Žuta traka na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog potreba ili moda?

Očigledno imamo novca, i bacamo ga. Dobro bi bilo da imamo šire bulevare, a uglavnom svaki suzimo, kažu građani dok iz Glavnog grada kažu da se traka usljed nepropisnog zaustavljanja, ranije gotovo nije koristila, sada služi za potrebe javnog i taksi prevoza, Hitne pomoći, policije i Službe zaštite i spašavanja.

Podgorica je dobila prvu žutu traku za kretanje autobusa i taksi prevoza i tona Bulevaru Svetog Petra Citinjskog. I istog dana žustru polemiku je li to Podgorici trebalo ili ne.

Žuti odbojnici postavljeni su u subotu, a već juče su ih popravljali Puteva. Traka je urađena od raskrsnice sa Ulicom Jovana Tomaševića do Bulevara Džordža Vašingtona i od Bulevara Džordža Vašingtona do raskrsnice sa Ulicom Ivana Milutinovića – drugim riječima malo metara za zadovoljenje šireg značaja. I dok za neke građane Glavni grad ukida javni prevoz i djeca ne mogu do škole, a zaposleni do radnog mjesta, glavnom bulevaru se uzimaju dvije trake kako bi podstakli građane da se više voze autobusima. Kako je staza urađena iznenada veliki broj građana ne zna čemu ona služi, te je nastao haos, ali i šteta na vozilima koji prelaze preko barijera. Sugrađani žutu stazu, dugu manje od dva kilometra, ocjenjuju više kao praćenje modnih trendova, nego kao potrebu.

– Ovu stazu nije trebalo raditi, jer će te dvije trake biti mučne i problematične. Ovo je bačena para i praćenje modnih trendova. Imamo novca, i bacamo ga. Dobro bi bilo da imamo šire bulevare, a uglavnom svaki suzimo. Što je više oznaka saobraćajne trake su neprepoznatljive, zato imamo udese. Sve je obilježeno i staze i pješački i biciklističke. Stanje u saobraćaju je katastrofa – kaže Milenko Boljević.

Zoran Vujačić se nada da staza nije urađena radi mode.

– Nisam pomišljao na tu varijantu da je staza možda urađena radi mode, ali ona je objektivno moguća. U Evropi to odavno postoji, pa je red da i kod nas bude. Nego je ovdje veći problem da se poštuje, a nadam se da hoće – ističe Vujačić.

Vještak saobraćajno-mašinske struke Igor Radojević kaže da žuta traka sama po sebi znači da se njome kreće isključivo javni prevoz.

– U početnoj fazi saobraćajne barijere imale su za cilj da usmjere vozače na vrijeme da tu traku ne koriste. Saobraćajne barijere imaju, u smjeru kretanja vozila, ispravno žuto ili bijelo reflektujuće svjetlo da bi bile uočljive, a iz suprotne strane u smjeru gdje je zabranjeno kretanje reflektuju crvenu svjetlost i one bi trebale biti uočljive u večernjim uslovima. Nijesam imao priliku da vidim kako to funkcioniše noću. Barijere se postavljaju na mjestima gdje je puna linija i nije dozvoljeno prestrojavanje. Postavljaju se na dovoljnoj udaljenosti da kada vozač koji skreće desno na vrijeme može da se prestroji i da uđe u raskrsnicu za skretanje desno. Kada počinju barijere to prestrojavanje nije moguće. Vozačima svakodnevno treba ukazivati na postojanje ove trake i u početku ne vidim smisao kažnjavanja jer su iznenada i postavljene. Možda je preventivno trebalo ukazati da će biti postavljene, da bi se obratila veća pažnja i da vozači znaju da će biti prisutni na kolovozu – navodi Radojević.

Milatović: Preispitaćemo model staze

Postavljanje posebne trake na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog i način na koji je to urađeno – izazvalo je burnu reakciju javnosti, ali i zabrinutost od strane saobraćajne struke, napisao je na svom Tviter nalogu Jakov Milatović, nosilac liste Pokreta Evropa sad. On je najavio da će naložiti da se taj model preispita.

– Upravo iz tih razloga naložiću preispitivanje tog modela odmah nakon konstituisanja nove gradske uprave – napisao je Milatović na Tviteru.

On smatra da je postavljanje ove staze afirmacija javnog prevoza.

– Svaki grad ima žutu traku. Pretpostavljam da nemaju sve saobraćajnice uslove za njih, ali na ovim bulevarima je njihovo postojanje neophodno. Nisam pristalica suženja bulavara zbog biciklističkih traka, ali za korišćenje javnog prevoza ima smisla – kaže Radojević.

Radojević smatra da ove trake neće praviti gužve u špicu, ali pod uslovom da se koriste kako treba.

S obzirom na to da je žuta traka izazvala polemiku među građanima na društvenim mrežama, oglasio se i Glavni grad.

– Ono što se moglo vidjeti na snimku objavljenom na društvenim mrežama komentarišemo kao ozbiljno kršenje saobraćajnih propisa. Glavni grad o ovoj promjeni je dao saopštenje za javnost još 25. novembra. Traka je, u skladu s pravilima saobraćajne struke odvojena i vizuelno i fizički. Traka koja se, usljed nepropisnog zaustavljanja, ranije gotovo nije koristila, sada služi za potrebe javnog i taksi prevoza, Hitne pomoći, policije i Službe zaštite i spašavanja. Na ovaj način, uz nabavku modernih autobusa, daje se značajan doprinos daljem unapređenju kvaliteta javnog prevoza u glavnom gradu, a koji je godinama i decenijama predstavljao jedan od najvećih problema. Razumijemo da je potrebno određeno vrijeme da se sugrađani prilagode novom režimu saobraćaja – kažu iz PG biroa.

Oglasio se i Vladislav Dajković, predsjednik Slobodne Crne Gore koji kaže da su trake urađene ad hok i bez ozbiljnog plana, te da je već sada jasno da će prouzrokovati saobraćajni kolaps, baš kao i biciklističke staze.

– Apelujemo na nadležna preduzeća da pod hitno uklone prepreke između traka, jer je pravo čudo da neko do sada nije nastradao, ili potpuno polomio vozilo. Zbog ovog, ali i mnogih drugih razloga Ivan Vuković ne smije biti gradonačelnik ni dan više, jer blokiranjem procesa primopredaje vlasti nanosi štetu Podgorici na dnevnom nivou – saopštio je Dajković.

Dejan Tofčević iz NVO Biciklo.me kaže da bi učestalost autobusa trebalo podići na 15 minuta.

– Uzaludna bi bila kupovina svih novih autobusa kada bi ostali zaglavljeni u nepreglednom moru automobila koji se koriste za individualni prevoz. Neophodno bi bilo da na ulicama vidimo saobraćajnu i Komunalnu policiju koja bi sankcionisala nepropisno zaustavljanje i parkiranje, jer ovakav bahat odnos nesavesnih vozača doprinosi povećanju saobraćajnih gužvi. Ukidanje linija prema okolnim selima i prigradskim naseljima će samo dodatno opteretiti urbanu mobilnost dodatnim vozilima. Neprofitabilnost nekih linija ne može niti smije biti razlog ljihovog ukidalja, jer se time građanima oduzima pravo na korištenje prevoza. Obično se takave linije dotiraju iz fonda koji se puni plaćanjem parkinga – ističe Tofčević.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Iz mog ugla, Đorđe Miljenović

Kao srednjoškolac, započeo je svoju karijeru u kompaniji Voli kao magacioner, a danas...

Rakčević: Manjiski akcionari spremni za svaki fer dogovor, Institutu...

Rakčević kaže da Crna Gora mora zadržati zdravstveni turizam i da građani Crne...

ŽPCG: Turisti iz Švajcarske i Mađarske stižu u Crnu...

“Veliko nam je zadovoljstvo da, kao što smo u prethodnom periodu i najavljivali, sada i potvrdimo da...

BORD DIREKTORA ACG NELEGITIMAN: Vlada nezakonito imenovala paran broj...

Vlada Crne Gore je 4.avgusta 2023. godine bez održavanja sjednice donijela rješenje o imenovanju četiri člana Borda...

Sahat kula ispisala istoriju: Preživjela i zemljotres i bombardovanje

Postoje različita predanja kako je sagrađen ovaj spomenik istorije i kulture na Trgu Bećir-bega Osmanagića.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare