Bregu: Cijene rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije će opadati kao lišće naredne jeseni

Telekom operateri iz Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana potpisali su Deklaraciju o romingu kojom se omogućava smanjenje cijena rominga između EU i regiona od 1. oktobra 2023. godine, čime je započeo današnji samit Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tirani.

„Prvo pitanje koje nam je upućeno nakon što je režim rominga kao kod kuće stupio na snagu u našem regionu prošlog jula bilo je kada će se smanjiti cijene rominga sa Evropskom unijom. I to je prva stvar na kojoj smo počeli raditi nakon tog 1. jula. Drago mi je da mogu reći da je to vrijeme došlo i da će cijene rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije pasti zajedno s lišćem naredne jeseni. To je, međutim, tek početak procesa do ostvarivanja krajnjeg cilja smanjivanja cijena rominga između EU i regiona na približno isti nivo domaćih cijena“, rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu na konferenciji za novinare zajedno sa potpredsjednicom vlade Albanije Belindom Balluku, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem i predstavnicima telekom operatera iz EU i Zapadnog Balkana, nakon potpisivanja Deklaracije.

To praktično znači, kako je navedeno u saopštenju RCC, da će svaki telekom operater iz EU i regiona koji je potpisnik Deklaracije razmotriti uvođenje tarifnih planova i mogućnosti manjih maloprodajnih cijena za svoje korisnike u romingu u drugim mobilnim mrežama dok će prva značajna smanjenja cijena usluga prenosa podataka u romingu stupiti na snagu od 1. oktobra 2023. godine.

IZ RCC navode da je važno da kreatori politika na Zapadnom Balkanu ubrzaju provođenje reformi politika u telekom sektoru, u skladu sa zaključcima Digitalnog samita Zapadnog Balkana 2022., a u cilju stvaranja Zajedničkog regionalnog tržišta regiona i poticajnijeg poslovnog okruženja. Ekonomije sa Zapadnog Balkana trebaju provesti pomenute reforme najkasnije do kraja 2023. godine.

„Pregovori o postizanju sporazuma nikada nisu lagani. Nekada su prava borba. Ova je Deklaracija, međutim, rezultat snažnog angažmana telekom operatera iz EU i regiona i podrške Evropske komisije, Vijeća za regionalnu saradnju, kao i predanosti vlasti iz regiona. Prošlog smo mjeseca u Berlinu ostvarili veliki napredak sa tri sporazuma o mobilnosti. A sada, roming sa EU je još jedno važno postignuće u izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu koje možemo zabilježiti. Svako postignuće i svaki rezultat ostvaren u sklopu programa za zajedničko regionalno tržište je korak naprijed ka uspostavljanju povoljne investicione klime koja u naš region može privući izuzetno kvalitetne i trajne investicije. Pozivamo i druge telekom operatere iz EU i sa Zapadnog Balkana da se u bilo koje vrijeme priključe ovoj inicijativi“, zaključila je Bregu.

Koristi ove Deklaracije su mnogostruke.

“Tako će se uštedjeti novac građana u cijelom regionu i u EU dok utuju regionom ili Unijom, a smanjit će se operativni troškovi privrednika i potaći poslovanje izvan matičnih granica. Ova inicijativa je izvanredna, tim prije što je zasnovana na dobrovoljnoj osnovi između telekom operatera”, zaključuju iz RCC.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bojović: Ginisova knjiga rekorda frapirana crnogorskom parlamentarnom većinom

"Premijer od tri procenta upravlja Vladom koju čine stranke od šest odsto. Vladu čuvaju izborni dobitnici koji...

Crveni krst: Svijet nije spreman za sljedeću pandemiju

IFRC u ovogodišnjem izvještaju, za razliku od prethodnih, nije istraživao brojne prirodne katastrofe koje su izazvale ogromno...

Bilčik: EU u javnom životu Srbije često nije tretirana...

„Bilo bi od velike pomoći kada bi EU u javnom životu Srbije bila tretirana fer od političara...

Makron ne isključuje slanje borbenih aviona Kijevu, ali pod...

Francuska je dosad slala Kijevu protivvazdušne sisteme, raketne bacače, topove i ostalu vojnu opremu, i obećala je...

Plenković o Milanovićevoj izjavi: Kosovo nije anektirano

„Niko nije anektirao Kosovo jer bi ga onda pripojio nekoj drugoj državi. Ne znam za pojam ekstrakcije...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare