Damjanović: Što prije do modela za direktni platni promet

Očekujem da ubrzo budu razmatrani predlozi za uspostavljanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije, da bi se eliminisala dugogodišnja biznis barijera u poslovanju i smanjili troškovi građanima i privredi, rekao je ministar finansija, Aleksandar Damjanović.

Ministarstvo finansija (MF) je iniciralo pitanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije, te je upućen dopis Centralnoj banci (CBCG) za rješavanje dugogodišnjeg problema.

Na nivou vlada dviju država, prilikom nedavne posjete crnogorske delegacije Beogradu, saglasje je da se direktni platni promet mora što prije regulisati, saopšteno je iz MF.

– Vjerujem da ćemo u najkraćem mogućem roku riješiti bespotrebnu kočnicu u ekonomskoj relaciji Crne Gore i Srbije. Vidjećemo da li će to biti kroz takozvani sistem kliringa, koji postoji, ili kroz sistem platnog prometa u skladu sa standardima EU. Komunikacija CBCG i Narodne banke Srbije (NBS) je uspostavljena. Očekujemo brzo konkretne predloge modela rješavanja ovog višedecenijskog problema, koji je velika biznis barijera privrede dvije države, poskupljuje i otežava im poslovanje, dok pojedine banke ekstra-profitiraju – naglasio je Damjanović.

Skupštini Crne Gore je dostavljen Predlog zakona o platnom prometu i očekuje se da u najskorijem roku bude rasprava o predlogu, kao doprinos rješavanju ovog pitanja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Osmani: Nadam se da će biti sankcija protiv Srbije...

Ambasador Hovenijer je, kako se navodi u saopštenju kabineta predsjednice Osmani, još jednom izrazio iskreno saučešće zbog...

Sjutra sunčano uz malu oblačnost, do 30 stepeni

Na jugu, sunčano uz povremeno malu do umjerenu oblačnost. Vjetar povremeno umjeren do pojačan, sjeverni i sjeveroistočni....

Šole razgovarao sa Vučićem, pozvao na povratak dijalogu

"Sa Aleksandrom Vučićem razgovarao sam o značaju momentalne deeskalacije na sjeveru Kosova i izbjegavanju akcija koje mogu...

Manojlović: Željezara apsolutno spremna da počne sa proizvodnjom, postoji...

Čeka se, kako kaže saglasnost Vlade da EPCG uplati Željezari 6,5 miliona eura koje su neophodne za...

KFOR: Kosovska policija reagovala u skladu sa zakonskim ovlašćenjima

„Trupe Kfora su bile prisutne u tom području, pažljivo pratile situaciju i bile spremne da reaguju ako...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare