test

Cijene nafte skočile na 89 dolara zbog zabrinutosti za snabdijevanje

Standard

03/04/2024

09:43

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima prema 89 dolara zbog ukrajinskih napada na ruska energetska postrojenja i eskalacije sukoba na Bliskom istoku koji su raspirili zabrinutost za snabdijevanje.



Na londonskom je tržištu juče nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u junu bila viša za 1.15 dolara nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle nedjelje i iznosila je 88.57 dolara.

Na američkom tržištu barelom s rokom isporuke u maju trgovalo se po 1.34 dolara višoj cijeni, od 85.05 dolara. 

Zabrinutost zbog čestih ukrajinskih napada na ruske rafinerije

Trgovce zabrinjavaju učestali ukrajinski napadi na ruske rafinerije, koji su počeli prije desetak dana, a danas je napadnuta jedna od najvećih ruskih rafinerija. Rusija je objavila da je odbila napad.

Reutersova analiza slika sugeriše da je pogođen glavni pogon za preradu, koji čini otprilike polovinu njenog godišnjeg kapaciteta od 340.000 barela dnevno.

Rusija spada među tri najveća svjetska proizvođača nafte, a pri vrhu je i po izvozu naftnih derivata.

Strah i zbog eskalacije na Bliskom istoku

Tržišta strahuju za snabdijevanje i zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku nakon, kako se pretpostavlja, izraelskog napada na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku u kojem su poginula dva visoka iranska vojna zvaničnika i pet vojnih savjetnika. Izrael nije potvrdio da su ga izveli njegovi avioni. 

Iran je obećao odgovor Izraelu koji sprovodi vojnu operaciju protiv palestinske vojne skupine Hamas u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze.

“Teheran podržava Hamas, ali direktno iransko uključivanje moglo bi izazvati sukob u cijelom regionu koji bi vjerovatno uticao na snabdijevanje naftom“, smatra Tamas Varga iz PVM-a.

Iščekuje se sastanak ministarskog panela OPEC-a i saveznika

Tržišta takođe iščekuju sutrašnji sastanak ministarskog panela Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika. Panel vjerovatno neće preporučiti promjenu u proizvodnoj politici, rekli su izvori iz OPEC+ za Reuters.

Izgledi za potražnju istovremeno su poboljšani budući da su podaci iz marta pokazali rast aktivnosti u kineskoj industriji, prvi put u šest mjeseci. Porasla je i aktivnost u američkim pogonima, prvi put u godinu i po dana.

OPEC je u odvojenom izvještaju objavio da je juče barel nafte njegovih članica poskupio 1.33 dolara, na 87.33 dolara.

Izvor (naslovna fotografija):

Unsplash

Ostavite komentar

Komentari (0)