Agrobudžet 40 miliona eura, posebne povoljnosti za mlade farmere

Agrobudžet za ovu godine iznosi 40 miliona eura i veći je za 8,5 miliona ili 26,8% u odnosu na prošlu godinu.

Agrobudžet predstavlja zbir svih sredstava iz nacionalnog budžeta, evropskih fondova i veoma povoljnih kreditnih aranžmana, koje smo ugovorili tokom prošle godine sa Svjetskom bankom i Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede – IFAD-om“, kazao je ministar poljoprivrede Milutin Simović.

Prema njegovim riječima rastu izdvajanja iz nacionalnog budžeta za 1,9 miliona eura.

Posebno ohrabruje rast raspoloživih EU fondova, što je rezultat novih evropskih iskoraka Crne Gore, potvrda jačanja kapaciteta naših institucija. Uporedna iskustva mnogih država, sadašnjih članica EU, govore da pored velikih benefita u brojnim oblastima, posebno su za sektor poljoprivrede dobili izdašne fondove podrške. Na nama je da tu šansu iskoristimo, kao što su uspjele brojne nove EU članice“, objasnio je Simović.

U strukturi Agrobudžeta definisane su tri oblasti podrške: poljoprivreda, ribarstvo i operativni programi.

Ukupno je definisano 56 mjera. Najveći broj mjera se odnosi na ruralni razvoj i to 23, u iznosu od 23,5 miliona €, odnosno 58,8% od ukupnog Agrobudžeta. Za mjere tržišno-cjenovne politike namijenjeno je 6,6 miliona eura, kroz 9 mjera. Za ovu vrstu podrške imamo rast od blizu jednog miliona u odnosu na prošlu godinu“, istakao je Simović.

Za direktna plaćanja definisano je šest programa i opredijeljeno je preko šest miliona eura, odnosno oko 800 hiljada eura više nego prošle godine.

Obezbijeđen je širi obuhvat korisnika, uključivanje znatno većeg broja malih gazdinstava u sistem premija. Širi obuhvat i uključivanje malih gazdinstava je izraz dodatne pravednosti, uvažavanja realnih struktura – odnosno broja grla i veličine zemljišnih parcela, uz istovremeno postepeno približavanje direktnih plaćanja evropskom modelu. Povećanim obuhvatom korisnika stvaramo bolju osnovu za pregovaračku poziciju sa EU, kako bi crnogorski farmeri dobili premije iz EU budžeta, na način na koji sada taj značajni podsticaj koriste farmeri širom Evrope“, objasnio je Simović.

Premije u stočarstvu, od ove godine su sa tri smanjene na dva grla u govedarstvu i sa 30 na 20 grla u kozarstvu.

Smanjili smo uslov minimalne površine u biljnoj proizvodnji sa 0,5 na 0,3 ha.  Povećali smo premije za tov junadi za grla porijeklom iz Crne Gore na 140 eura po grlu. Takođe, postepeno uvodimo EU sisteme kontrole da bi pripremili naše farmere i institucije na pravila korišćenja značajno većih EU fondova za direktna plaćanja“, saopštio je Simović.

Ohrabreni rezultatima podrške prerade mlijeka na porodičnim gazdinstvima, ministarstvo nastavlja sa tom mjerom.

Vjerujemo da će se broj prošlogodišnjih gazdinstava – 276, povećati u ovoj godini. To je bila dobra odluka, jer tih 276, vjerujem u ovoj godini i 400 gazdinstava, su novi pogoni u kojima žive i rade članovi tih porodica. Ti objekti se registruju kod nadležne uprave, kontroliše se kvalitet i zdravstvena ispravnost gotovih proizvoda, čuva se tradicionalna proizvodnja i podstiče potražnja zatim proizvodima u turističkim objektima i trgovačkim lancima. Premije za mlijeko ostaju na prošlogodišnjem visokom nivou, uz unapređenje procedura i potrebu ispunjavanja higijenskih uslova na farmama, uz dodatne premije za kvalitetno sirovo mlijeko“, dodao je on.

Novina je i dodatna podrška za mlade farmere.

Za njih smo obezbijedili i posebne programe i dodatne podsticaje. Zadržali smo poseban program za mlade farmere koji smo započeli prošle godine i kroz koji smo za njih 45 obezbijedili po 10.000€ bespovratne podrške, za pokretanje poslovanja. Nastavljamo i ove godine, vjerujem, sa novih 50 mladih farmera. Starosnu granicu smo povećali sa 30 na 35 godina. Kod direktnih plaćanja mladi farmeri imaju povećanu premiju po hektaru i povećanu bespovratnu podršku u određenom broju mjera ruralnog razvoja“, zaključio je Simović.

Kako je kazao, ministarstvo nastavlja sa IPARD like i MIDAS projektima.

„Po prvi put imamo posebno obezbijeđena sredstva u nacionalnom budžetu za realizaciju Programa mjera za bezbjednost hrane, za koji je izdvojeno 349.000€. Dodatno će se unaprijediti sistem službenih kontrola hrane i redovnih analiza hrane u svim fazama – od primarne proizvodnje, preko prerade do prodaje krajnjem potrošaču“, objasnio je on.

Simović poručuje i da će Agrobudžet predstavljati dobru osnovu za dalji razvoj sektora poljoprivrede, unapređenjeuslova života na selu, otvaranje novih radnih mjesta, usvajanje novih standarda i jačanje naših institucija.

Ovaj Agrobudžetje i put za obezbjeđivanje još izdašnije podrške iz nacionalnog budžeta i EU fondova“, rekao je ministar.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Advokat porodice Zvicer negirao navode da je vođa kavačkog...

"Demantujem kao advokat porodice da je Radivoje Zvicer ubijen i ranjen. Porodica je videla natpise u medijima...

Opština Bar: Starobarski bedemi i objekti u Starom Baru po...

Zahvaljujući projektnim aktivnostima osvjetljen je sjeverni i jugozapadni bedem u dužini od 266m, Centar za posjetioce (Carinarnica),...

U Iranu uhapšeno devetoro stranaca u vezi sa demonstracijama...

U saopštenju koje je prenjela državna novinska agencija Irna, ministarstvo tvrdi da su među uhapšenima državljani Njemačke,...

Panamski istražitelji provjeravaju da li je u antentatu ubijen...

Prema nezvaničnim informacijama Standarda u toku je vještačenje i utvrđivanje indentiteta, a crnogorska Uprava policije čeka zvanične...

Čile: Urušila se tribina puna navijača (VIDEO)

Prema navodima medija više od deset osoba je povrijeđeno, srećom niko nije u životnoj opasnosti, a akcija...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare