AD “Održavanje željezničkih voznih sredstava” za Standard: Spajanje sa Željezničkim prevozom neophodno kako bi se izbjegao stečaj

Studija opravdanosti pripajanja AD '' Održavanje željezničkih voznih sredstava'' i Željezničkog prevoza pokazala je da je to jedino moguće rješenje kako bi se izbjegao stečaj u ovoj firmi, saopštila je Ivana Šofranac Radunović sekretar Društva za Portal Standard.

Prema tvrdnjama Novog sindikata OŽVS, u slučaju da dođe do spajanja 48 radnika moglo bi dobiti otkaz. Zbog toga su Sindikati za sljedeću nedjelju najaviliu štrajk upozorenja jer prema njihovom mišljenju menadžmen kompanije ne poštuje prava radnika. Međutim iz AD “OŽVS”, tvrde da nije bilo riječi o otkazima, te da Studija nije tretirala tu mogućnost.

Kako navodi Šofranac Radunović Odbor direktora AD “Održavanje željezničkih voznih sredstava”, uz prisustvo predstavnika Ministarstva kapitalnih investicija, u četvrtak 28.septembra je održao sjednicu na kojoj je, pored ostalog razmatrana i Studija opravdanosti pripajanja privrednog društva AD OŽVS privrednom društvu ŽPCG AD.

“Kako je Studija pokazala, a uzimajući u obzir trenutno stanje Društva, najbolje rješenje jeste pripajanje privrednom društvu ŽPCG AD, imajući u vidu da bi u drugom slučaju izvjestan bio stečaj u AD”Održavanje željezničkih voznih sredstava” Podgorica. Kako su članovi Odbora direktora saglasni sa predstavnicima Ministarstva kapitalnih investicija i da je AD “Održavanje željezničkih voznih sredstava” prepoznato kao Društvo sa visokim uticajem na željeznički saobraćaj u Crnoj Gori kao i da bi potencijalni prestanak rada Društva izazvan stečajem pokrenuo negativne efekte kako na željeznički
saobraćaj tako i na privredu u cjelini, Odbor direktora je donio Zaključak kojim potražuje saglasnost i predlog programa restrukturiranja od Vlade Crne Gore i Ministarstva kapitalnih investicija predstavnika
većinskog vlasnika)”, saopšteno je iz AD “Održavanje željezničkih voznih sredstava”.

Takođe, napominju da članovi Odbora direktora i predstavnici Ministarstva nijesu pominjali višak zaposlenih kao što ni Studija nije tretirala tu mogućnost.

“Imajući u vidu specifičnu djelatnost kojom se Društvo bavi kao i sam socijalni status svih zaposlenih Odboru direktora je namjera da prilikom priajanja, ukoliko tako odluči većinski vlasnik tj. Vlada Crne Gore, svi zaposleni iz AD OŽVS pređu u novoformirano privredno društvo. Kako nije izvodljivo zadržati iste nazive radnih mjesta zaposlenima će se naći radna mjesta koja odgovoraju njihovim kvalifikacijama i sposobnostima. Takođe, smatramo da je bitno napomenuti da će zaposlenima koji pređu u novoofomljeno Društvo zarade biti uvećane za 30% s obzirom da se u ŽPCG AD već primjenjuje kolektivni ugovor sa uvećanim koeficijentima”, navode iz privrednog društva AD OŽVS.

Podsjećamo, Novi sindikat OŽVS i Sindikalna organizacija željezničkih sredstava odavno upozoravaju nadležne na brojne nepravilnosti u ovoj kompaniji, traže izmjene Kolektivnog ugovora, smjenu Odbora direktora, kao i odlazak sa funkcije Vladana Gačevića, zamjenika predsjednice Odbora.

Većinski vlasnik OŽVS je država, a manjinski akcionar je upravo Vladan Gačević, zamjenik predsjednice Odbora. Radnici tvrde da je namjera manjinskog akcionara Gačevića da prilikom spajanja dvije kompanije, akcije OŽVS proda Željezničkom prevozu, odnosno državi, koja je većinski vlasnik. Navode da zbog toga cijene akcija skaču, iako ta firma sve lošije posluje. I pored gubitaka, cijena akcija u posljednje tri godine, porasla je sa 0,019 na sadašnjih 1,22 eura!?

Navode, takođe, i da je OŽVS donio odluku o izmjeni plana javnih nabavki od 400 hiljada eura za kupovinu opreme iz svojih izvora, dok istovremeno imaju poreske obaveze prema “Montekargu” koje iznose više od 700 hiljada eura. Iz Sindikata su kazali i da se pored lošeg finansijskog stanja, sanira radionica u Nikšiću, dok veliki dio radnika prima minimalnu platu od 450 eura, a ostale željezničke kompanije zarade uvećavaju kroz kolektivne ugovore.

Radnici, od nadležnih, traže izmjene Kolektivnog ugovora kako bi zaposlenima radno mjesto bilo garantovano u slučaju spajanja te firme sa Željezničkim prevozom Crne Gore (ŽPCG) ili da, ukoliko zaposleni to ne prihvate, imaju pravo na otpremninu od 24 bruto plate.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare