Vakcinacija djevojčica od 9 godina HPV vakcinom počinje u ponedjeljak

Na današnjem sastanku održanom u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, na kojem su prisustvovali direktori zdravstvenih ustanova, izabrani doktori za djecu, ginekolozi, epidemiolozi i medicinske sestre, ministar zdravlja Dragoslav Ščekić, zvanično najavio je početak HPV Vakcinacije u Crnoj Gori.

“Trenutak u kome se nalazi Program imunizacija u Crnoj Gori je veoma izazovan i kompleksan. Brojni uticaji i odgovor na te uticaje u prethodnih nekoliko godina učinili su da povjerenje stanovnika Crne Gore u vakcinaciju kao preventivnu mjeru bude jednom dijelom poljuljano – rekao je Šćekić na danas održanom sastanku u Institutu za javno zdravlje, na kojem su prisustvovali direktori zdravstvenih ustanova, izabrani doktori za djecu, ginekolozi, epidemiolozi i medicinske sestre.

On je podsjetio da je vakcinacija preventivna mjera, koja je uz obezbjeđivanje tehnički ispravne vode za piće i higijenu, spasila najviše života u istoriji medicine i da nam je omogućila komforan život oslobođen mnogih opasnih bolesti.

Učestalost javljanja raka grlića materice i učestalost umiranja od ove bolesti u Crnoj Gori više nego jasno nam ukazuju da hitno moramo da preduzmemo sve preventivne aktivnosti koje u narednim godinama i decenijama mogu da promjene ovu, trenutno, alarmantnu sliku” naveo je ministar.

On je istakao da je posebna odgovornost upravo na timova izabranih pedijatara, izabranih ginekologa, direktora zdr. ustanova i svih zdravstvenih radnika. Snaga vaše preporuke, snaga iznošenja nespornih naučnih činjenica, odnos sa roditeljima… iako nisu svemoćni, ipak su nesumnjivo od najvećeg značaja i uticaja.

“Pored toga, napominjem da ste pozvani da u okviru definisanih pravila i u svojim zajednicama preuzmete akciju i vođenje procesa. Organizujte se, pozivajte djecu na redovne sistematske preglede, pričajte sa njima, idite u škole, pravite edukativne tribine, dijelite edukativne materijale, snažno preporučujte vakcinaciju na svakom mjestu i na svakom koraku” zaključio je Šćekić.

Naglašavajući značaj uvođenja HPV vakcine u kalendar imunizacije, direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić kazao je da su uspjeli da od kraja prošle godine do danas urade dosta na pripremi za početak vakcinacije protiv humanih papiloma virusa u našoj zemlji.

On je istakao da je Institut uložio svoje materijalne i organizacione resurse u sprovođenju brojnih edukacija, kreiranju edukativnih materijala, štampanju edukativnih materijala, adaptaciji sajta, stalnim medijskim prisustvom naših stručnjaka u najavi ovog procesa.

Galić se zahvalio timu ministra zdravlja i kancelariji SZO u našoj zemlji koji su IJZ-u, kako je rekao, pružali nesebičnu podršku. Takođe, zahvalio se i Ministarstvu prosvjete koje se u posljednja tri mjeseca aktivno uključilo u ovaj proces.

” U ovom procesu smo sve vrijeme realni i racionalni i stojeći čvrsto sa objema nogama na zemlji napominjemo svima da je ovo samo početak procesa te da će borba za razvoj kvalitetnog Programa HPV vakcinacije, njegovom proširenju i jačanju potrajati” naglasio je Galić.

On je naglasio da će dodatnih izazova sigurno biti, “možda i nekih koje u ovom trenutku ne možemo predvidjeti”.

” Pokušaćemo da kroz uticaj na porast znanja, svijesti i povjerenja, učinimo roditelje kompetentnim da na osnovu činjenica donesu odluku da zaštite svoje dijete. Teško je shvatiti dobro informisanog roditelja koji odbijajući HPV vakcinaciju preuzima odgovornost da se desi maligna bolest njegovom djetetu, a od koje je mogao da ga zaštiti” zaključio je dr Galić

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

UN: Gušenje građanskih i političkih prava u okupiranim djelovima...

Od svog posljednjeg izvještaja u julu, posmatrači UN prijavili su dramatičnu eskalaciju rata u Ukrajini. Novi izvještaj...

Otvorena klinika Džihana Abazovića i partnerke Ane Brnabić

Ceremoniji otvaranja prisustvovao je veliki broj zvanica. Ova opšta bolnica se prostire na više od 3500 kvm.

Zelenski: Oslobodili smo desetine gradova na jugu i istoku...

"Ukrajinska vojska napreduje na prilično brz i moćan način na jugu zemlje u kontekstu trenutne odbrambene operacije",...

Dvojica državljana Crne Gore optuženi zbog šverca 5,4 tona...

U saopštenju objavljenom na sajtu tužilaštva pomenute države, napominju da su zatražili i zadržavanje mjera pritvora koje...

Berbok odgovara Poljskoj: Pitanje reparacija zbog Drugog svjetskog rata...

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim poljskim kolegom Zbignjevom Rauom, Berbok je, međutim, rekla da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare