Abazović: EPCG ima zeleno svijetlo da otpočne pregovore o preuzimanju Željezare

Premijer Dritan Abazović kazao je nakon sastanka sa čelnicima Elektroprivrede i Opštine Nikšić da EPCG ima zeleno svijetlo da otpočne razgovore sa turskom kompanijom o preuzimanju Željezare.

“Iznesen je neki biznis plan koji po meni jeste realan, nešto što bi moglo da se izvede u narednom periodu. Državu najviše zanima da zaštiti radnike Željezare, to je ta socijalna komponentna koju smo iskazali u odnosu na prethodnu zainteresovanu kompaniju. Cilj nam je da se nađe održivo rješenje”, kazao je Abazović novinarima nakon sastanka.

Kako je dodao, EPCG ima obavezu da u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima turske kompanije Toščelik što prije pronađe rješenje.

“Znamo da su radnici nestrpljivi, da im je rečeno da do 1.septembra imaju zagarantovane zarade, a da poslije toga je sve upitno. Nećemo ih ostaviti na cjedilu. Pokušaćemo da bajpasiramo situaciju koliko je to moguće. Koliko je njihov interes da rade, toliko je interes države da ostanu tu. Ako državno preduzeće može da kupi jednu farbriku da ogromnom površinom, nemamo ništa protiv. Naprotiv, kupovinom od strane državnog preduzeća bi značilo uvećanje državne imovine”, naveo je premijer.

Pregovarački tim zaposlenih u Željezari Nikšić ranije je ukazao na benefite koje bi, kako smatraju, EPCG imala ako bi otkupila imovinu Željezare.

Kažu da prilikom odlučivanja treba uzeti u obzir to da je još 2018. i 2019. ideja jednog od zaposenih bila da se u krugu fabrike sagradi solarna elektrana i tako obezbijedi sopstveni izvor električne energije. Za to je, kažu, razrađen i projekat, a ideja se pokazala opravdanom.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Hitno popraviti položaj policajaca ili slijede protesti

Predsjednik sindikata Igor Rmandić kazao je da Nezavisni sindikat policije i policijski službenici...

Nemaju direktora dva mjeseca, radi samo jedna osoba

Iz Ministarstva kratko kažu da će imenovanje novog direktora/ice biti sprovedeno u skladu...

Gubitkom Montenegro erlajnsa sezona traje upola kraće

Veliki gubitak Očigledno je, po riječima predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja...

Meloni: Cijena energije prioritet, braniću nacionalni interes

Đorđa Meloni se obratila javnosti na poljoprivrednom sajmu u Milanu, prvi put poslije...

Vuković: Pobijedićemo u Podgorici 23. oktobra da niko ne...

''Siguran sam da će, osim partija koje su predstavljale okosnicu državotvornog bloka uoči...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Kk3
Kk3
15/08/2022•12:49 12:49

Zao mi je radnika Zeljezare i Vlada treba da nadje nacin da im pomogne ali nikako da jedna jedina profitabilna drzavna kompanija daje novac u nesto sto je nerentabilno i sto proizvodi samo gubitke je cist populizam i neozbiljno ponasanje. Akcionari EPCG ne treba niposto da ovo dozvole jer ce ovaj presedan radi partijskih i licnih interesa ubrzo postati pravilo koje ce na kraju ugasiti i samu EPCG