Atlas banka mora da plati garanciju od 12,5 miliona eura

Privredni sud obavezao je juče Atlas banku da kompaniji Kaspia Property Holdings iz Dubaia, po prvosnažnosti nove prvostepene presude, isplati 12,5 miliona eura po osnovu bezuslovne bankarske garancije koju je banka izdala 20. maja 2015. u korist predsjednika Atlas grupe Duško Knežević, pišu Vijesti.

[irp]

Knežević je već nekoliko godina dužnik arapske firme koja nije mogla u Atlas banci naplatiti izdatu bankarsku garanciju na prvi poziv bez prigovora, a što je nezabilježeno u dosadašnjoj bankarskoj praksi.

Sud je obavezao Atlas banku da firmi Kaspia dodatno isplati i zakonske zatezne kamate počev od 24.jula 2015, pa sve do konačne isplate, kao i da plati troškove parničnog postupka u iznosu od 35.343 eura.

Drugu prvostepenu presudu, u roku od godinu dana, donio je sudi ja Privrednog suda Zoran Asamn. Prethodno je sud odbio tužbeni zahtjev Kaspie, a Apelacioni sud poništio to j rješenje. U ponovljeom postupku sud je postupio po nalogu Apelacionog suda i drugom presudom usvojio sada tužbeni zahtjev Kaspije čime je došlo do potpunog obrta u sporu, a Knežević, njegova grupacija i banka došli u veliko iskušenje i probleme.Iako Atlas banka već dvije godine tvrdi da se radi samo o nacrtu garancije, Privredni sud je na kraju, ipak, utvrdio da je bankarska garancija AB-2005/15 koju je banka izdala u maju 2015. radi obezbjeđenja izvršenja obaveza Kneževića iz ugovora o prodaji vlasničkog paketa akcija Atlas Hotels Group Hotela Princess u Baru (14.01.2014 godine) “punovažna, izdata je u pismenoj formi i sadrži sve bitne elemente koji su neophodni za njenu valjanost.

Sud je iskaz Roberta John Bakera iz firme Kaspia u potpunosti prihvatio kao jasan, objektivan i istinit, jer je saglasan ostalim dokazima sprovedenim u sudskom postupku.

Ovaj svjedok je ukazao da je uz kupoprodajni ugovor priložena i garancija tužene, što proizilazi iz člana 3.3. predmetnog ugovora i što korespondira sa garancijom AB-1301/14 prethodno izdatom na iznos od 15 miliona, koja je istekla 13. jula 2014. godine.

Sudu je logično da je tužilac tražio nove garancije od Duška Kneževića, radi obezbjeđenja urednog ispunjenja obaveze. Sporna garancija je izdata u istoj formi kao i garancija AB-1301/14, koja je dostavijena prilikom zaključenja kupoprodajnog ugovora od 14.01.2014. godine, u skladu sa članom 3.3, pa sud odbacuje mogućnost i navode tužene da je bankarska garancija AB-2005/15 od 20.05.2015. zapravo nacrt bankarske garancije“, ističe se u presudi.

Sud je, dakle, zaključio da se u konkretnom slučaju radi bankarskoj garanciji u skladu sa zakonom o obligacionim odnosima i to o garanciji na prvi poziv bez prigovora, a ne o nacrtu garancije, kako to pokušava da predstavi tužena Atlas banka.

Obnovljena rasprava u Privrednom sudu završena je bez svjedočenja Kneževića, jer je od toga mimo prvobitnih očekivanja, na kraju odustao tužilac Kaspia posebnim podneskom sudu od sedmog novembra.

Tužena banka ima pravo žalbe na novu prvostepenu presudu Apelacionom sudu i to u roku od osam dana.

Spornu bankarsku garanciju je u maju 2015. potpisao bivši direktor Atlas banke Đorđe Đurđić, koji je svjedočio u ponovljenom postupku, ali sud nije prihvatio njegov iskaz kao objekivan i istinit, već je konstatovao u presudi da je dat sa jasnom namjerom da pomogne tuženom u ovom sporu da izbjegne građansko pravnu odgovornost.

U presudi se navodi da je sudu nelogično da Knežević u obraćanju banci za izdavanje garancije traži da mu izda popunjeni i ovjereni draft garancije, koji će on koristiti u pregovorima sa Kaspijom, a da se u tom pismu ne navodi da se radi o draft verziji.

Kada bi se uzelo da tuženi (banka) ima praksu da izdaje takve dokumente, time bi došlo do nesigurnosti u pravnom i platnom prometu, a takv dokumenti bi se mogli koristiti za prevame radnje prema ugovornoj strani, piše u presudi.

Kako se dodaje, to je neprihvatljivo u bankarskom poslovanju, gdje važi strogi formalizam. Sud je ocijenio i da je Kneževiću trebalo nacrt-model garancije banka bi mu dala dokument koje nije popunjen, potpisan i ovjeren.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Evropski zvaničnici čestitali Đukanoviću 13. jul

Čestitke su uputili britanska kraljica Elizabeta II, predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank Valter Štajnmajer, predsjednik Republike Italije...

(VIDEO) Doček za Vučića u Parizu: Ti si kovid...

Grupa studenata i doktoranata, kako je objavila urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović na Tviteru, okuplili su se...

OPOZICIJA: Više lica traži krivca

Iako su iz opozicije u prvi mah optuživali Građanski pokret URA koji nije želio na zajedničku listu...

Istraživanje: Polovina preduzeća očekuje poteškoće u poslovanju

- Kada je riječ o uticaju pandemije na poslovanje preduzeća, 16 odsto preduzeća je navelo da neće...

Krapović GP URA: Prihvatite jedinstvenu listu da se ne...

“Kao direktni učesnik sastanka opozicionih partija, mogu posvjedočiti da su svi predstavnici opozicije dali sve od sebe...

NAJČITANIJE

UPRKOS MJERAMA NKT-A: Iz Beograda za Crnu Goru za...

Ukoliko ste u prilici da sebi priuštite taj luksuz, onda za vas ne važe mjere Nacionalnog...

Mrzim ovaj svijet u kojem muškarci oblače svoje žene...

Prenosimo dio govora Kijanu Rivsa koji je oduševio cio svijet: "Mrzim svijet u kojem muškarci...

Đurišić najavio tužbu protiv MUP-a: Nisam kriminalac, brat mi...

Ranko Crni Đurišić, kojem je prije dva dana oduzet žuti "Hamer", najavio je za Standard da će sjutra podnijeti...

Korona virus se možda prenosi vazduhom, ali ne baš...

Kada se pomene prenošenje korona virusa vazduhom, mnogi pomisle da je dovoljno proći pored zaraženog i da...

Srpski istoričar upozorio Amfilohija na Perovića: Počela igra prestola...

U tekstu: “Sumorne nacionalne slutnje”, Anđelković podsjeća na riječi Perovića, od 12. juna ove godine kada je...

Komentari

avatar