CG avio kompanija uskoro bez direktora, Pavićević: Novi VD mora biti iz Air Montengra

Početkom oktobra ističe V.D mandat dosadašnjoj direktorici Dragani Nikolić Frantov pa je sada na Odboru direktora odgovoran zadatak da imenuju novog V.D i da u skladu sa odredbama statuta raspišu konkurs za izvršnog direktora.

Imajući u vidu odredbe tri relevantna zakona, Odbor direktora mora predložiti nekog od zaposlenih za V.D. Za te pozicije je prema znanju i iskustvu uputno odrediti nekog iz menadžment strukture (direktori saobraćaja, finansija, marketinga, komercijale, accountable manager) budući da je dosadašnji V.D Dragana Nikolić Frantov, po pisanju medija, odbila da joj se produži V.D status.

Tim povodom smo razgovarali sa Igorom Pavićevićem, ovlašćenim revizorom, koji je napravio prožimajući model optimizacije poslovanja Air Montenegro sa mogućnošću značajnog smanjenja troškova i profitabilnog poslovanja u narednim godinama. Bio je i kandidat za Izvršnog direktora Air Montenegro na konkursu u martu 2022.godine.

Da li članovi O.D mogu biti u V.D statusu ?
Kada bi sagledavali ovo pitanje ili pitanje izbora izvršnog direktora, samo kroz Zakon o privrednim društvima (Sl.list CG br 65/20), član Odbora direktora bi po članovima 171 i 172 ovog Zakona mogao, jer je jednočlano DOO, da bude ili V.D ili Izvršni direktor avio kompanije i ako je član O.D. Prethodno bi morao da podnese ostavku u O.D i ovaj organ bi morao da se raspusti i da se bira novi u roku od 60 dana.

Međutim, za ova pitanja su relevantni i Zakon o sprječavanju korupcije (Sl.list CG br 42/17) , jer lice koje je imenovano od Vlade, ima status javnog funkcionera, kao i Zakon o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru (Sl.list CG br 75/18).

Sa tog stanovišta, po članu 13, Zakona o sprječavanju korupcije,član O.D bi prvo morao sa podnese ostavku, što bi ugrozilo legitimitet daljih donošenja odluka ovog organa i ovaj organ bi morao da se raspusti, pa da Vlada imenuje novi Odbor. A po članu 15, Zakona o sprječavanju korupcije, član Odbora direktora ne može da bude niti V.D niti Izvršni direktor u naredne 2 godine, po prestanku javne funkcije. Dakle, Zakon je tu vrlo jasan, jer u tom periodu od 2 godine ne može da se zasnuje ugovor o radu ili bilo koji drugi ugovorni odnos, niti bilo koji oblik upravljanja koji je prethodno bio vezan sa kontrolnim poslovima.

Imajući u vidu, s jedne strane, Zakon o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, koji se odnosi i na privredna društva u većinskom vlasništvu države i s druge strane uloge O.D ili Izvršnog direktora prema Statutu avio kompanije više je nego jasno, da hijerarhijski pored poslova upravljanja, V.D ili Izvršni direktor ima i kontrolne poslove u skladu sa stavom 1, tačka 4, član 15 Zakona o sprječavanju korupcije.

Dakle zaključak je da V.D mora biti zaposleno lice iz Air Montenegro ?
Tako je, ako želimo da poštujemo zakonsku regulativu, a ja duboko vjerujem da Odbor direktora kojeg je Vlada postavila u Air Montenegro teži da zakonito obavlja svoju odgovornu dužnost. Prema tome V.D status je interno pitanje unutar menadžment strukture Air Montenegro.

Naša profesija revizora je obavezna po Etičkom kodeksu da poštuje odredbu NOCLAR (Non – Compliance with Low and Regulation) i naša je obaveza da ukažemo na neusaglašenost sa regulativom. Pavićević je nače i član Vladinog tijela – Nacionalne procjene rizika u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma, bio je član Vladinog tijela Operativnog tima Partnerstva za otvorenu upravu, od 2015.god u oblasti antikorupcije (povećanja javnog integriteta i efikasnom trošenju javnih resursa), bio je član timova za pregovaračka poglavlja 6 i 16 u procesu pristupanja EU.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare