Crna Gora uspješno emitovala 500 miliona euroobveznica

Crna Gora je uspješno okončala na tržištu euroobveznica dugo pripremanu emisiju obveznica u iznosu od 500 miliona eura, čime je pod izuzetno povoljnom kamatnom stopom od 3,375 posto omogućeno refinansiranje obveznica koje su dospijevale na naplatu 2019, 2020. i 2021. godine.

Ministar finansija Darko Radunović izjavio je po okončanju emisije da je nakon pozitivnih ocjena Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke kao i pozitivnih ocjena svjetskih rejting agencija danas i inostrano investiciono tržište pozitvno ocijenilo aktivnosti Ministarstva finansija i Vlade Crne Gore.

„Emisija euroobveznica od 500 miliona sa ročnošću od sedam godina imala je veliki odziv. Imali smo tražnju u iznosu od 1.482.000.000, znači skoro tri puta više, što potvrđuje veliko povjerenje u naše hartije. Postigli smo jako dobru kamatnu stopu od 3,375 posto. To je najniža kamatna stopa koju smo do sada postigli na ino tržištu, a posebno što se prvi put pojavljujemo sa ročnošću od sedam godina. Otkupili smo eurobondove koji dospijevaju 2019, 2020. i 2021. godine u iznosu od 362 miliona“, rekao je ministar finansija.

Dodao je da će neto efekat zaduženosti po državu biti u ovom trenutku nešto malo više od 110 miliona, ali da sa druge strane stvaramo potpune pretpostavke za održivost javnog duga u tom nivou da to ne opterećuje javne finansije Crne Gore.

„Ovo potvrđuje da inostrani investitori vjeruju u naše projekcije koje su u početku bile kod crnogorske javnosti prihvaćene sa rezervom. Mi očekujemo da će 2020. godine javni dug biti ispod 60 posto, a takođe deficit neće postojati već će biti suficit u visini od 4,4 posto. Ja očekujem da će ovo što smo danas uradili stvoriti pretpostavke da do kraja ove godine za jedan stepen poboljšamo kreditni rejting takođe očekujem da ćemo uspjeti da o bezbiejdimpoj još bolje uslove za naše strukturne reforme i konkurentnost naše privrede“, rekao je Radunović u Beču po okončanju procesa.

U pregovorima su, pored Ministarstva finansija, učestvovali i državna sekretarka Ministarstva finansija Nina Vujošević, generalna direktorica Direktorata za ekonomsku politiku i razvoj, Iva Vuković i generalni direktor Direktorata za državni trezor, Dragan Darmanović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović: Niko u Crnoj Gori ne treba da nosi...

Abazović je istakao da, po njegovom sudu, niko u Crnoj Gori ne treba da nosi oružje, naglašavajući...

Đurović domaćin večere za članove Stalnog odbora Parlamentarne skupštine...

“Ovaj događaj predstavlja prvu parlamentarnu aktivnost u okviru predsjedavanja Crne Gore ovom regionalnom inicijativom, te su na...

Uprava za igre na sreću postaje samostalni organ

Iz Vlade su ocijenili da će to dovesti do unapređenja rada i rezultata institucijalnog okvira u toj...

Kosovska policija ušla u sjeverni dio Mitrovice

Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo „zaštita etnički mješovitih djelova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa...

Plantažama milion i po iz tekuće budžetske rezerve

U Informaciji se navodi da je nevrijeme koje je 23. juna 2022. pogodilo Glavni grad i opštinu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare