Drecun za Standard: Poslanici licitiraju sa zaradama da bi došlo do povlačenja budžeta ili ostavke ministra

Ekonomski analitičar Predrag Drecun u izjavi za portal Standard saopštio je da se ne može reći da predloženi Budžet za 2022. godinu nije razvojni, zato što će, kako kaže, povećani nivo potrošnje kod jednog broja građana uticati svakako na porast tražnje, a samim tim i na ekonomsku stimulaciju. Dodaje da je vrlo teško dati precizne ocjene šta će i u kojoj mjeri uticati na šta.

”Jer u Crnoj Gori, ja to odavno tvrdim, ne može se primijeniti ona ustanovljena ekonomska matematika koja važi za druge sisteme, u Crnoj Gori dva i dva nijesu isto kao u Češkoj i u Mađarskoj. Ovdje se potrošač ponaša prilično drugačije nego prosječan evropski potrošač”, kaže Drecun.

Svako kritikuje budžet iz svog ugla, dodaje Drecun, a on smatra da je ovako kako je predložen, na mnogo višem nivou socijalne održivosti nego svi dosadašnji budžeti.

”Smanjuje jaz između najbogatijih i najsiromašnijih, ne može se reći da to reguliše u potpunosti, ali je jedan dobar početak, dobra osnova za nadogradnju u narednom trogodišnjem do petogodišnjem ciklusu.

Šta podrzumijevam pod tim, ovaj budžet je klasičan budžet preraspodjele postojećeg društvenog dohotka, postojećeg dijela GDP-a i mi imamo fakat određenih poreskih olakšanja, ali isto tako imamo i poreskih pritisaka na više dohotke. Tako da se ne može govoriti samo da je došlo da smanjenja poreza i doprinosa, jeste u stopama, ali diferencirane su stope na više dohotke, plaća se viša stopa poreza na dobit gdje je predložena da bude na dobiti preko milion eura 15%, a neku dobit u nekoj granici čini mi se, od 500 hiljada do miliona, da bude 12% , te da bude 9% za niže dohotke, što je sasvim prihvatljivo. Isto tako i za dohotke građana, građani koji imaju neto zaradu preko hiljadu eura plaćaće 15% poreza na dohodak. Jedino što se može reći da je revolucionarno jeste ukidanje doprinosa na zdravstvo, a vidjećemo kako će to funkcionisati, ja mislim da ima prostora da se iz drugih budžetskih prihoda sve to namiri i određenim uštedama”, kazao je Drecun.

Upitan da prokomentariše mogućnost novog zaduženja od 1,4 milijarde koje je predviđeno predlogom Budžeta za 2022. godinu, Drecun je istakao da ako bi se radilo o zaduživanju za otplatu duga po povoljnijim kamatnim stopama to treba pozdraviti.

”Ukoliko se iza toga krije nešto drugo to treba demistifikovati, vjerovatno neko zaduženje koje bi bilo u cilju održivosti i podrške proizvodnji, odnosno podrške države proizvodnim projektima, ne bih bio protiv takvog zaduženja. A, protiv zaduženja koje vodi direktno potrošnji, uvijek sam bio i biću”, dodao je on.

Komentarišući neizvjesnost usvajanja Budžeta, Drecun kaže da se poslanici ne ponašaju zrelo i odgovorno, jer će, kako tvrdi, opstrukcija ovakvog budžeta koštati građane očekivanja povećanja zarada.

”Ponašanje poslanika trebalo bi da bude mnogo odgovornije, svi se oni ponašaju iz svojih političkih i partijskih uglova i ne pokazuju opštu zrelost jer najmanje je potrebno oko budžeta praviti političke svađe, prostora za političke razlike ima na drugim poljima, a ovdje se radi o životu, egzistenciji jer ako se ne usvoji budžet ulazimo u dvanaestinu tekućeg budžeta i to bi već značilo potpuno drugu politiku u odnosu na ovu. To bi moglo da dovede do novih kočenja, do zastoja u privlačenju stranih investicija, jer ovaj set Evropa sad su podržali i strani investitori, međunarodni partneri i vjerujem da treba malo više odgovornosti pokazati”, kazao je Drecun.

Napominje da je mnogo veća odgovornost na poslanicima vlasti, nego poslanicima opozicije.

”Od poslanika opozicije može se razumjeti čak i destrukcija budžeta, ali kod poslanika vlasti ovakvo ponašanje je po meni skandalozno. I licitiranje sa 650 eura najnižom zaradom, a do juče ta ista grupacija tvrdi da je neodrživo i 450 govori koliko su ozbiljni, dakle ovdje se radi o politikanstvu i moguće pokušaju obesmišljavanja čitavog budžeta , i moguće tehničkoj opstrukciji koja bi mogla da dovede do nekog zamora materijala kod ministra finansija u kome bi on možda povukao sve to ili možda i sam podnio ostavku, jer je uložen veliki trud da se sprovede i mi vidimo da poslanici vlasti to opstruiraju”, zaključio je Drecun.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Odličan trik za testiranje parfema u trgovini

Već vam je poznat onaj osjećaj kada uđete u trgovinu ili parfimeriju te počnete njuškati razne mirise...

Migranti proveli 11 dana na kormilu teretnog broda

Na fotografiji su prikazana tri slijepa putnika kako sjede na kormilu tankera za naftu i hemikalije Alithini...

Povodom Dana Crvenog krsta Milenijum u crvenoj boji

“Zajedno putem humanosti”, navodi se u objavi Crvenog krsta na Facebook-u.

Đurović: Po Ustavu mogu preuzeti funkciju predsjednice države

Ipak, nada se da do toga neće doći. “Zaista se nadam da je dovoljno...

Sjutra oblačno, popodne slabe padavine

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, ujutru, na sjeveru, po kotlinama moguća magla.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare