Čudno ali istinito: Plate u državnim firmama veće nego kod privatnika, a to nas košta preko pola milijarde

Prošle godine više od polovine radnih mjesta otvoreno je u privatnom sektoru, a to se desilo uprkos činjenici da su prosječne plate u državnim firmama i javnom sektoru i dalje veće nego kod privatnika.  Ovaj podatak iznijela je Svjetska banka u poslednjem redovnom izvještaju za Zapadni Balkan. Ta informacija je nekako ostala neopažena, jer je crnogorska javnost bila zatrpana pričama o rastu ekonomije, liderskoj ulozi u regionu, uspješnoj fiskalnoj konsolidaciji…

Mnogi će sigurno postaviti pitanje – kako to da su plate u javnoj upravi veće nego plate zaposlenih kod privatnika (odnosno u privredi), koji pune budžet i omogućavaju državnim službenicima da se uopšte finansiraju? Kad se tome dodaju obim posla, uslovi rada, prava zaposlenih, koji su, kako svaki malo bolje upućeni građanin Balkana zna, neuporedivo povoljniji ako je neko “na državnim jaslama”, jasno je da ovdje postoji neka vrsta disbalansa.

Sagovornici portala Standard su kazali da je stvarna situacija još gora i da bi se finansirala glomazna javna uprava, država zadužuje i previše uzima od privrede.

Prosjek vade plate menadžera

Iz vrha Unije slobodnih sindikata nezvanično nam je rečeno, da ovi podaci za njih nijesu iznenađujući, kao i da statistika čak “uljepšava stvarnu situaciju”.

“Nije nikakvo iznenađenje što je prosječna plata u javnom sektru veća od onih u privatnom. Situacija je još gora nego što to statistika pokazuje jer prosjek plata u privatnom sektoru vade ekstremno viskoke plate menadžera. U privatnom sektoru nema ograničenja plata, tako da se plate menadžera mogu mjeriti desetinama hiljada eura. Nekad je čak bilo slučajeva da je najveća plata u privatnom sektoru i preko 70.000 eura”, rečano nam je iz USSCG.

Kako je objašnjeno to nije slučaj kada je u pitanju javni sektor.

“Kada je u pitanju javni sektor postoji mnogo veći balans, jer plate, osim u veoma malom broju slučajeva ne prelaze recimo 2-3 hiljade eura”, rekao je naš sagovornik.

Jasno je da u privatnom sektoru ekstrmno visoke plate menadžera “izvlače prosjek”.

“U prosjek će ući i plata prodavačice na trafici ali i ona plata menadžera koji prima više desetina hiljada”, ističe naš sagovornik.

Za plate u državnoj upravi preko pola milijarde

MMF i Svjetska banka su već više puta  apostrofirali da su iznosi koje Crna Gora daje za javni sektor previsoki. Prema posljednjim podacima SB za plate u javnom sektoru izdvajano je preko 12 odsto BDP-a.

Ako uzmemo u obzir da je crnogorski BDP, prema podacima  za prošlu godinu, bio oko 4,4 milijarde eura, onda dolazimo do nevjerovatne cifre da se za plate u državnim službama izdvaja preko pola milijarde eura!

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je za Standard, da ovakvo stanje ukazuje na dva faktora.

“To znači da se od privrede, odnsno privatnog sektora, uzima previše, a takođe država zaduživanjem finansira te plate. Biće da su u pitanju oba faktora”, rekao je Drecun.

On ističe da bi ovakva situacija bila nezamisliva u zemljama Zapadne Evrope.

“Ovo se ne može desiti u zmeljama u EU, jer bi se napravio disbalans na tržištu rada. Zamislite da neki službenik u vladi Njemačke prima veću platu od direktora velike privatne firme, to je nemoguće”, poručio je Drecun.

B.Knežević

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Advokat porodice Zvicer negirao navode da je vođa kavačkog...

"Demantujem kao advokat porodice da je Radivoje Zvicer ubijen i ranjen. Porodica je videla natpise u medijima...

Opština Bar: Starobarski bedemi i objekti u Starom Baru po...

Zahvaljujući projektnim aktivnostima osvjetljen je sjeverni i jugozapadni bedem u dužini od 266m, Centar za posjetioce (Carinarnica),...

U Iranu uhapšeno devetoro stranaca u vezi sa demonstracijama...

U saopštenju koje je prenjela državna novinska agencija Irna, ministarstvo tvrdi da su među uhapšenima državljani Njemačke,...

Panamski istražitelji provjeravaju da li je u antentatu ubijen...

Prema nezvaničnim informacijama Standarda u toku je vještačenje i utvrđivanje indentiteta, a crnogorska Uprava policije čeka zvanične...

Čile: Urušila se tribina puna navijača (VIDEO)

Prema navodima medija više od deset osoba je povrijeđeno, srećom niko nije u životnoj opasnosti, a akcija...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare