Dogovorena saradnja Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem mr Milutin Simović i državni ministar za Evropu i Ameriku u Minisitarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Alan Dankan sastali su se u srijedu u Londonu uoči održavanja Britansko-crnogorskog investicionog foruma, saopšteno je iz Vlade crne Gore.

Obostrano je konstatovano, kako navode, da Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo njeguju tradicionalno dobre bilateralne odnose, što se posebno manifestuje kroz podršku britanske Vlade crnogorskim strateškim prioritetima, odnosno kroz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva nedavnom učlanjenju Crne Gore u NATO, kao i kroz kontinuiranu podršku unapređenju demokratskih standarda i ekonomskim reformama.

“Potpredsjednik Simović je pozdravio jasnu poruku da je Zapadni Balkan i dalje u fokusu britanske vlade, što je i afirmisano kroz odluku Ujedinjenog Kraljevstva da bude domaćin Samita lidera država Zapadnog Balkana i predstavnika EU, sredinom 2018. godine, u okviru ‘Berlinskog procesa’. Zahvalio je na podršci koju britanska vlada pruža Crnoj Gori od obnove nezavisnosti, posebno u vidu značajne ekspertske pomoći na promociji ekonomskih reformi, sa ciljem smanjenja poslovnih barijera i unapređenja poslovnog ambijenta, kao i u institucionalnim reformama i izgradnji efikasnije javne uprave u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Simović je kazao da je zahvaljujući odgovornoj politici i višegodišnjem sprovođenju fiskalnih i ekonomskih reformi, Crna Gora danas poznata po stimulativnom poslovnom ambijentu, niskim poreskim stopama, izjednačenom tretmanu domaćih i stranih investitora, političkoj i makroekonomskoj stabilnosti i konstantnim napretkom u unapređenju poslovnog ambijenta.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, koji su prisustvovali sastanku, kako navode, informisali su ministra Dankana sa investicionim mogućnostima u sektoru energetike i turizma.

“Ministar Dankan je pozdravio reformske iskorake Crne Gore i napredak ostvaren u procesima integracija. Ukazao je na poseban značaj Crne Gore, kao najboljeg primjera u regionu. Takođe je potvrdio spremnost za dalju podršku njegove vlade budućim reformskim, demokratskim i ekonomskim iskoracima Crne Gore. Naglasio je punu posvećenost Vlade Ujedinjenog Kraljevstva u pripremi narednog samita lidera regiona, u okviru ‘Berlinskog procesa'”, rekli su u saopštenju.

Pozvao je na aktivan odnos crnogorske strane u pripremi samita i definisanju ključnih tema.

“Ministar Dankan je i ovom prilikom čestitao Crnoj Gori na uspješnom prevazilaženju brojnih izazova koji su bili prisutni u njenim završnim integracionim procesima u NATO, osvrćući se dodatno na evidentne pokušaje osporavanja prava Crne Gore na slobodan izbor”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

FDA: Koristi od vakcinacije djece protiv Kovida 19 značajno...

Saopštenje dolazi pošto se očekuje da će panel spoljnih stručnjaka u utorak glasati da li da preporuči...

Regija na rubu sukoba: Bajden šalje moćnu petorku da...

Lidere brine i uloga Rusije koja bi već za nekoliko dana mogla, za početak, zadati težak diplomatski...

BANA: Abazoviću na sastanku predat spisak zahtjeva

Ukazali su da je u posljednje vrijeme, kako tvrde, sve više izraženo podizanje betonskih i metalnih krstova...

DPS Žabljak: Nova kadrovska struktura spremna da se uhvati...

"Na konferenciji je učestvovao 81 delegat i izabran je novi saziv Opštinskog odbora. Osim novoizabranih 50 članova,...

Završen prvi CBCG FinTech Hackaton: Prva nagrada za tim...

Kako je saopšteno iz CBCG, prvu nagradu, u iznosu od 3. 000 eura, osvojio je tim “Budućnost”...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare