Vakcinacija djevojčica od 9 godina HPV vakcinom počinje u ponedjeljak

Na današnjem sastanku održanom u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, na kojem su prisustvovali direktori zdravstvenih ustanova, izabrani doktori za djecu, ginekolozi, epidemiolozi i medicinske sestre, ministar zdravlja Dragoslav Ščekić, zvanično najavio je početak HPV Vakcinacije u Crnoj Gori.

“Trenutak u kome se nalazi Program imunizacija u Crnoj Gori je veoma izazovan i kompleksan. Brojni uticaji i odgovor na te uticaje u prethodnih nekoliko godina učinili su da povjerenje stanovnika Crne Gore u vakcinaciju kao preventivnu mjeru bude jednom dijelom poljuljano – rekao je Šćekić na danas održanom sastanku u Institutu za javno zdravlje, na kojem su prisustvovali direktori zdravstvenih ustanova, izabrani doktori za djecu, ginekolozi, epidemiolozi i medicinske sestre.

On je podsjetio da je vakcinacija preventivna mjera, koja je uz obezbjeđivanje tehnički ispravne vode za piće i higijenu, spasila najviše života u istoriji medicine i da nam je omogućila komforan život oslobođen mnogih opasnih bolesti.

Učestalost javljanja raka grlića materice i učestalost umiranja od ove bolesti u Crnoj Gori više nego jasno nam ukazuju da hitno moramo da preduzmemo sve preventivne aktivnosti koje u narednim godinama i decenijama mogu da promjene ovu, trenutno, alarmantnu sliku” naveo je ministar.

On je istakao da je posebna odgovornost upravo na timova izabranih pedijatara, izabranih ginekologa, direktora zdr. ustanova i svih zdravstvenih radnika. Snaga vaše preporuke, snaga iznošenja nespornih naučnih činjenica, odnos sa roditeljima… iako nisu svemoćni, ipak su nesumnjivo od najvećeg značaja i uticaja.

“Pored toga, napominjem da ste pozvani da u okviru definisanih pravila i u svojim zajednicama preuzmete akciju i vođenje procesa. Organizujte se, pozivajte djecu na redovne sistematske preglede, pričajte sa njima, idite u škole, pravite edukativne tribine, dijelite edukativne materijale, snažno preporučujte vakcinaciju na svakom mjestu i na svakom koraku” zaključio je Šćekić.

Naglašavajući značaj uvođenja HPV vakcine u kalendar imunizacije, direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić kazao je da su uspjeli da od kraja prošle godine do danas urade dosta na pripremi za početak vakcinacije protiv humanih papiloma virusa u našoj zemlji.

On je istakao da je Institut uložio svoje materijalne i organizacione resurse u sprovođenju brojnih edukacija, kreiranju edukativnih materijala, štampanju edukativnih materijala, adaptaciji sajta, stalnim medijskim prisustvom naših stručnjaka u najavi ovog procesa.

Galić se zahvalio timu ministra zdravlja i kancelariji SZO u našoj zemlji koji su IJZ-u, kako je rekao, pružali nesebičnu podršku. Takođe, zahvalio se i Ministarstvu prosvjete koje se u posljednja tri mjeseca aktivno uključilo u ovaj proces.

” U ovom procesu smo sve vrijeme realni i racionalni i stojeći čvrsto sa objema nogama na zemlji napominjemo svima da je ovo samo početak procesa te da će borba za razvoj kvalitetnog Programa HPV vakcinacije, njegovom proširenju i jačanju potrajati” naglasio je Galić.

On je naglasio da će dodatnih izazova sigurno biti, “možda i nekih koje u ovom trenutku ne možemo predvidjeti”.

” Pokušaćemo da kroz uticaj na porast znanja, svijesti i povjerenja, učinimo roditelje kompetentnim da na osnovu činjenica donesu odluku da zaštite svoje dijete. Teško je shvatiti dobro informisanog roditelja koji odbijajući HPV vakcinaciju preuzima odgovornost da se desi maligna bolest njegovom djetetu, a od koje je mogao da ga zaštiti” zaključio je dr Galić

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

NATO: Uzdržati se od zapaljive retorike, koja rizikuje da...

"Trupe su povučene iz strateške rezerve NATO-a za zapadni Balkan. Ujedinjeno kraljevstvo raspoređuje oko 200 vojnika iz...

Od penzije se teško živi, država da pomogne starima

Minimalna penzija u Crnoj Gori danas je nepunih 300 eura. Sve to ukazuje, kako kažu analitičari, da...

Bajden: Podrška Ukrajini će se nastaviti

"Želim da uvjerim američke saveznike, američki narod i narod Ukrajine da se mogu osloniti na našu podršku,...

Kosovo oduzima Radoičićevu vilu: Pretvoriće je u stanicu za...

Svećlja je rekao da je Radoičić vilu sagradio na zemljištu Agencije za šumarstvo Kosova i istakao da...

Adžić: Spremni smo za vanredne izbore, do njih će...

On je dodao i kako su spremni za lokalne izbore, te da će do vanrednih na državnom...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare