test

Cijene stanova u Podgorici i dalje rastu, prosječni kvadrat na kraju godine koštao 1.862 eura

Standard

22/02/2024

12:21

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu 2023. godine iznosila je 1.790 eura, 8,9 odsto više nego tri mjeseca ranije, pokazuju podaci Monstata.Prema istim podacima, i u Podgorici cijena kvadratnog metra stana u četvrtom kvartalu skočila, i to 9,5 odsto na 1.862 eura.

Na primorju je cijena 1.771 eura, a u središnjem regionu države 915 eura.

Na sjeveru prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila je 1.091 eura.

Iz Monstata poručuju da prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje.

“Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća”, dodaju iz Monstata.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji privredna društva u četvrtom kvartalu protekle godine iznosila je 1.795 eura.

U kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila 589 eura.

Prema metodologiji istraživanja „Cijene stanova u novogradnji“, u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir se uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor.

“Predmet posmatranja ovog istraživanja nijesu stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokrenosti: poslovni objekti, zemljište i drugo. Istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cijene obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora”, zaključuje se u saopštenju Monstata.

Izvor (naslovna fotografija):

Podgorica moj grad

Ostavite komentar

Komentari (0)