Zbog “sitne šićadžije” i “erdoganizacije”: Profesor pred Sudom časti

U Sudu časti Univerziteta Crne Gore danas će se održati ročište povodom optužbi Upravnog odbora da je profesor Vladimir Pešić prekršio akademske principe kadaje prošle godine “iznosio negativne stavove i kvalifikacije na račun organa Univerziteta”, saznaje Pobjeda.

Ranije je profesor Pešić, u izjašnjenju koje je od njega zatražio Sud časti, odbacio optužbe Upravnog odbora, te je predložio da se odbaci prijedlog za pokretanje postupka protiv njega. Navode UO, kako je ranije istakao, doživljava kao nastavak pritiska ne samo na njega, već i na sve slobodne intelektualce.

Upravni odbor zatražio je odgovornost Pešića zbog kritičkih izjava koje je iznosio od jula do novembra, odnosno u periodu sukoba UCG i Vlade oko statusa Visoke medicinske škole u Beranama. Pešić je podržavao rektorku Radmilu Vojvodić, koja nije prihvatala odluku Vlade da se ta škola ne izmješta iz Berana.

U optužbi su izdvojene pojedine profesorove sporne izjave, među kojima je i ona kada je nakon razrješenja članstva u Upravnom odboru i smjene rektorke Vojvodić rekao: “Sitne šićardžije na Univerzitetu ostrašćeno sprovode staljinističke čistke”, “sloboda je ropstvo, neznanje je snaga”; “srećni robovi su najljući protivnici slobode”; “kafkijanski proces; “komesari koji vode UCG; “erdoganizacija univerziteta.

Ovakvo ,,ilustrovanje uopštene inkriminacije proizvoljnom selekcijom riječi, naveo je Pešić u izjašnjenju, bez bilo kakve konteksne i semantičke osnove, ne dokazuje inkriminaciju na bilo koji način. Upravni odbor optužio ga je i da je radio protiv interesa države što je, profesor, takođe, negirao. Pešić je, u odgovoru na tužbu, predložio Sudu časti i da zatraži izjašnjenje od Vlade na optužbe da je stvarao “negativno mnjenje prema Vladinoj politici”.

Treba Vlada da se izjasni o tome da li su izjave profesora Pešića dovele do “negativnog javnog mnjenja prema Vladinoj politici u raznim sferama “ukupnog društvenog razvoja Crne Gore istakao je on. Predsjednik Suda časti je Boris Vukićević, jer je ranije Dražen Cerović podnio ostavku na tu funkciju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U izraelskim napadima za pet dana ubijeno 145 Palestinaca,...

Prema podacima Palestinskog društva Crvenog polumjeseca, 17 povrijeđenih ljudi ustrijeljeno je bojevom municijom, a osam gumenim mecima....

CNP: Komemoracija povodom smrti Zefa Bata Dedivanovića u utorak

Dedivanović je rođen 1939. godine u Zatrjepču kod Podgorice. Osnovnu školu završio je u Zmajevu (Vojvodina), a...

Ministarstvo zdravlja: Dato preko 140 hiljada doza vakcina

Tokom 15. maja dato je 2.889 doza, od kojih je 2.668 prvih i 211 drugih doza.

UP: Identifkovane osobe koje su uništavale sadnice u parku

"Uvidom u video snimak i preduzetim aktivnostima na terenu policija je došla do sumnje da su osobe...

DPS: Krivokapić da prestane da se ponaša u maniru...

U suprotnom, kako navode pozivaju ga da već jednom prestane da iznosi neistine, što već dugo radi...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare