Uprava carina dodijelila prvi status ovlašćenog privrednog subjekta – AEO

U skladu sa najvišim EU standardima u oblasti saradnje i partnerstva između carine i biznis zajednice (AEO koncept) Uprava carina Crne Gore dodjelila je prvi status ovlašćenog privrednog subjekta kompaniji „Neregelia“ iz Podgorice.

Kako je objašnjeno, status AEO dodijeljen je za carinska pojednostavljenja (AEOC) i sigurnost i zaštitu (AEOS). U skladu sa standardima, dobijanjem statusa AEO, kompanija „Neregelia” je priznata od carine kao pouzdan partner na carinskom području Crne Gore čime je stekla pravo na korišćenje većeg broja pogodnosti u carinskom postupku.

“Koncept ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) koje je uvela Svjetska carinska organizacija (WCO) zasniva se na partnerstvu između carinskih organa i privrednih subjekata. Kompanije koji ispunjavaju široki spektar kriterijuma, na dobrovoljnoj osnovi blisko sarađuju sa carinskim organima kako bi ostvarili zajednički cilj – sigurnost lanca snabdijevanja. Koncept je snažno zasnovan na partnerstvu između carinskih organa i privrednih subjekata. To podrazumijeva da odnos između carinskih organa i AEO funkcioniše na načelima uzajamne transparentnosti, ispravnosti, poštenja i odgovornosti. Carinski organ očekuje da AEO postupa u skladu sa carinskim zakonodavstvom, te da će obavijestiti carinski organ o svim poteškoćama na koje nailazi pri usklađivanju sa propisima. Carinski organ treba da im pruža podršku kako bi se to ostvarilo”, objasnili su u saopštenju.

Crna Gora je AEO koncept uspostavila na osnovu međunarodno priznatih standarda, kroz izmjene Carinskog zakona i donošenjem uredbe za implementaciju AEO 2015.

Program je otvoren za sve učesnike u lancu snabdijevanja. Odobrenje statusa AEO u obliku AEOC predviđeno je za privredne subjekte sa sjedištem u Crnoj Gori koji bi htjeli da ostvare olakšice i pojednostavljenja koja su navedena u carinskom zakonodavstvu.

Status AEOS predviđen je za privredne subjekte sa sjedištem u Crnoj Gori koji žele olakšice u pogledu carinskih provjera u odnose na sigurnost i zaštitu kad roba ulazi u carinsko područje Crne Gore ili ga napušta.

Obje vrste odobrenja, AEOC i AEOS, mogu se koristiti istovremeno. U tom slučaju imalac odobrenja mora zadovoljiti kriterijume za sticanje statusa i AEOC-a i AEOS-a, te može koristi olakšice koje se odnose na oba statusa, objasnili su.

Uslovi koje privredni subjekt mora ispuniti kako bi dobio status AEO podrazumijevaju visoki nivo pouzdanosti i kvaliteta poslovnih procesa i sistema unutrašnje kontrole.

Između ostalog, neophodno je postojanje potpune usklađenosti poslovanja sa carinskim propisima u dužem vremenskom periodu, uredno vođenje računovodstva i olakšan pristup računovodstvenoj evidenciji, postojanje sistema koji omogućava otkrivanje nepravilnosti i prevara, arhiviranje evidencije i zaštita od gubitka podataka, odgovarajuće sigurnosne mjere za zaštitu informacionog sistema, finansijska likvidnost itd.

Uslovi koje privredni subjekt mora ispuniti odnose se i na postojanje strogih pravila vezanih za zaštitu od nezakonitog upada u objekte, procedure za uspostavljanje pouzdanih odnosa sa poslovnim partnerima u cilju zaštite međunarodne trgovine, vršenje provjere potencijalnih zaposlenih koji će raditi na sigurnosno osjetljivim mjestima.

Pojednostavljenje, ubrzavanje carinskih postupaka i smanjenje troškova poslovanja osnovne su prednosti sticanja statusa AEO, a što ima pozitivan uticaj na stabilnost poslovanja privrednih subjekata, kroz tehnološka ulaganja, dobrovoljno pridržavanje bezbjednosnih propisa i podizanje standarda kvaliteta robe, čime se ostvaruju benefiti važni i za krajnjeg korisnika, odnosno građane, naveli su iz UC.

Prilikom uspostavljanja AEO Programa u Crnoj Gori, Uprava carina je imala tehničku pomoć Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i Međunarodna finansijske korporacije (IFC) Grupacije Svjetske banke.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Objektivni su razlozi zbog kojih igra još nije na...

Realno je da Budućnost ima velike probleme u igri poslije duge pauze koju su imale igračice nakon...

Zuvdija Hodžić: Krivokapić se ponaša infantilno, ne zna šta...

Na izjavu Krivokapića reagovali su iz Saveza udruženje boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR). Hodžić kaže...

Bez pobjednika na Trešnjici i u Tuzima, trijumf Iskre

Fudbaleri Zete i lidera šampionata, ekipe Podgorice igrali su u Golubovcima neriješeno 1:1, u posljednjem meču šestog...

Sjutra povremeno pljuskovi i grmljavina

Vjetar južnih smjerova, umjeren do jak, na udare olujne jačine, poslijepodne će oslabiti. Jutarnja temperatura vazduha od...

Pompeo sa Stoltenbergom o tenzijama između Atine i Ankare

Pompeo, koji noćas stiže u zvaničnu posjetu Grčkoj, napisao je na Tviteru da je sa Stoltenbergom razgovarao...

NAJČITANIJE

Pojašnjenje mjera NKT-a: Evo koje su nove mjere za...

Portal Standard izdvojiće koje mjere stupaju na snagu od ponedjeljka po opštinama, radi boljeg razumjevanja.

DA SE NE ZABORAVI – HRONOLOGIJA JEDNOG BEŠČAŠĆA –...

Skoro pa izlizana sintagma da se istorija ponavlja dobila je puno značenje u novoj crnogorskoj realnosti. Procesi...

Andrija Ćetković: Jedini razlog ove trodnevne naručene hajke...

Njegovo reagovanje prenosimo u cjelosti: Koristim ovu priliku da vas obavijestim o neprofesionalizmu i...

ABAZOVIĆ: Nećemo uslovljavati mandatara, sektore bezbjednosti ne možemo dati...

Lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović je u skupštinskom holu u toku pauze zasijedanje Parlamenta rekao...

IJZCG objavio novu listu za mjere u opštinama: Promjene...

Promjena u odnosu na jučerašnju listu je da je i Kotor u grupi KI 400 - 799.

Komentari

avatar