Izvor:Pobjeda

AZK sumnja da je To Montenegru dodijeljena nezakonita državna pomoć

Skoro dvije godine nakon osnivanja nove crnogorske nacionalne avio-kompanije To Montenegro, Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) pokrenula je ispitni postupak kako bi utvrdila da li je to što je Vlada na ime osnivačkog uloga ovoj kompaniji u više rata isplatila ukupno 30 miliona eura, usklađeno sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Vlada Zdravka Krivokapića je krajem 2020. prizemljila avione Montenegro erlajnza, a nakon nekoliko mjeseci otvoren je i stečaj zbog poreskog duga od 11,9 miliona eura. Nova avio-kompanija osnovana je početkom 2021, a bivši ministar finansija Milojko Spajić tada je kazao da osnivanje neće koštati ništa, što je kasnije objasnio time da je jedno investicija od koje očekuju povrat, a drugo trošak. U međuvremenu je Vlada u tri navrata isplatila sredstva, i to četiri miliona eura prilikom osnivanja, a onda do kraja 2021. godine još 16 miliona eura, kako je i bilo predviđeno.

U rješenju AZK-a se navodi da je ispitni postupak pokrenut po službenoj dužnosti radi utvrđivanja usklađenosti potencijalne državne pomoći koju su kompaniji To Montenegro dodijelila ministarstva finansija i kapitalnih investicija. Ove institucije dobile su rok od mjesec da se izjasne o činjenicama i informacijama koje ukazuju na nezakonitost potencijalne državne pomoći i dostave sve podatke potrebne za utvrđivanje statusa državne pomoći.

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) je, po ranijem nalogu AZK-a, dostavilo određene podatke ukazujući da se za dokaze o uplati sredstava na osnovu zaključaka Vlade, moraju obratiti Ministarstvu finansija (MF). Nalog za dostavu podataka, AZK je MF poslala krajem novembra, ali, kako navode, do dana donošenja rješenja o pokretanju ispitnog postupka, nijesu dobili odgovor.

Ukazujući šta se sve prema zakonu tretira kao državna pomoć, iz AZK izražavaju sumnju da je uplatom 30 miliona ova kompanija dovedena u povoljniji položaj u odnosu na druge učesnike na tržištu. Zakon predviđa obavezu državnih institucija da se najmanje 60 dana prije odluke o dodjeli sredstava, obrati AZK radi davanja mišljenja i istovremeno brani da se novac dodijeli prije nego AZK odluči da li je ona usklađena sa zakonom.

– Agencija je na osnovu podataka i dokumentacije dostavljene od strane MKI, kao i izvještaja DRI o reviziji prijedloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2020. i 2021. godinu, zaključila da je od strane MF, bez prethodnog mišljenja Agencije, vršena isplata sredstava društvu sa ograničenom odgovornošću za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju To Montenegro u iznosima od četiri miliona eura i 16 miliona eura, a od strane MKI, bez prethodnog mišljenja Agencije, u iznosu od deset miliona eura, pri čemu nalazi da postoji osnovana sumnja da je ovoj kompaniji dodijeljena nezakonita državna pomoć – navodi se u rješenju AZK.

Zbog toga je, kako stoji, po službenoj dužnosti, AZK pokrenula ispitni postupak naknadne kontrole kako bi ocijenila usklađenost dodijeljene potencijalne državne pomoći sa zakonom. Osim toga, MF i MKI je naložena privremena obustava eventualne dalje isplate sredstava To Montenegro, dok se ne okonča ispitni postupak.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

(VIDEO) Jevrejski ekstremisti upali u Grčku pravoslavnu crkvu u...

Bilal Abu Nab, prodavač koji radi u blizini crkve, rekao je za AFP da su napad počinila...

Zenka: Veliki broj naših glasača nije izašao u prvom...

“Nismo očekivali ovoliko glasova, ipak je ostvarena značajna brojka.Očekivali smo da dobijemo dovoljno glasova da naš kandidat...

Crnogorski penzioneri uputili skoro 90.000 eura pomoći Turskoj i...

Fond PIO je nakon što su dostavljeni potpisane odluke svih mjesnih i opštinskih udruženja penzionera donio odluku...

Damjanović: Uvođenje jedinstvenog šaltera pojednostaviće usluge u prekograničnoj trgovini

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Mapa puta je pripremni dokument koji sadrži set izvještaja o sprovedenim...

CEDIS: Zbog prekida kabla djelovi Murtovine, Zlatice, Doljana i...

Zbog prekida kabla 10 kV Kom, izazvanog radovima trećeg lica, bez napajanja su: Dio Doljana (Mosorska), Kučki...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare