Za Policijsku akademiju i Adžića ne važi Zakon o stručnom obrazovanju: Policajci završe školu i “bježe” na privatne fakultete

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić bio je juče gost u emisiji na RTCG-u, iz njegove izjave da Crnoj Gori nedostaje oko 1600 policajaca, nije se moglo doći do zaključka koji je glavni razlog za nedostatak tolikog broja policajaca u Crnoj Gori.

Sagovornici portala Standard ističu da je jedan od glavnih krivaca za ovakvo stanje Viša stručna škola “Policijska akademija”.

Ova ustanova godinama obrazuje polaznike po obrazovnom program “policajac”, u trajanju od dvije godine, koji po završetku stiču diplomu o višem stručnom obrazovanju odnosno kvalifikaciju nivoa obrazovanja V, u skladu sa Zakonom o stručnom obrazovanju.

Iako, i za ovu ustanovu važi Zakon o stručnom obrazovanju, kao i za srednje škole u kojima se obrazuju učenici za dvogodišnje, trogodišnje i četvorogodišnje obrazovanje, Policijska akademija, prema našim saznanjima, ovaj Zakon ne sprovodi onako kako je propisano.

Zakonom o stručnom obrazovanju definisano je da uspjeh i nastavnih predmeta izražava ocjenama od 1 do 5, dok na Policijskoj akademiji, polaznici se ocjenjuju ocjenama od 6 do 10, kao na viskoškolskim ustanovama.

Upravo, zbog ove situacije veliki broj polaznika koji završi Policijsku akademiju, upisuje razne privatne fakultete, koji im priznaju veliki broj predmeta koje su pohađali kroz obrazovanje za policajca.

Važećim propisima iz oblasti obrazovanja, definisano je da nakon završene više stručne škole u trajanju od dvije godine, polaznici ne mogu da nastave dalje školovanje, jer viša stručna škola nema prohodnost prema visokom obrazovanju.

Kako nadležne institucije iz oblasti obrazovanja koje utvrđuju kvalitet rada Policijske akademije, godinama ne reaguju na ovo nezakonito ocjenjivanje, imamo situaciju da veliki broj polaznika Policijske akademije upisuje fakultete, kako bi stekli diplome visokog obrazovanja i time izbjegli da rade kao obični policajci, što sa druge strane utiče i na nedostatak potrebnog broja policajaca u Crnoj Gori.

Školovanje jednog polaznika na Policijskoj akademiji koje traje dvije godine, iziskuje velike troškove za državu, pa se postavlja pitanje kako se sve ovo toleriše godinama i kako niko ne snosi odgovornost za nezakoniti rad u toj ustanovi.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare