Tokom septembra 800 djevojčica vakcinisano protiv HPV-a

U okviru kampanje HPV vakcinacije tokom septembra je vakcinisano 800 djevojčica protiv humanog papilloma virusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Tokom prethodna tri vikenda kampanja vakcinacije se sprovodila u Domu zdravlja Stara Varoš (Pobrežje) za Podgoricu, Zetu i Tuzi, kao i u većini domova zdravlja u ostalim opštinama.

U IJZ-u kažu da su ostvareni rezultati ohrabrujući, ali da bi bili još bolji da je bilo više inicijative sa lokalnog nivoa u pojedinim opštinama, koje pozivaju da preduzmu akcije na lokalnom nivou i unaprijede nivo znanja svojih sugrađana o HPV vakcinaciji i učine je dostupnijom.

“Skoro godinu dana od početka vakcinacije u grupi djevojčica rođenih 2013. godine najbolje obuhvate (iznad 36%) postigle su opštine: Berane (53,5%), Cetinje (48,6%), Gusinje (42,9%), Ulcinj (36,8%), Podgorica (36,2%) i Rožaje (36,1%). Najlošije rezultate (ispod 22%) ostvarili su Bar (13,3%), Andrijevica (13,3%), Pljevlja (21%), kao i opštine: Žabljak, Šavnik, Plužine i Petnjica koje nemaju svoj Dom zdravlja i svoje pedijatre već uslugu pružaju zdravstveni radnici iz domova zdravlja susjednih većih opština”, saopšteno je iz IJZ-a.

U prvim godinama uspostavljanja programa HPV vakcinacije cilj je prevashodno individualna zaštita, a tek kroz par godina sa porastom obuhvata može se govoriti o kolektivnoj zaštiti.

“Ipak bez obzira na to, od početka pratimo obuhvate primarne ciljne grupe u kojoj smo počeli vakcinaciju, a to su djevojčice rođene 2013. godine. U prvih godinu dana ostvaren je obuhvat od 31%, koji je u prvoj godini sasvim zadovoljavajući, imajući u vidu obuhvate koje su tokom prve godine ostvarivale ili ostvaruju susjedne zemlje. Ipak, taj obuhvat mora da se unaprjeđuje narednih godina, jer cilj kome moramo težiti i koji je postavljen od strane SZO je da do 2030. godine djevojčice prije 15. rođendana budu vakcinisane sa obuhvatom od 90%”, kažu u IJZ-u.

U Institutu pozivaju roditelje da vakcinišu svoje djevojčice protiv raka grlića materice i drugih oboljenja i stanja koja mogu uzrokovati HPV infekcije.

“Neophodno je da roditelj pripremi djevojčicu za vakcinaciju kroz jednostavno objašnjenje, potrebno je da djevojčica ima neki lagani obrok prije vakcinacije i da nakon vakcinacije ostane najmanje 15 minuta da sjedi u zdravstvenoj ustanovi. U narednom periodu vakcinacija djevojčica uzrasta 9-14 godina, ali i uzrasta 15-18 godina, moguća je radnim danima kod izabranih pedijatara u domovima zdravlja. Pozivamo sve roditelje da povedu svoje djevojčice na vakcinaciju, a domove zdravlja da aktivno pozivaju roditelje na vakcinaciju i organizuju akcije na lokalnom nivou kako bi vakcinacija bila još dostupnija a roditeljima bila još jasnija velika korist koju donosi vakcinacija protiv HPV infekcija”, istakli su u IJZ-u.

Roditelji djevojčica uzrasta 9-14 godina koji imaju ispravne brojeve telefona u elektronskom kartonu djeteta dobijali su i SMS poruke kao dodatno obavještenje gdje i kada je HPV vakcina rezervisana za njihovo dijete.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Samo predsjednik Skupštine može pokrenuti zakonodavni okvir

Prethodnih dana sve glasnije se moglo čuti da rokovi cure...Skupština nefunkcionalna, brojni zakoni...

Abazović u Njujorku: Ženama dati više prostora, muškarci se...

On je ocijenio da svijet ne bi trebal da ponavlja iste greške iz...

Promjenljivo vrijeme, na primorju moguća kiša

Na sjeveru biće promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i uglavnom suvo vrijeme. Ujutru...

Udes u Bijelom Polju, nema povrijeđenih

Do udesa je došlo oko 20.30 časova, kada su se sudarila dva vozila bjelopoljskih registarskih oznaka.

Terzić o sukobu Adžića i Rmandića: Svi koji su...

Apsolutno me ne zanima. Neka komentarišu i nevladine organizacije i mediji nakon ovoga šta god hoće. Mene...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare