Obezbijeđeno dovoljno finansijskih sredstava za kreditiranje opština i privrede

Investiciono-razvojni fond u prethodnom periodu je obezbijedio dovoljno finansijskih sredstava, kako bi podržao sve kvalitetne projekte u svim opštinama i privredi po najpovoljnjim uslovima na tržištu, a u narednom periodu je neophodno kroz zajednički pristup ohrabriti privrednike i dati dodatan impuls razvoju preduzetništva u Crnoj Gori, saopšteno je danas na sastancima predsjednika Odbora direktora IRF-a, Velizara Kaluđerovića, i izvršne direktorice, Irene Radović, sa predsjednikom Opštine Kolašin, Milosavom Bulatovićem, i predsjednikom opštine Mojkovac, Rankom Mišnićem, tokom radne posjete opštinama Kolašin i Mojkovac, navodi se u saopštenju Fonda.

„U periodu za nama nastojali smo da obezbijedimo dovoljno finansijskih sredstava za kreditiranje opština i privrede od međunarodnih kredibilnih kreditnih institucija, a posebno smo usmjereni na finasiranje takozvanih zelenih projekata koji sadrže komponentu koja se odnosi na smanjivanje gasova, zaštitu životne sredine, korišćenje alternativnih izvora energije i dugo. Veoma nam je stalo da u narednom periodu prepoznamo potrebe opština u dijelu unaprjeđenja i osavremenjavanja saobraćajne i komunalne infrastrukture, vodosnabdijevanja, zaštite životne sredine i projekata koji će uticati na bolji i kvalitetniji život građana i poboljšanje javnih usluga na lokalnom nivou, kao i potrebe privrednika u sjevernom regionu. Fond pažljivo prati potrebe opština, privrede i tržišta i shodno tome unaprjeđuje postojeće i razvija nove kreditne linije koje su najpovoljnije na tržištu i u pogledu kamatnih stopa i ročnosti“, saopštili su tokom sastanaka predsjednik Odbora direktora i izvršna direktorica IRF-a.

Kako je saopšteno na sastanku sa Bulatovićem, bilo je riječi o aktuelnoj situaciji i statusu razvojnih i infrastrukturnih projekta, te programima podrške Opštine lokalnim poljoprivrednicima i uopšte privrednicima, programima usmjerenim na jačanje ženskog preduzetništva i dr.

Ocijenjeno je da postoji veliki potencijal za proširivanje saradnje sa IRF-om u dijelu finansiranja novih projekta u oblasti pružanja usluga i unaprjeđenja infrastrukture, kao i u oblasti jačanja preduzetništva, unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje i uslužnih djelatnosti.

“Tokom sastanka sa Mišnićem, razgovarano je o modalitetima saradnje u pogledu uvezivanja projekata koji su podržani kroz evropske i druge međunarodne fondove i kreditnih linija koje nudi Investiciono-razvojni fond. Predsjednik Opštine je predstavio do sada realizovane infrastrukturne i razvojne projekte, kao i planove za naredni period. Na sastanku su dogovorene zajedničke aktivnosti u cilju animiranja privrednika sa područija ove opštine za apliciranje za kreditne linije IRF-a”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

PKCG: Sa ambasadorom Japana o jačanju ekonomske saradnje

U razgovorima su, kako je saopšteno, učestvovali predstavnici Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA, potencijalnih investitora koji...

Sergej Lavrov u Beogradu 7. juna

Prema pisanju tog portala, on će se u Beogradu sresti sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Državljanin Belgije stradao na Komovima

Državljanin Belgije stradao je tokom planinarenja na Komovima, potvrđeno je portalu RTCG iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije.

Književno veče “Andrić-Crnjanski: Sudbine i komentari” u Herceg Novom

Književno veče "Andrić-Crnjanski: Sudbine i komentari" biće održano večeras od 20 sati u Kući nobelovca Iva Andrića...

Da li je Vulin, koga je odavno trebalo proglasiti...

Informaciju da će Vulin boraviti u crnogorskoj prijestonici turizma osvanula je još juče na Twitter nalozima crnogorskih...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare