Dogovorena saradnja Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem mr Milutin Simović i državni ministar za Evropu i Ameriku u Minisitarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Alan Dankan sastali su se u srijedu u Londonu uoči održavanja Britansko-crnogorskog investicionog foruma, saopšteno je iz Vlade crne Gore.

Obostrano je konstatovano, kako navode, da Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo njeguju tradicionalno dobre bilateralne odnose, što se posebno manifestuje kroz podršku britanske Vlade crnogorskim strateškim prioritetima, odnosno kroz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva nedavnom učlanjenju Crne Gore u NATO, kao i kroz kontinuiranu podršku unapređenju demokratskih standarda i ekonomskim reformama.

“Potpredsjednik Simović je pozdravio jasnu poruku da je Zapadni Balkan i dalje u fokusu britanske vlade, što je i afirmisano kroz odluku Ujedinjenog Kraljevstva da bude domaćin Samita lidera država Zapadnog Balkana i predstavnika EU, sredinom 2018. godine, u okviru ‘Berlinskog procesa’. Zahvalio je na podršci koju britanska vlada pruža Crnoj Gori od obnove nezavisnosti, posebno u vidu značajne ekspertske pomoći na promociji ekonomskih reformi, sa ciljem smanjenja poslovnih barijera i unapređenja poslovnog ambijenta, kao i u institucionalnim reformama i izgradnji efikasnije javne uprave u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Simović je kazao da je zahvaljujući odgovornoj politici i višegodišnjem sprovođenju fiskalnih i ekonomskih reformi, Crna Gora danas poznata po stimulativnom poslovnom ambijentu, niskim poreskim stopama, izjednačenom tretmanu domaćih i stranih investitora, političkoj i makroekonomskoj stabilnosti i konstantnim napretkom u unapređenju poslovnog ambijenta.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, koji su prisustvovali sastanku, kako navode, informisali su ministra Dankana sa investicionim mogućnostima u sektoru energetike i turizma.

“Ministar Dankan je pozdravio reformske iskorake Crne Gore i napredak ostvaren u procesima integracija. Ukazao je na poseban značaj Crne Gore, kao najboljeg primjera u regionu. Takođe je potvrdio spremnost za dalju podršku njegove vlade budućim reformskim, demokratskim i ekonomskim iskoracima Crne Gore. Naglasio je punu posvećenost Vlade Ujedinjenog Kraljevstva u pripremi narednog samita lidera regiona, u okviru ‘Berlinskog procesa'”, rekli su u saopštenju.

Pozvao je na aktivan odnos crnogorske strane u pripremi samita i definisanju ključnih tema.

“Ministar Dankan je i ovom prilikom čestitao Crnoj Gori na uspješnom prevazilaženju brojnih izazova koji su bili prisutni u njenim završnim integracionim procesima u NATO, osvrćući se dodatno na evidentne pokušaje osporavanja prava Crne Gore na slobodan izbor”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Nikšićanin ranjen u tuči

Kako nam je nezvanično potvrđeno u Nikšiću je došlo do ranjavanja jedne osobe oštrim predmetom, kojoj su...

CPC će sjutra služiti liturgiju za stradale na Cetinju

Službe će, najavljuju iz CPC, služiti od 10 časova. “Pozivamo Vjerni narod da uzme...

Đukanović: Cijenimo pažnju susjeda i poruke saosjećanja i podrške...

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, danas imao odvojene telefonske razgovore sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i...

Rakočević o radu policije na Cetinju: Preventivne mjere potpuno...

Očekuje da se nadležni organi što prije izjasne po pitanju eventualnih propusta u radu policije.

Kisindžer: SAD su na ivici rata sa Rusijom i...

“Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom zbog pitanja, čiji smo dijelomični tvorci bez ikakvog koncepta...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare