Crnogorsko državljanstvo se ne dobija kupovinom kuće na selu

Crna Gora mogla bi mnogo da profitira od ekonomskog državljanstva, i cijela priča u vezi s tim projektom Vlade je ispolitizovana, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović u intervjuu Radiju Crne Gore, a prenosi njihov portal.

Radulović je istakao da bi Crna Gora trebalo da sprovede taj projekat, jer je model potpuno otvoren i transparentan.

“Sva ta priča je potpuno ispolitizovana. Crna Gora bi trebalo da sprovede taj projekat, jer bi mogla da ima ozbiljne benefite od ekonomskog državljanstva”, istakao je Radulović za Radio Crne Gore.

Komentarišući upozorenja iz Evropske komisije (EK), Radulović je rekao da cijeni konstruktivne kritike.

“Mi smo napravili model koji je potpuno otvoren i transparentan. Vlada odluči koji su to razvojni projekti. Dakle, Vlada odluči koje su to sfere u koje vi možete da ulažete. Ne možete da dođete da kupite kuću na selu i da tražite da vam neko da ekonomsko državljanstvo”, pojasnio je Radulović.

On je istakao da ne vidi apsolutno nijedan problem u vezi s ekonomskim državljanstvom koji bi mogao Crnu Goru da spotakne na putu prema Evropskoj uniji.

“Pri tome smo za sumnjivost eventualnih aplikanata potpuno otvorili vrata da, ko od stranih partnera EK ili nekog drugog provjerava bonitet, dakle da angažuje ljude i agente, a mi ćemo ih platiti. Ne vidim da smo prekršili bilo gdje načelo transparentnosti ili načina dobrog ekonomskog ponašanja”, ističe Radulović.

Program ekonomskog državljanstva će biti dostupan za najviše 2.000 najreferentnijih aplikanata iz zemalja koje ne pripadaju Evropskoj uniji i to tokom ograničenog perioda od tri godine, objašnjeno je iz Vlade.

“Zainteresovani pojedinci će imati sljedeću opciju: da ulože 250.000 eura u neki od razvojnih projekata prethodno odobren od strsne Vlade u nerazvijenom području Crne Gore ili 450.000 eura u neki od razvojnih projekata prethodno odobren od strane Vlade u razvijenom području Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Vlada će, pored toga, naplaćivati naknadu do 100.000 eura po podnesenom zahtjevu. Naknada će biti usmjerena u poseban fond za razvoj nerazvijenih područja.

“Programom će upravljati posebna Vladina agencija koja će angažovati unaprijed odobrene marketing agente. Marketing agenti će biti zaduženi za uspješnu promociju ovog programa i privlačenje zainteresovanih investitora. Vlada će takođe angažovati renomirane Due Dilligence agente specijalizovane za provjeru zainteresovanih aplikanata kao i neku od renomiranih revizorskih kuća / pravnih savjetnika da obavlja sve ostale potrebne provjere zainteresovanih kandidata. Ovaj novi program je dio neprekidnih napora Vlade da privuče neposredna strana ulaganja”, piše u saopštenju.

Vlada očekuje, kako kažu, da će ovaj program dovesti do povećanja privrednih aktivnosti i kretanja kapitala.

Vlada je donijela Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o kriterijumima za utvrđivanje naučnog, privrednog, ekonomskog, kulturnog i sportskog interesa Crne Gore za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

Izmjenjenom Odlukom je propisano da će kriterijume, način i postupak izbora aplikanata predložiti organ državne uprave nadležan za poslove ekonomije i organ državne uprave nadležan za poslove održivog razvoja i turizma i to u roku od 120 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare