Izvor:Pobjeda

DRI: Ministarstvo kulture evidentiralo i isplaćivalo sa pogrešnih računa

DRI je dala uslovno mišljenje na finansijski izvještaj i pravilnost poslovanja Ministarstva kulture za prošlu godinu. Ovom Vladinom resoru je DRI ostavila rok od 30 dana da joj dostavi plan aktivnosti za realizaciju preporuka, a šest mjeseci da ih izvijesti o realizaciji preporuka.

U izvještaju koji su sačinili senatori dr Branislav Radulović i Nikola N. Kovačević se navodi da izvještaj Ministarstva kulture nije u svim materijalnim aspektima pripremljen u skladu s važećim okvirom finansijskog izvještavanja.

– U izvještaju o novčanim tokovima III pogrešno su prikazane tri pozicije i to: ostala lična primanja, transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru i kapitalni izdaci. Utvrđeno je da su prikazani izdaci na način koji nije u skladu sa Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština, i to na poziciji – Ostala lična primanja prikazani su izdaci koji su isplaćivani po osnovu isplate doživotnih mjesečnih naknada istaknutim kulturnim stvaraocima u iznosu od 404.257 eura. Ministarstvo kulture je izdatke po osnovu isplate doživotnih mjesečnih naknada istaknutim kulturnim stvaraocima trebalo da u izvještaju prikaže na poziciji -Transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru – navodi se u izvještaju državne revizije.

Na poziciji Kapitalni izdaci, u izvještaju o novčanim tokovima III, prikazani su izdaci koji su isplaćivani javnim ustanovama i opštinama po osnovu finansiranja i sufinansiranja projekata iz oblasti kulture – za zaštitu kulturnih dobara u iznosu od 199.239 eura.

– Ministarstvo kulture je izdatke za sufinansiranje i finansiranje projekata koji su isplaćivani javnim ustanovama i opštinama i predstavljaju plaćanja bez odgovarajućeg činjenja protivusluge trebalo da u izvještaju prikaže na poziciji Transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru – naveli su državni revizori.

Takođe se konstatuje da u evidenciji osnovnih sredstava koju vodi Ministarstvo nema podataka o poslovnim zgradama i prostorijama koje Ministarstvo koristi, što nije u skladu sa Zakonom o državnoj imovini i uredbi.

Zato, kako je preporučila DRI, Ministarstvo kulture treba da vodi knjigovodstvenu posebnu evidenciju nepokretnih stvari koje koristi, na osnovu vjerodostojne knjigovodstvene dokumentacije, u skladu sa propisima o računovodstvu, jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i opština i razvrstavanju imovine po grupama i metodama za utvrđivanje amortizacije.

DRI je konstatovala da je Ministarstvo kulture u ostale naknade evidentiralo izdatke od 4.047 eura koji se odnose na isplatu članovima komisija koji nijesu zaposleni u Ministarstvu, što nije u skladu sa Pravilnikom.

– Ministarstvo kulture je uplatilo 1.169 eura Sindikatu kulture na osnovu međusobnog sporazuma a za potrebe obezbjeđivanja uslova za rad, praćenje, primjenu i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora. Novac je isplaćen iz sredstava raspoređenih na računu Konsultanske usluge, projekti i studije, što nije u skladu sa Zakonom o budžetu za 2019 – konstatovala je revizija.

Takođe je konstatovano da Ministarstvo kulture sredstva za zdravstveno i penzijsko-invalidsko osiguranje samostalnih umjetnika isplaćuje na osnovu obračuna koji dostavljaju područne jedinice Poreske uprave.

– Revizijom je utvrđeno da se obaveze za doprinose neredovno plaćaju, pa se troškovi uvećavaju za obračunatu kamatu – navedeno je između ostalog u izvještaju.

Revizijom su utvrđene značajne neusklađenosti poslovanja sa zakonom o državnoj imovini i o obligacionim odnosima.

Ministarstvo kulture: Budžet za 2021. planiran u skladu sa preporukama

Iz Ministarstva kulture su juče saopštili da su već u postupku pripreme budžeta za narednu godinu planirali izdatke u skladu sa preporukama DRI.

– To će omogućiti njihovu evidenciju na odgovarajućim kontima. Na ovaj način preporuke će biti u potpunosti realizovane u ostavljenom roku od šest mjeseci – kazali su iz Ministarstva obrazloživši da je to urađeno uvažavajući preporuke DRI, a cijeneći značajnim obezbjeđivanje kontinuiteta u unapređenju sistema upravljanja javnim finansijama.

Postupak finansijske revizije godišnjeg finansijskog izvještaja Ministarstva kulture za 2019. obuhvatio je, podsjećaju, ukupnu materijalnost za finansijske izvještaje kao cjelinu u iznosu od 97.605 eura, što je 1,37 odsto ukupnih izdataka koji su iznosili 7.124.483 eura.

– Tokom revizije, u cilju unapređenja sistema upravljanja javnim finansijama, od strane vršioca i subjekta revizije zajednički je konstatovana potreba za implementacijom preporuka od niza nadležnih državnih organa, u dijelu planiranja budžeta i upravljanja imovinom – kazali su iz ovog Vladinog resora.

Napominju da su utvrđene nepreciznosti u izvještaju o novčanim tokovima rezultat dugogodišnje ustaljene prakse kod planiranja i knjiženja, te da nije utvrđen nijedan slučaj neodgovornog odnosa prema javnim sredstvima.

– Riječ je o nepreciznom knjiženju isplata doživotnih naknada istaknutim kulturnim stvaraocima koje su kao izdatak evidentirane na poziciji Ostala lična primanja, kako je i bilo planirano godišnjim Zakonom o budžetu, umjesto na poziciji Transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru kako i glasi preporuka DRI. Takođe, (su)finansiranje projekata u dijelu zaštite kulturnih dobara, koje je Ministarstvo kulture obezbjeđivalo za opštine i druge javne institucije, knjiženo je kao izdatak na planiranu budžetsku poziciju Kapitalnih izdataka, a trebalo je na poziciju Transfera institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru – pojasnili su iz Ministarstva.

Ministarstvo kulture, kako su najavili, već narednih dana revizorskom timu predstaviće plan aktivnosti za realizaciju preporuka koji sadrži mjere, nosioce, aktivnosti i rokove, a sve u cilju ispunjenja preporuka i dodatnog unapređenja upravljanja javnim finansijama.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Pompeo: Rusija neće moći da utiče na rezultat izbora...

“Jasno smo stavili do znanja Rusima da su svi takvi pokušaji nedopustivi i siguran sam da ćemo...

SAD pozvale Jerevan i Baku da odmah prekinu neprijateljsva

Stejt department je saopštio da bi obje strane trebalo da trenutno prekinu s nasiljem, kao i s...

Migrant provalio u kuću u Hrvatskoj pa ostavio poruku:...

Na razbijenim staklima pronađeni su tragovi krvi, a na ulaznim vratima je izgrebana poruka: “Oprosti, prijatelju, ali...

Premijer Jermenije: Jedini zadatak naše vojske – da pobijedi

„Naše oružane snage imaju samo jedan zadatak, a to je da pobijede. Cijeli jermenski narod, kao i...

Objektivni su razlozi zbog kojih igra još nije na...

Realno je da Budućnost ima velike probleme u igri poslije duge pauze koju su imale igračice nakon...

NAJČITANIJE

Pojašnjenje mjera NKT-a: Evo koje su nove mjere za...

Portal Standard izdvojiće koje mjere stupaju na snagu od ponedjeljka po opštinama, radi boljeg razumjevanja.

DA SE NE ZABORAVI – HRONOLOGIJA JEDNOG BEŠČAŠĆA –...

Skoro pa izlizana sintagma da se istorija ponavlja dobila je puno značenje u novoj crnogorskoj realnosti. Procesi...

Andrija Ćetković: Jedini razlog ove trodnevne naručene hajke...

Njegovo reagovanje prenosimo u cjelosti: Koristim ovu priliku da vas obavijestim o neprofesionalizmu i...

IJZCG objavio novu listu za mjere u opštinama: Promjene...

Promjena u odnosu na jučerašnju listu je da je i Kotor u grupi KI 400 - 799.

ABAZOVIĆ: Nećemo uslovljavati mandatara, sektore bezbjednosti ne možemo dati...

Lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović je u skupštinskom holu u toku pauze zasijedanje Parlamenta rekao...

Komentari

avatar