DRI: Revizije uspjeha u cilju sprovođenja UN Agende održivog razvoja

Na poziv Državne revizorske institucije Crne Gore (DRI), u cilju prezentovanja izvještaja o reviziji uspjeha iz oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine održan je sastanak sa predsjednikom i zamjenikom predsjednika Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore, na kojem su bili prisutni i predstavnici Parlamentarne budzetske kancelarije, Vestminsterske fondacije za demokratiju, UNDP-a i Sistema UN u Crnoj Gori.

Senator DRI dr Branislav Radulović je apostrofirao značaj revizije uspjeha u sprovođenju Ciljeva održivog razvoja iz Agende UN 2030. i u skladu sa tim naveo da je DRI usvojila Godišnji plan revizija za 2022. godinu, koji se između ostalog fokusira na pitanja koja se tiču 17 oblasti održivog razvoja. Revizije uspjeha iz oblasti održivog razvoja su kompleksne i zahtijevaju poseban nivo specijalističkog revizorskog znanja i primjene unaprijeđene metodologije rada.

U cilju jačanja revizorskih kapaciteta u oblasti revizije zaštite životne sredine, DRI, kao punopravna članica Evropske organizacije vrhovnih revizorskih institucija (EUROSAI) je u decembru 2021. godine postala članica EUROSAI Radne grupe za reviziju životne sredine (EUROSAI WGEA).

Predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Dragan Krapović i zamjenik predsjednika Odbora, Genci Nimanbegu iskazali su posvećenost i podršku radu Državne revizorske institucije i izrazili spremnost da u budućem radu daju svoj doprinos praćenju implementacije preporuka iz izvještaja o reviziji uspjeha u oblastima, koje su u nadležnosti Odbora.

Na sastanku je ukazana potreba intenzivnije saradnje kroz organizovanje kontrolnih i konsultativnih saslušanja subjekata revizije iz nadležnosti Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

U skladu sa potpisanim Protokolom o saradnji Skupštine Crne Gore i DRI, senator Radulović sa svojim revizorskim timom upoznali su učesnike sastanka sa nalazima izvršenih revizija uspjeha na teme: energetske efikasnosti, efikasnosti sprovođenja politike zaštite od šumskih požara, upravljanja intervencijama u slučaju iznenadnog zagađenja Jadranskog mora i efikasnosti praćenja i izvještavanja o kvalitetu vazduha u Crnoj Gori.

Posebno je istaknuto da su u Izvještaju EK za poglavlje 32 „Finansijska kontrola“ date pozitivne ocjene u oblasti eksterne revizije i naglašeno da je DRI u proteklom periodu značajno unaprijedila saradnju sa ključnim zainteresovanim stranama i ojačala svoju kontrolnu funkciju nad potrošnjom javnih sredstava.

Na kraju sastanka, zaključeno je da je u narednom periodu potrebno održati posebnu sjednicu u formi konsultativnog saslušanja povodom Izvještaja o reviziji uspjeha “Efikasnost mehanizma regulacije, praćenja i izvještavanja o kvalitetu vazduha u Crnoj Gori”, čiji će se termin naknadno utvrditi.

Takođe je dogovoreno da će se nakon objavljivanja Kontrolne revizije Izvještaja o reviziji uspjeha „Uspješnost sprovođenja politike zaštite životne sredine u Crnoj Gori – zaštita od šumskih požara”, Izvještaj o reviziji sa konačnim izvještajem o kontrolnoj reviziji dostaviti Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore na upoznavanje.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

GI “21. maj”: Lamentiranje Perovića o potrebi zabrane abortusa...

"No pasáran", poručili su iz GI "21. maj". https://twitter.com/gi21maj/status/1526280839331463170?s=20&t=G3z0I-uka0oj0mkJo1HpXg

Šehović: Premijer Abazović je poltronski most za destrukciju Crne...

Političke prilike u odnosu protekla tri mjeseca, kako smatra, naizgled su se prilično promijenile, ali ne i...

Autobusi sa ukrajinskim vojnicima napustili čeličanu Azovstal

Agencija novodi da nije bilo moguće utvrditi koliko je vojnika bilo u autobusima. Po...

Sudar dva voza u Španiji, mašinovođa stradao, 85 osoba...

Službe za hitnu pomoć javile su da pomažu evakuaciju oko 100 ljudi iz putničkog voza.

( VIDEO) Krivična prijava zbog zlostavljanja: Žabljačanin osumnjičen da...

“Pripadnici policije su kroz svoje aktivnosti došli do sumnje da je nepoznato lice B.G. (45) sa Žabljaka,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare