Udruženje Roditelji: Povesti računa kakva se poruka ovih dana šalje mladima

Sve što se događa ovih dana u vezi sa maturskim ispitima dotaklo je svakog roditelja u Crnoj Gori i dodatno poljuljalo vjeru u obrazovni sistem, poručuju iz Udruežnja Rodtelji.

“Da, naglasniji su roditelji čija djeca nijesu položila maturski ispit jer su diskvalifikovana ali je važno ukazati i na hiljade onih čija su djeca regularmo ocijenjena na ovoj provjeri znanja.

Dotaklo je i one roditelje pred čijom djecom su slični ispiti. Zapitali su se da li griješe ako djecu uče da se oslanjaju na rezultate svog truda i rada i tome da budu dosljedni tim principima”, ističu iz Udruženja.

Svako malo govorimo kao društvo o mnogim problemima naše djece, zaboravljajući da je upravo naša odgovornost kao odraslih u tome presudna. Upravo su ovakve situacije, poručuju iz Udruženja, važne lekcije i poruke koje dugoročno utiču na njihove stavove o pravičnosti sistema u kojem funkcionišu, žive, uče, i sjutra rade i podižu porodicu.

“Bez obzira na to da li su djeca na maturskom ispitu dobila 0, 35 ili 98 bodova, važno je da dobiju poruku da, ako se dese ove, na svim nivoima pogubno loše situacije, iz njih bismo se morali truditi da izađemo s naučenom lekcijom o poštenom i ispravnom postupanju.

Sve ovo je i vrhunac propasti našeg obrazovnog sistema na koji se ukazuje, uzalud, od ko zna kad i zato se i dešava šta se dešava. Nemojmo da čekamo idealne uslove u ovom društvu da bismo insistirali na odgovornosti, a posebno ne smijemo čekati institucije, koje su nažalost i ovog puta zakazale. Dok se prepucavaju i prebacuju odgovornost, bez jasnog stava o tome šta se desilo, zaboravili su da su nam najavljivali da će “preduzeti sve mjere da ispit protekne u najboljem redu da se ne bi ponavaljale neprilike od prethodnih godina”, naglašavaju u saopštenju.

Ukoliko je, nadalje naglašavaju iz Udruženja Roditelji, neko zaista zakinut i dokazalo se da je tako, naravno da je trebalo da se insistira na ispravljanju nepravde. Međutim ako je utvrđeno i dokazano da su prekršena pravila i Pravilnik o načinu, postupku i vremenu polaganja maturskog odnosno stručnog ispita u gimnaziji/stručnoj školi, ne smijemo pribjeći relativizaciji i generalizovanju, ističu u saopštenju.

“U sjenci svih ovih dešavanja ostali su, nažalost, oni koji nisu diskvalifikovani i kojima se indirektno šalje poruka da su pravila u ovoj zemlji podložna brzim promjenama naročito pod pritiskom.

Ovo je prilika da se konačno stvari izvedu na čistac. Apsolutna odgovornost svih mora da se traži i da se na njoj insistira, a vrijeme je i da struka konačno nadglasa sve ostale i pokaže da autoritet, profesionalnost i integritet postoje u našem obrazovnom sistemu. Za ovo društvo je to presudno važno da počne da se konačno dešava”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra pretežno sunčano

Na sjeveru se ujutru po kotlinama očekuje magla, a popodne je u planinama ponegdje moguća kratkotrajna nestabilnost.

Odbijena žalba: Vrhovni sud stavio tačku na slučaj eventualnog...

Time je najviši sud potvrdio odluku Tužilačkog savjeta od 15. juna i odbio kao neosnovanu žalbu zamjenice...

Brutalno isprebijali tri brata pa rekli da im je...

Krivično su prijavljeni da su oko tri sata ujutro obavljajući zaštitarsku djelatnost počinili krivično djelo nasilničkog ponašanja...

Injac: Zalagaću se da Gradsko pozorište nosi ime po...

"Cijenim stvaralaštvo izuzetnog umjetnika Jagoša Markovića, kojim je obogatio crnogorsku kulturu.Zalagaću se da Gradsko pozoriste nosi njegovo...

OO BS Pljevlja: Pozivamo Vladu da hitno reaguje i...

“Priča o evropeizaciji, multietičnosti, antifašizmu, danas je pala na ispitu upravo u gradu koji se s ponosom...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare