Vlada zatekla zapušteno stanje u turizmu uz izostanak planova za pripremu turističke sezone

Svako ko se bavi turizmom, a u pitanju je privredna grana koja Crnoj Gori donosi gotovo trećinu bruto društvenog proizvoda, zna da se sezona priprema godinu unaprijed, poručili su iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma povodom saopštenja pokreta Evropa sad u kojem poručuju da je ''Vlada amaterskim pristupom dovela u pitanje trend oporavka turizma koji je uspostavljen prošle godine''.

“Podsjećamo da je 43. Vlada Crne Gore izabrana 28. aprila 2022. godine i da je zatekla zapušteno stanje u ovoj oblasti uz izostanak planova za pripremu turističke sezone. Dodatno, Nacionalnoj turističkoj organizaciji opredijeljen je minimalni budžet sa kojim nije mogla da se uradi ni skromna regionalna promocija, a kamoli išta ozbiljnije. Dakle, može se samo zaključiti da zapravo nije postojala svijest o značaju promocije naše zemlje sa ciljem privlačenja turista sa novih destinacija”, saopštili su iz resora na čijem je čelu Goran Đurović.

Takođe iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma podsjećaju da je 24. februara 2022. godine agresijom Rusije na Ukrajinu započela globalna ekonomska kriza koja i dalje traje.

Tadašnja Vlada Crne Gore, iako, ističu, znajući kakav uticaj to može imati na našu ekonomiju i turizam, “ne može se pohvaliti radom na nekoj čuvenoj “dobro osmišljenoj strategiji””.

“Prepoznajući značaj regionalnih turista uz kratko vrijeme za reagovanje, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je već u prvim danima svog mandata posjetio zemlje regiona iz kojih dolazi najveći broj turista. Održao je i brojne sastanke sa najvažnijim činiocima naše turističke privrede sa ciljem da se u što kraćem roku, udruženim snagama prevaziđu i riješe problemi i prepreke”, naglasili su u saopštenju.

Vrlo je simptomatično, kažu u tom ministarstvu, da bivši ministar “svaki put želi da prigrabi svaki uspijeh Ministarstva kao svoj, a istovremeno, na vrlo diskutabilan način, odbija da prihvati odgovornost zbog izostanka rada na pripremi sezone”.

“Ovom prilikom ističemo da niko ne spori dobre rezultate prethodne sezone, ali osuđujemo loš vokabular i upiranje prstom u druge institucije, predstavnike i kolege koje rade i daju svoj maksimum kako bi zajedno ostvarili što uspješniju sezonu”, poručili su iz Đurovićevog resora.

Zahvalili su se lokalnim samoupravama, NTO, turističkim privrednicima i poslenicima, Aerodromima Crne Gore… na naporima da na što bolji način iznesemo ovu turističku sezonu.

“Koristimo priliku da se zahvalimo svim lokalnim samoupravama, NTO, lokalnim turističkim organizacijama, turističkim privrednicima i poslenicima, Aerodromima Crne Gore, predstavnicima avio kompanija i svim drugim institucijama i kolegama na uloženim naporima da zajedno, na što bolji način iznesemo ovu turističku sezonu. A oni koji tvrde da je “Vlada amaterskim pristupom dovela u pitanje trend oporavka turizma u Crnoj Gori”, zapravo najbolje govore o sopstvenom radu”, zaključuju u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Adžić: Netačno je odgovornost adresirati policiji, tužilaštvo efikasnije da...

“Državno tužilaštvo mora da reaguje, radnjama iz svoje nadležnosti, te da u punoj saradnji sa policijom, preduzme...

Neredi u Briselu poslije pobjede Maroka nad Belgijom

Kako su objavili mediji, okupljeni su gađali policiju kamenicama, uništavali automobile koji su se nalazili u blizini...

UNDP pokreće dijalog o rodnoj ravnopravnosti u crnogorskom društvu

Kako navode u saopštenju UNDP-a, napredak koji je ostvaren ka postizanju rodne ravnopravnosti u posljednjih četvrt vijeka,...

Milatović: Naložiću preispitivanje postavljanja posebne trake na Bulevaru Svetog...

On je najavio da će naložiti da se taj model preispita. “Upravo iz tih...

Pogledajte kada su polasci iz crnogorskih gradova na sjutrašnji...

Iz Pokreta “Ima nas” prethodno su saopštili da je sjutrašnji protest “prilika je da građani iskažu svoje...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare