Živković: Ljekarima Doma starih u Risnu omogućeno pisanje elektronskih uputa i recepata

JU Dom starih ,,Grabovac'' u Risnu integrisan je u javni zdravstveni sistem, pa će sada ljekarima i zdravstvenom osoblju biti omogućeno pisanje elektronskih uputa, kao i recepata, što do sada nije bilo moguće, a unaprijediće se i način nabavke terapije i medicinskih sredstava neophodnih za kvalitetno liječenje i pružanje kontuinirane zdravstvene zaštite u ovoj ustanovi, saopštila je Dr Ivana Živković, direktorica Direktorata za javno zdravlje.

“Ova odluka donijeta je na sjednici Vlade Crne Gore 29. decembra 2021 godine nakon što su predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva Finansija i socijalnog staranja, Fonda za zdravstveno osiguranje i menadžmenta doma starih u Risnu ukazali na višegodišnje probleme sa kojim se suočava ta ustanova a koji su se odnosili na dostupnost zdravstvene zaštite i nabavku medicinskih sredstava i terapije.

Djelatnost Doma, saglasno poslovima utvrđenim Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti je pored usluga smještaja odraslih lica sa invaliditetom i starih lica, takođe i zdravstvena zaštita, koja se obezbjeđuje, u skladu sa propisima o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju”, navodi ona.

Dostupnost zdravstvene zaštite podrazumijeva, kako kaže, jednake uslove njenog ostvarivanja za sve građane, naročito na primarnom nivou, uzimajući u obzir fizičku, geografsku i ekonomsku dostupnost.

“U Domu starih ,,Grabovac” u Risnu trenutno je smješteno 257 korisnika svih kategorija. Od tog broja trećina korisnika je nepokretna, a njih 18 ima demenciju. Što se tiče strukture zaposlenih, u ustanovi su pored ostalog osoblja, zaposlena i 3 ljekara, 6 fizioterapeuta, 41 medicinska sestra, 7 njegovateljica, kao i ostalo pomoćno osoblje.

U pružanju zdravstvene zaštite na primarnom nivou ova ustanova vrši aktivnosti vezane za očuvanje, unapređenje i kontrolu zdravlja, zatim njega za vrijeme bolesti, ljekarske preglede i praćenje toka bolesti i liječenje.

Ipak, ljekari ove ustanove do sada nisu bili u prilici da izdaju elektronske upute i recepte, pa se često dešavalo da sistem na sekundarnom i tercijarnom nivou ‘ne prepoznaje’ njihove zahtjeve, zbog čega su korisnici Doma imali poteškoća u ostavarivanju zdravstvene zašite i kvalitetnog liječenja kod specijalista kod kojih su upućivani”; pojašnjava Živković.

Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa drugim relevantnim institucijama, smatralo je, navodi, da ova ustanova treba da bude integrisana u javni zdravstveni sistem jer će se pored navedenih problema lakše dolazati i do neophodne terapije i medicinskih sredstava pošto su do sada, sopstvenim finansijama i u postupcima koji obično dugo traju morali da nabavljaju neophodna sredstvana za liječenje korisnika.

“Efikasnija nabavka od sada će se obavljati zaključivanjem ugovora sa Montefarmom, a sredstva će biti refundirana od strane Fonda za zdravstveno osiguranje.

Takođe, važna novina koju donosi integracija Doma starih u javni zdravstveni sistem je i to što će status zdravstvenih radnika ove ustanove biti izjednačen sa zdravstvenim radnicima javnog zdravstvenog sistema u svim segmentima.

Vjerujem da će navedene novine značajno unaprijediti rad ustanove, u prvom redu zdravstvenih radnika, a što je najvažnije korisnici doma starih imaće mnogo dostupniju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu u narednom periodu”, zaključuje Živković u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đoković bez vakcine ne može na Rolan Garos

Kako je ministarka Roksana Maračineanu objavila na "Tviteru" u Francuskoj je donesen novi zakon koji uskoro stupa...

PzP traži da poslanici obezbijede pripravnicima naknadu od 450...

U Zakonu o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem članom 10 je regulisana mjesečna novčana nadoknada...

Eksplozija automobila u Tološima, stradao Jasminko Šahović

Prema informacijama našeg portala na ovom mjestu eksplodirao je automobil i u vozilu je pronađeno tijelo ...

Na ulazu u Srbiju: CG državljanin uhvaćen sa 13,5...

Kako navode srpski mediji, sve se dogodilo na graničnom prelazu Gostun (Dobrakovo), i to na ulazu u...

U KCCG 47 pacijenata životno ugroženo

Kako je saopšteno iz KCCG njih 47 je životno ugroženo.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare