama mladih.

„Poput tadašnje pomoćnice Ministra omladine i sporta koja nam je, dok smo radili na preporukama, znala da pojasni sve što nismo znali, za sve sto smo bili u pravu da nas podrži, a ono sto smo zaboravili ona nam je dopunila svojim iskustvom. To je bio dijalog i voljela bih kada bi na tim osnovama bio koncipiran i dijalog za mlade u Crnoj Gori.“ kazala je Popović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Rakočević o radu policije na Cetinju: Preventivne mjere potpuno...

Očekuje da se nadležni organi što prije izjasne po pitanju eventualnih propusta u radu policije.

Kisindžer: SAD su na ivici rata sa Rusijom i...

“Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom zbog pitanja, čiji smo dijelomični tvorci bez ikakvog koncepta...

Đurašković posjetio povrijeđene u KCCG i OB Cetinje

“Gradonačelnik se informisao o stanju pacijenata, koje je ozbiljno, i iskazao spremnost Prijestonice da na svaki način...

Napadač na Ruždija optužen za pokušaj ubistva

"Hadi Matar, osoba odgovorna za jučerašnji napad, sada je službeno optužen za pokušaj ubistva", objavio je okružni tužitelj...

GP Nova ljevica: Da li to Abazović, Adžić i...

Iz tog pokreta pitaju, da li se to priprema “kazna i robija za Nena Kaluđerovića”?

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare