Damjanović: Što prije do modela za direktni platni promet

Očekujem da ubrzo budu razmatrani predlozi za uspostavljanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije, da bi se eliminisala dugogodišnja biznis barijera u poslovanju i smanjili troškovi građanima i privredi, rekao je ministar finansija, Aleksandar Damjanović.

Ministarstvo finansija (MF) je iniciralo pitanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije, te je upućen dopis Centralnoj banci (CBCG) za rješavanje dugogodišnjeg problema.

Na nivou vlada dviju država, prilikom nedavne posjete crnogorske delegacije Beogradu, saglasje je da se direktni platni promet mora što prije regulisati, saopšteno je iz MF.

– Vjerujem da ćemo u najkraćem mogućem roku riješiti bespotrebnu kočnicu u ekonomskoj relaciji Crne Gore i Srbije. Vidjećemo da li će to biti kroz takozvani sistem kliringa, koji postoji, ili kroz sistem platnog prometa u skladu sa standardima EU. Komunikacija CBCG i Narodne banke Srbije (NBS) je uspostavljena. Očekujemo brzo konkretne predloge modela rješavanja ovog višedecenijskog problema, koji je velika biznis barijera privrede dvije države, poskupljuje i otežava im poslovanje, dok pojedine banke ekstra-profitiraju – naglasio je Damjanović.

Skupštini Crne Gore je dostavljen Predlog zakona o platnom prometu i očekuje se da u najskorijem roku bude rasprava o predlogu, kao doprinos rješavanju ovog pitanja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Kabinet premijera: Abazović ima duplo manje savjetnika nego prethodnici

''Kada su u pitanju navodi medija o novom zapošljavanju napominjemo da je na...

Villamonte- novo rezidencijalno naselje u zelenoj oazi doline rijeke...

Gradić u blizini Podgoričke vreve, ali i dovoljno daleko od nje - Danilovgrad,...

Abazović: Neki ljudi neće moći da ostanu u ANB-u

On je to rekao odgovarajući na pitanje da li sumnja da su šef...

Branko Kovijanić novi potpredsjednik Miniborda Tijela evropskih regulatora elektronskih...

BEREC, Tijelo evropskih regulatora za oblast elektronskih komunikacija, osnovano je Uredbom Evropske komisije i Evropskog savjeta...

Vučić za sjutra zakazao obraćanje, najavio teške odluke

U najavama svojih obraćanja Vučić je kazao da će informisati građane o nekim...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare