Đurović: Crnogorska ekonomija zabilježila odlične rezultate u 2022. godini

U godini koja se približava kraju, crnogorska ekonomija je prema brojnim pokazateljima zabilježila odlične rezultate, poručio je danas ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

On je kazao da je ukupan izvoz robe u periodu januar – oktobar iznosio 576,6 miliona eura što je gotovo 70 odsto više od prošlogodišnjeg izvoza za isti period.

“Poređenja radi izvoz za čitavu 2019. godinu je iznosio 415,5 miliona eura. Kada je u pitanju pokrivenost uvoza izvozom u 2022. godini ona iznosi 19.6 odsto, što je najveća vrijednost u posljednjih devet godina. Pokrivenost uvoza izvozom je u odnosu na isti period prethodne godine porasla za tri procentna poena”, istakao je ministar.

Takođe, dodaje, prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku- Monstat bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore porastao je u trećem kvartalu 3,2 odsto.

“On je iznosio 1.82 milijarde eura dok je u istom periodu prošle godine bio 1.59 milijardi eura. Realna stopa rasta u Evropskoj Uniji je 2,4 odsto”, podsjetio je Đurović.

Kada je u pitanju turizam, prema posljednjim podacima Monstata, u kolektivnom smještaju je, ukazao je ministar, tokom prvih deset mjeseci registrovano 1.078.787 turista (59,2 odsto više u odnosu na isti period 2021. godine) i 4.106.253 noćenja (46 odsto više u odnosu na isti period 2021.).

“Upoređujući sa istim periodom rekordne 2019. godine, bilježi se ostvarenje od 90 odsto kada su u pitanju dolasci turista, kao i ostvarenje od 91,2 odsto kada je riječ o realizovanim noćenjima”, naglasio je u saopštenju.

Prema podacima Centralne banke Crne Gore zaključno sa trećim kvartalom 2022. godine prihodi generisani od inostranih turista dostigli su 916 miliona eura, što je na nivou od 90 odsto ispunjenosti u poređenju sa istim periodom 2019. godine.

“S obzirom na to da ovaj podatak ne uključuje potrošnju domaćih turista, te da je do kraja godine preostao još jedan cio kvartal, sigurni smo da će turizam, kad je riječ o zvaničnim podacima, dostići milijardu eura prihoda, a vrlo je vjerovatno da smo već prešli ovu cifru imajući na umu koji je datum”, zaključio je Đurović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Lansirana raketa izrađena 3D štampačem, nije dostigla orbitu

Dva prethodna pokušaja lansiranja rakete Teran 1 otkazana su u posljednjem trenutku zbog tehničkih problema.

Sjutra oblačno sa kišom, krajem dana prestanak padavina

U višim planinskim predjelima na sjeveru, u kasnim popodnevnim satima, kiša će kratkotrajno preći u sunježicu i...

Amal Kluni ima savršenu liniju: Doručak, ručak i večera...

Osim što ima istančan modni ukus, Amal Kluni žene širom svijeta oduševljava i svojom idealnom linijom, zbog...

(VIDEO) “Za ovo se borimo”: Susret ukrajinskog vojnika i...

"Za ovo se borimo", napisao je Geraščenko uz video te dodao: "Otac i sin".

Ukrajina traži da Savjet bezbjednosti UN hitno okonča rusku...

Evropska unija je zaprijetila Bjelorusiji novim sankcijama ako to oružje raspoređeno, dok su Sjedinjene Države nagovijestile da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare