Izvor:Pobjeda

Upozorenje policije: Građani da ne otvaraju mejlove sa potpisom Zorana Bašanovića

Uprava policije (UP) upozorila je građane Crne Gore da ne otvaraju mejlove i priloge putem elektronske pošte u čijem potpisu je Zoran Bašanović budući da iza mejla ne stoji ovaj službenik UP, niti je mejl poslat sa njihove zvanične adrese.

  • U posljednja dva dana policiji je od strane više lica – medija, udruženja i fizičkih lica, prijavljeno da je na njihove mejl adrese pristigao mejl sa prilogom, a u čijem potpisu je rukovodilac kriminalističke policije u Odjeljenju bezbjednosti Podgorica, Zoran Bašanović, a koji mejl je netačnog i lažnog sadržaja – kazali su oni.

Prema do sada prikupljenim sazanjima, načinu izvršenja, istovrsnim pojavama i iskustvima i u drugim zemljama, iz Uprave policije su kazali da se sumnja da se radi o obmanjivanju primalaca mejlova u krajnjem cilju prevare i pridobijanja novčane koristi lažnim prikazivanjem činjenica kroz dalju komunikaciju sa primaocima mejlova, te upozorenje na ovu pojavu predstavlja prevenciju, odnosno sprečavanje nastanka posljedica.

  • Takođe, sprovedene su analize PDF fajla koji se nalazio u prilozima upućenih mejlova i utvrđeno je da nema prisustva malicioznog koda – dodali su oni.

Podsjetili su da je slanje mejla slične sadržine registrovano prethodne sedmice u se kojim lažnim mejlovima u potpisu nalazio direktor Uprave policije Zoran Brđanin, dok je takođe slična pojava registrovana i u zemljama Evropske unije i zemljama regiona, gdje su takođe u potpisu navodno bili zvaničnici i pripadnici bezbjednosnog sektora tih zemalja.

  • Službenici Uprave policije – Sektora za borbu protiv kriminala i više ekperata iz obavještajno – bezbjednosnog i privatnog sektora, a u saradnji sa međunarodnim partnerima rade na identifikovanju osoba koje od 16. novembra šalju veći broj mejlova na elektronske adrese medija, udruženja i fizičkih lica, netačnog i lažnog sadržaja u čijem potpisu je direktor Uprave policije Zoran Brđanin, kao i onih u čijem je potpisu Zoran Bašanović – kazali su oni.

Prema njihovim riječima, prijave koje su podnijete od strane lica koja su zaprimila ovakve mejlove se, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, detaljno razmatraju i po njima se preduzimaju konkretne radnje koje su rezultirale prikupljanjem podataka potrebnih za dalju komunikaciju sa međunarodnim partnerima u cilju lociranja IP adrese pošiljaoca spornih mejlova.

  • Još jednom apelujemo na građane i primaoce ovih mejlova da ne odgovaraju na mejl, ne otvaraju prilog i preporučujemo da nakon prijema navedeni mejl obrišu i zabrane prijem sa iste adrese – zaključili su iz Uprave policije.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare