Damjanović: Isplata plata i penzija nije ugrožena, u kasi fali 350 miliona

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da nije ugrožena redovna isplata penzija i plata i drugih zakonskih prinadležnosti, ali navodi da državnoj kasi nedostaje 350 miliona eura. On je rekao da se sve obaveze sprovode u skladu sa zakonom, i da je Vlada odlučna da tako i ostane. Kako je naveo gostujući u Dnevniku TVCG, sve to u uslovima političke nestabilnosti nije lakše nego teže, ali se može očekivati da će doći i do povećanja penzija, ostvarenog u saradnji sa parlamentom, tokom usklađivanja u oktobru.

Kako je rekao Damjanović, budžetu će faliti 350 miliona da bi bio redovno servisiran, uz 150 miliona depozita i oko sto miliona koji nisu planirani, jer su ranije bili planirani prihodi koji nijesu zakonski utemeljeni. 

“Neko se malo poigirao, i to je rezultat neke neogodvorne politike u određenom ranijem peripodu”, kaže Damjanović.  

I danas su, kazao je, donijeli odluku da produže umanjenje akciza i samo po tom osnovu je budžet kraći za oko 20 miliona. On navodi da to predstavlja dokaz da Vlada brine o standardu građana i da postupa odgovorno u vremenu krize.

“Rebalans će biti utvrđen na Vladi prvog ili osmog septembra, potom proslijeđen parlamentu i vjerujem da će na varendnoj sjednici 20. ili 25.septembra biti izglasan”, najavio je Damjanović, ističući da će taj posao ostvariti Vlada u tehničkom mandatu. 

Što se tiče isplata neorođenčadima, kazao je,  to nije bilo zakonom utemeljeno, a neko je u ranijoj administraciji htio da to populistički sprovede.

“Radi se sada na tome i nadam se da ćemo dobiti zakonske izmjene, da bi se omogućilo da se u dijelu servisiranja potreba novorođenčadi uradi koliko je moguće. Neko je u ranijem periodu slagao roditelje, ali ministarstvo radi i stvoriće zakonske pretpostavke da se se ispune realne potrebe građana. Ide neizvjesna zima, posebno u vezi cijena energenata, ali Vlada postupa maksimnalno odgovorno”, istakao je Damjanović.

Osvrćući se na prihode od turizma, on je rekao da imamo povećanje prihoda u odnosu na 219 godinu.

“Ti prihodi kompezuju 50 miliona lažnih prihoda koje je ranija adminstracija planirala a koji njesu postojali u budžetu”, naveo je ministar. 

Dešavanja u Željezari su, kaže,  posljedica privatizacije  prije desetak godina. Navodi da Vlada pokušava da posreduje kod drugih zainteresovanih kupaca ali imajmo u vidu da se radi privatnoj kompaniji. Naveo je da je EPCG zainteresovana za imovinu, i u toku su pregovori. 

“Vjerujemo da je namjera da se ne prekida staž radnicima i da se servisiraju u jednom dijelu zarade. Daćemo podršku da se taj problemn riješi”, rekao je Damjanović. 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ako bude snijega biće i gostiju

Lokalne turističke organizacije organizuju manifestacije koje uvijek privuku određeni broj posjetilaca. Posjeta

Zaglavio se u automobilu na Bukumirskom jezeru, uspješno završena...

U pitanju je mlađi muškarac, a pripadnicima službe je bilo otežano da dođu do osobe zbog lošijih...

Još 10 slučajeva korone, bez preminulih

U istom periodu nije zabilježen nijedan smrtni ishod od posljedica kovida-19. Oporavilo se još...

Sjutra novi protest pokreta Ima nas: Građani da iskažu...

Oni su poručili da treba povući, kako su naveli, sramne izmjene Zakona o predsjedniku koje predstavljaju svojevrsni...

Petigru: ”Ruski svijet” ima odjeka na Balkan kroz stvaranje...

“Važno je napomenuti da je invazija Ruske Federacije, i počinjenje zločina agresije na Ukrajinu, motivisano ideološkom koncepcijom...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare