Za dva mjeseca hiljadu djece primilo MMR vakcinu

Djevojčica Đurđa Nikolić, hiljadito je dijete vakcinisano u Domu zdravlja Podgorica, MMR vakcinom za proteklih dva mjeseca, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

U Domu zdravlja Podgorica kazali su da je taj broj dostignut nakon velike kampanje koju sprovode posljednjih mjeseci, kako medijski, tako i kroz rad pedijatara koji promovišu vakcinaciju u svakodnevnom zdrastveno-vaspitnom radu sa roditeljima.

Kako su naveli, roditelji male Đurđe nijesu imali dilemu da li treba da vakcinišu svoje dijete.

“I pored negativne kampanje, koja se godinama vodi protiv vakcinacije, naša je odluka da nam dijete primi MMR vakcinu. Moram priznati da smo, kao rodtelji, mjesecima čitali i slušali stručnjake – epidemiologe, imunologe, ali i teze ljudi iz antivakcinalnog lobija i naše mišljenje je da naša ćerka treba da primi MMR vakcinu, kao i sve ostale iz propisanog zdravstvenog kalendara. Naravno, shvatam zbunjenost i strah roditelja, pa zbog toga smatram da bi sa relevantnih mjesta trebalo što više ljude edukovati i dati im informacije kako bi opao trend nevakcinisanja MMR vakcinom u Crnoj Gori”, kazala je Biljana Nikolić, majka djevojčice Đurđe.

Izabrani pedijatar malene Đurđe, dr Branka Samardžija Jovanović podsjetila je da je vakcinacija najvažnija preventivna mjera u očuvanju i unaprjeđenju zdravlja djeteta i sveukupne populacije, što je prepoznato i Zakonom.

“MMR vakcina je kombinovana vakcina protiv malih boginja, rubeole i parotitisa. Sve tri bolesti imaju svoj klinički tok, ali ono čega se plašimo su komplikacije. Vakcina je bezbjedna, efektivna i predstavlja važnu mjeru zaštite protiv bolesti. Ključnu ulogu ima pedijatar, koji donosi konačnu odluku o procjeni zdravstvenog stanja djeteta. Izabrani pedijatri dužni su da pruže adekvatnu informaciju, govore o koristima, ali i ukažu na neželjene reakcije, koje se mogu javiti nakon imunizacije”, rekla je dr Samardžija Jovanović.

Ona je naglasila da i roditelji moraju biti svjesni važnosti imunizacije i uključiti se u ovaj proces, u istoj mjeri kao i zdravstveni sistem, a sve u cilju podizanja kolektivnog imuniteta.

“Djevojčica Đurđa je, zbog savjesnosti i odgovornisti njenih roditelja kako prema zdravlja svojeg tako i druge djece, od kompanije Kids Land dobila prigodan poklon vaučer”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Žabljačanin ubijen u Kolumbiji sa najmanje tri metka, tijelo...

Prema pisanju kolumbijskih medija, Marjanović je imao najmanje tri rane od metaka i njegovo tijelo izbačeno je...

Koalicija “Zajedno!”: Aktuelna i prethodna vlada u Žabljak nijesu...

On je okupljenim simpatizerima liste koju predvodi kazao da je nedavno bio u posjeti Bjelasici i pogledao...

Podgorica: Zabrana saobraćaja kod Master kvarta

Takođe, saopšteno je da će se zabrana sprovesti parkiranjem teretnog motornog vozila (dizalice), zbog izvođenja građevinskih radova...

Beč će platiti stanarinu onima koji žive u gradskim...

Kako su saopštili nadležni u austrijskoj prijestonici, biće plaćeno više od polovine od neto iznosa stanarine. To...

Abazović čestitao Edroganu: Radujem se izgradnji bližih odnosa za...

 Iskrene i srdačne čestitke Redžepu Tajipu Erdoganu na pobjedi na predsjedničkim izborima. Radujem se saradnji sa Vama, izgradnji bližih odnosa...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare