Izvor:Pobjeda

Vidovdan: Amfilohije oprao ruke od Joanikija

Beogradski portal Vidovdan blizak samom vrhu Srpske parovoslavne crkve i patrijarhu Irineju optužio je mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da je, povodom dešavanja u Nikšiću, "oprao ruke” od episkopa Joanikija, prenosi Pobjeda.

“Zaparalo je uši kada je Amfilohije, govornik na okupljanju u Nikšiću, ispred Parohijskog doma budimljansko-nikšićke eparhije SPC rekao da on nije odgovoran, da litije niko nije organizovao, nego je riječ o spontanom okupljanju naroda, i na kraju je dodao: „Evo vladika (Joanikije), on je tu domaćin“. Opra ruke”, navodi se u analizi tog portala autora Zorana Đurovića.

Đurović tvrdi da su kao organizatori u Nikšiću hapšeni samo Joanikijevi sveštenici.

“Praktično ni jedan podgorički pop nije bio na litiji u Nikšiću, iako ih je bilo ranijih godina. Bio je Jaramaz, koji je rodom iz Nikšića. Uhapšeni su još dvojica popova iz Bijelog Polja i pop Mihajlo Backović iz Grblja, koji je Janićijev (Joanikijev) čovjek na primorju i srpski orijentisan. Gojko Perović i drugi na Cetinju ćute. Znamo za Gojka da je postao mitropolit iz sijenke jer ga Amfilohije sve sluša, a Gojko je neskriveni Crnogorac”, napisano je u analizi Vidovdana koja je objavljena 13. maja.

Nakon teksta na portalu Vidovdan oglasili su se i Perović i Amfilohije koji su osududili hapšenje Joanikija.

Vidovdan u analiziji ukazuje i na poseban tretman vlasti i policije prema mitropolitu Amfilohiju.

“U Ostrogu, gdje je Amfilohije služio, redari su dijelili maske, a mitropolit je održao govor o zdravstvenim mjerama i da sve poštuju, dok je u Nikšiću bila totalno suprotna situacija. Nije bilo maski, a narod nije poštovao nikakvu distancu. Ovo je začuđujuće, jer Ostrog i Nikšić nijesu preko svijeta, a i vladike su u koordinaciji, tako da ova razlika budi sumnje. Znam da ljudi nijesu mogli napustiti Nikšić zbog policijskog časa, dok je Amfilohije pušten bez problema”, navodi se u tekstu.

Autor analize tvrdi da je suština u činjenici da se priprema dogovor vlasti sa Amfilohijem.

“Sasvim je jasno da Milo (Đukanović) sa Joanikijem ne bi mogao da napravi kompromis. Đed (Amfilohije) je druga priča. Vidjećemo na kakav potez će se odlučiti Milov režim, jer će sudija morati – ili da oslobodi sveštenike ili da im odredi pritvor do 30 dana. Sve može da se riješi i sada plaćanjem kazne. Naime, zaprijećena kazna za ugrožavanje bezbednosti i zdravlja je robija ili novčana, ili jedna i druga, a ako se zaustave samo na novčanoj, ona će biti u visini jednog hrama. Ionako je izgubljen jedan brod sa drogom, pa bi valjalo da se nadoknade gubici. Joanikije se odlično držao, jer situacija je zapaljiva, i ispravno je odlučio da podvuče crvenu liniju, da ga ne mogu u marici odvesti. Za to se gine i sigurno bi pala krv. Na potezu je zlohudni Milov režim”, napisao je portal Vidovdan.

Video gdje Amfliholije govori da je Joanikije domaćin okupljanja u kraćoj veriji objavio je i portal IN4S blizak Demokrtaskom frontu. Amfilohije je juče u Nikšiću kazao da je došao da zatraži oprost od Joanikija, jer je, kako je kazao, on glavni krivac.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Predate inicijative za smjenu Đurović i izglasavanje nepovjerenja Vladi

Inicijativu je potpisalo 32 poslanika. Evo šta su naveli u inicijativi: 

Crnomorska flota dobila novog komandanta

Ruske vojne baze na ovom poluostrvu bile su zahvaćene eksplozijama u prethodnih devet dana.

Nastavlja se dezinsekcija na području Podgorice

“Dezinsekcija koja će se danas vršiti obuhvatiće naselja: Tološi, Mareza, Vranići, Malo brdo, Momišići, Novi grad, Blok...

Adžić: Nijednom nismo demantovali Radunovića, bilo više poziva ka...

''Ono što je stav policije, ali dok se ne sprovede istraga, ne možemo...

Abazović o pisanju M portala: Prave se konstrukcije od...

"Vidjećemo šta će biti 19. avgusta, možda se pojavi još jedna inicijativa o nepovjerenju Vladi pa ćemo...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare