Vlada: Ako je Mitropolija zadovoljna mišljenjem Venecijanske komisije utoliko bolje

FOTO: RTCG

Ako posljednja izjava predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske Velibora Džomića znači da je MCP zadovoljna Mišljenjem Venecijanske komisije o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, pa makar to bilo i iz razloga što ga smatraju negativnim, to je veoma dobra vijest, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Budući da je i Vlada veoma zadovoljna Mišljenjem Venecijanske komisije i da je spremna, kako je već saopšteno, da u finalni tekst Predloga zakona integriše stručne preporuke i sugestije VK za dalje unapređenje i preciziranje određenih zakonskih odredbi, ovo znači da ne postoji nijedan razlog za nastavak agresivne kampanje koju MCP vodi protiv Predloga zakona“, ističe se u saopštenju Vlade.

Ovakav stav MCP, dodaju oni, znači da nema nikakvih prepreka da i ova vjerska zajednica učestvuje u konstuktivnom dijalogu sa ostalim vjerskim zajednicama i Vladom i da, na terenu pravnih činjenica i međunarodnih pravnih standarda, zajedno obezbijedimo da finalni tekst Predloga zakona bude usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije prije nego bude upućen Skupštini na razmatranje i usvajanje.

Kako je Vlada već saopštila, Venecijanska komisija je u svom mišljenju jasno podržala predložena zakonska rješenja o zaštiti imovine i kulturnog nasljeđa koje pripada svim građanima Crne Gore, pohvalivši i mnoge druge značajne aspekte predloženog zakona.

Nakon ove nedvosmislene podrške za Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti sa najviše evropske adrese, predstavnici MCP sada tvrde da je mišljenje Venecijanske komisije ipak „negativno“ jer, kako navode, „nema nikakvog jednostranog oduzimanja crkava“”, ističe se u saopštenju.

U Vladi dodaju da nema riječi o bilo kakvom „jednostranom oduzimanju crkava“ jer to nikada nijesu ni predlagali.

Umjesto toga, predloženim zakonom se utvrđuje prosta pravna činjenica da ono što je kroz vjekove u Crnoj Gori stvarano od javnog, odnosno državnog novca pripada državi, odnosno svim građanima. A ukoliko postoji sporenje o tome da li je neka imovina zakonito ili nezakonito uknjižena na ime određene vjerske zajednice, spor će se razriješiti na jedini način kako je to moguće – nikakvim jednostranim oduzimanjem, već primjenom važećih zakona, kao i u slučaju svih drugih imovinskih sporova“, objasnili su u Vladi.

Upravo je ovakav pristup Vlade izričito pohvaljen u mišljenju Venecijanske komisije, riječima: „Venecijanska komisija pozdravlja u tom pogledu to što se rješenja predložena u ovom Predlogu zakona oslanjaju na dugogodišnje pravne principe crnogorskog pravnog poretka i ne zasnivaju se na ad hoc pravilima, specifičnim za ovu situaciju.“

Sa druge strane, ukoliko MCP nije iskreno zadovoljna Mišljenjem Venecijanske komisije i ukoliko želi da ga iskoristi za agresivnu populističku kampanju protiv Predloga zakona, takva strategija je unaprijed osuđena na neuspjeh. U ovoj ozbiljnoj pravnoj analizi Venecijanske komisije neće pronaći nijednu preporuku ili sugestiju koja se kosi sa ključnim opredjeljenjem zakona da afirmiše pravo države da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i da obezbijedi da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države“, zaključili su u Vladi.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Uhapšen policajac koji je klečao na vratu Džordža Flojda

Prije objave te informacije guverner države Minesota Tim Volc obratio se javnosti - zatraživši uspostavljanje reda u...

DPS: Neprincipijelni “branioci“ sudstva, preispitaćemo određena rješenja u krivičnom...

"To smo dokazali nebrojeno puta odbijajući da komentarišemo odluke sudova i onda kada su one donošene protiv...

U Rožajama uhapšen Suad Džudžević

Rožajska policija je postupajući po operativnim informacijama uhapsila Suada Džudžević, u selu Bać, saznaje portal Standard.

Tenzije u budvanskom parlamentu, o smjeni Radovića 3. juna:...

Prekinuta je sjednica SO Budva na kojoj je tačka dnevnog reda bila smjena predsjednik SO Krsta Radovića.

Studentski centar sa Pavlićevićem u Drugoj ABA ligi

Od sledeće sezone Studentski centar će igrati u ABA 2 ligi. Prošle sezone je postavljen temelj kluba...

NAJČITANIJE

Detektiv – info: Tamara Zvicer pucala na napadače i...

Tamara Zvicer (35), supruga Radivoja Zvicera (37), navodnog vođe "kavačkog klana" koji je prije nekoliko dana izrešetan dok je džogirao...

IZVIĐAJ zbog skupa u Kučima i hramu: Na spisku...

Protiv mitropolita Amfilohija Radovića, vladike Joanikija Mićovića, kao i sveštenih lica Mirčete Sljivančanina, Velibora Džomića, Predraga Šćepanovića,...

Standard u Fundini o inicijativi da ta MZ bude...

Iako je napunio 96 godina, Ljubo priča tihim, ali...

Šaković i Laković pod obradom zbog Granda i Golubovića:...

U okviru policijskih aktivnosti u rasvjetljavanju bombaškog napada na nekadašnji ugostiteljski objekat „Grand“ i kuću policijskog funkcionera...

Policajac svjedočio o vezama inspektora sa klanovima

U iskazu koji je ovaj svjedok dao tužilaštvu, a u koji je Dan imao uvid, navodi se...

Komentari

avatar