test

Cijene stanova ne padaju, tražnja na primorju manja za trećinu

Standard

30/06/2023

08:05

U Podgorici je u prvoj polovini godine tražnja za nekretninama i dalje velika, a cijene su i dalje na prošlogodišnjem nivou. I na Primorju, iako je došlo do pada tražnje za 30 odsto, cijene su ostale iste, kazali su Pobjedi predstavnici agencija za nekretnine.

“U Podgorici je malo useljivih stanova na tržištu, pa ponuda ne može da isprati rastuću tražnju”, kazao je vlasnik agencije Multitask nekretnine Stefan Mišković.

Prosječna cijena stana u novogradnji u Podgorici je trenutno 1.500 eura po kvadratu. Mišković je precizirao da su stanovi oko BIG fashion tržnog centra i Preko Morače 2.000 eura po kvadratu, a u ostalim djelovima grada 1.400 do 1.500 eura.

“Govorimo o komercijalnoj gradnji, odnosno današnjim standardima u gradnji. Zavisno od projekta i kvaliteta gradnje ta cijena može varirati, tako da na istom lokalitetu imamo različite cijene zbog kvaliteta objekta (objekti sa ograničenim pristupom, zajedničkim sadržajima, visokim plafonima, kvalitet završnih materijala i sl.)”, pojasnio je Mišković i naglasio da se stanovi uglavnom prodaju u izgradnji.

“Trenutno je u izgradnji nekoliko hiljada stanova u Podgorici i očekujemo da će završetkom tih projekata doći do stabilizacije, jer će izbor stanova biti veći što će neminovno voditi smanjenju transakcija i posljedično smanjenju investicija. Tako da blagi pad cijena ne treba očekivati prije kraja naredne godine”, prognozira Mišković i dodaje da na sve dodatno utiče i povećanje euribora i kamatnih stopa u zemlji i inostranstvu, pa je smanjen interes i kupaca i investitora za kreditima.

Izvršni direktor agencija Montenegro Prospect Ivan Dašić kaže da je pad cijena nekretnina od 30 odsto očekivan, s obzirom na rekordne stope inflacije u mnogim razvijenim zemljama.

Ivan Dašić; Izvor: Pobjeda

“Visoke kamatne stope, svijest o recesiji u svijetu i nacionalnim ekonomijama uglavnom je odložila planove za kupovinu nekretnina u inostranstvu”, kazao je Dašić.
Prema njegovim riječima, u Kotoru i Tivtu minimalna cijena stare gradnje je 2.000 eura za kvadrat, a novogradnje 2.800 do 3.000 eura.

“Herceg Novi je jeftiniji. Na Budvanskoj rivijeri kvadrat stare gradnje je minimalno 1.900 eura, a novogradnje 2.400. Na Barskoj rivijeri kvadrat stare gradnje je 1.500, a nove 2000 eura. Kako je dijapazon cijena jako širok u zavisnosti od lokacije, kvaliteta, pogleda, govorim o minimalnim cijenama “, rekao je Dašić, naglašavajući da su cijene ostale na istom nivou u odnosu na početak godine.

“Naše tržište je tradicionalno sporo u reakciji na promjene u tražnji. Takođe mi kao malo tržište kome stabilno raste popularnost ne trebamo značajan dio ,,kolača“ inostranih investitora”, pojasnio je Dašić, koji pretpostavlja da se cijene neće mijenjati do kraja godine, a početkom naredne očekuje pad kao prirodnu, doduše usporenu reakciju na pad tražnje.

Renta u Podgorici pala pet do deset odsto

Mišković je kazao da postoji blagi pad tražnje u segmentu rentiranja stanova, mada je ona i dalje na visokom nivou.

“Taj blagi pad tražnje prati i blagi pad cijena rente, ali pomjeranja su od pet do deset odsto zavisno od lokacije”, kazao je Mišković.

Stefan Mišković; Izvor: Pobjeda

Garsonjere u Podgorici se rentiraju po prosječnoj cijeni od 250 eura, jednosobni stanovi 400, dvosobni 650, a trosobni 900 i više eura.

On smatra da je do blagog pada cijena rente došlo usljed manjeg broja Rusa i Ukrajinaca koji dolaze u Crnu Goru, dok se sve više turskih državljana nastanjuje u Podgorici. Smatra da je nezahvalno davati dugoročne prognoze o cijeni rente.

“Kao što niko nije mogao predvidjeti geopolitička dešavanja i reperkusije na trzište rente kod nas, tako je nezahvalno prognozirati šta će dalje biti. Sigurno je, međutim, da u prvih šest mjeseci nemamo trend dolazaka stranaca i povećanje tražnje koju smo imali u prošloj godini i da je realno očekivati manji pad rente do kraja godine”, zaključio je Mišković.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)