Univerzitet Crne Gore: Za godišnju nagradu Ćalasana preporučili naučni radovi

Doc. dr Martina Ćalasana za godišnju nagradu preporučili su naučni radovi, kazali su iz Univerziteta Crne Gore (UCG).

Ćalasan je dobitnik priznanja za poseban doprinos razvoju naučnoistraživačkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore, za 2022. godinu, na predlog Vijeća Elektrotehničkog fakulteta UCG. Priznanje mu je uručio rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović na svečanoj sjednici Senata UCG.

“Za ovo priznanje Univerziteta, čiji je dobitnik bio i u 2019/2020. godini, preporučili su ga naučni radovi objavljeni u časopisima prestižnih SCI/SCIE lista. Samo u 2022. godini objavio je 16 radova sa kumulativnim impakt faktorom od 96.396. Od ovih radova, 13 je iz kategorije Q1 časopisa, tj. vodećih međunarodnih časopisa rangiranih u prvih 25% časopisa po Scopus rangiranju, dok tri rada pripadaju kategoriji Q2, rangiranih u prvih 50% časopisa”, navodi se u saopštenju UCG”, saopšteno je iz uCG.

U izdanju vodećeg globalnog izdavača Springer, kako dodaju, objavio je i jedno poglavlje na temu kvaliteta napajanja u modernim energetskim sistemima (Power quality in modern power systems: A case study in Bosnia and Herzegovina) u knjizi pod nazivom Modernization of Electric Power Systems (Modernizacija elektroenergetskih sistema).

“Na međunarodnim i domaćim konferencijama objavio je 10 radova i postao urednik četiri specijalna broja u časopisima SCI/SCIE liste. Bio je i član Naučnog odbora za četiri međunarodne konferencije održane u Brazilu, Albaniji, Malti i na Kipru, a recenzirao je oko 50 radova u časopisima SCI/SCIE liste. Koordinator je bilateralnog projekta sa Slovenijom i učesnik u dva Horizont projekta – CROSBOW projekat, i TRANSIT, gdje je Elektrotehnički fakultet partnerska instiucija”, navode iz UCG.

Istraživanja doc. dr Martina Ćalasana, navode iz UCG, odnose se na razvoj poluprovodničkih prekidača za bezsenzorsko upravljanje prekidačkom reluktantnom mašinom, razvoj novih metoda za estimaciju parametara transformatora, asinhrone mašine, solarnih ćelija i gorivih ćelija, kao i u oblasti optimalne lokacije sistema za skladištenje energije i sistema za kompenzaciju reaktivne energije u elektroenergetskim sistemima.

“Član je nekoliko međunarodnih i nacionalnih organizacija i udruženja, kao što su IEEE i CIGRE – Međunarodni savjet za velike električne mreže. Potpredsjednik je Crnogorskog komiteta CIGRE, i član studijskog komiteta A1 – Rotacione električne mašine CG KO CIGRE. Takođe, predstavnik je Crne Gore u IEEE PES Srbije i Crne Gore. Ćalasan je dobitnik većeg broja nagrada na međunarodnim i domaćim konferencijama, kao i Nagrade Ministarstva nauke za najuspješnijeg pronalazača – inovatora za najuspješnije inovativno rješenje, u 2017. godini; nagrade Fonda Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za podsticanje podmlatka – 2020. godine; prestižne Danubius nagrade za mlade naučnike iz Crne Gore, 2021. godine, kao i nagrade Ministarstva nauke za najboljeg naučnog radnika Crne Gore u 2022. godini”, navodi se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bjeković: Olako shvatamo rasnu diskriminaciju

On je gostujući u jutarnjem programu Televizije Crne Gore rekao da statistika pokazuje da je 2021. godine...

Ribolovni zabran ne važi za sve: Kamere snimile kako...

Kamere koje su postavljene u saradnji sa Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore i volonterima su...

Abazović putuje u Vašington, sastaće se sa Eskobarom

Nakon toga će, kako navode iz Vlade, uslijediti susreti i sa brojnim kongresmenima i senatorima u Kapitol...

Španska vlada pred izglasavanjem o povjerenju krajnje desnice

Nijedna druga stranka u 348-članom donjem domu u Madridu nije rekla da će podržati pokušaj Voxovih 52...

BROJKE NE LAŽU: Ko će i kako do poslaničkih...

Jasno je, takođe, da je politička scena CG potpuno izmijenjena u odnosu na...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare