Izvor:RTCG

Država da zaštiti građane: Porodični budžeti sve tanji

Dok se čeka da se političari dogovore ko će u Vladu i kada će u Skupštinu, te da prođu lokalni izbori, porodični budžeti su sve tanji. Za osnovne životne namirnice, pa čak i one koje obračunava zvanična statistika, potrebno je sve više novca. Vrijednost minimalne potrošačke korpe se približila cifri od 700 eura, a u martu bi je mogla i premašiti imajući u vidu svakodnevna poskupljenja. A gdje su ostali troškovi, pitaju sagovornici RTCG-a, strahujući da će biti i gore.

Minimalna potrošačka korpa u februaru je, prema podacima Monstata, iznosila 693 eura. Izdaci za hranu bili su 311, a za neprehrambene proizvode i usluge 382 eura.

Podaci Monstata pokazuju i da je četvoročlano domaćinstvo u februaru za mlijeko, sir i jaja izdvajalo 78 eura, meso 64, povrće 55, a za hljeb i voće više od 30 eura.

Dok čekamo podatke za mart, najavljuju se nova poskupljenja. Osim životnih namirnica i goriva, rastu i cijene stanovanja, pa podstanari kažu da jedva preživljavaju.

“Nama su poskupljenja već od novembra-decembra, nije to samo zadnji mjesec. Nama je život otežan već par mjeseci, a ono što se sigurno može očekivati, prema najavama stručnjaka, je još teži život i još veća inflacija”, kaže Dragan Živković iz Udruženja podstanara.

I dok građani sve teže pune potrošačku korpu, država, kaže on, ne čini ništa da im pomogne.

“Ukoliko vi nemate skupštinu koja će da zasijeda i donese zakone koji su narodu neophodni nego sve to zavisi od nekakvih lokalnih izbora, izvinite, ali imamo neozbiljnu državu, neozbiljne predstavnike države i sve to na štetu naroda”, kazao je Živković.

Da država hitno mora ograničiti cijene i tako bar privremeno zaštiti stanovništvo, poručuju i iz Unije slobodnih sindikata.

“Mislim da rokovi polako prolaze i da strpljenje građana ističe i očekujemo da se brzo nešto desi. Ukoliko tako ne bude, onda zaista moramo izraziti revolt prema ponašanju donosioca odluka i političkih aktera na crnogorskoj političkoj sceni”, kaže Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) Srđa Keković.

Punjenje potrošačke korpe donekle je olakšao program Evropa sad, ali samo pojedinim građanima, kaže on.

“Možemo samo da zamislimo da nije bilo tog porasta zarada kako bi se ovo odrazilo na porodične budžete i na kupovnu moć. Ali moramo da shvatimo i da imamo veliki broj onih koje program Evropa sad nije obuhvatio, a to su penzioneri, ljudi koji rade na crno, imamo i armiju od više od 50 hiljada nezaposlenih”, napominje Keković.

Minimalna potrošačka korpa u februaru je u odnosu na januar porasla 12 eura, dok je u poređenju s februarom prošle godine gotovo 50 eura skuplja. Prosječna zarada za februar još nije objavljena, dok je u januaru bila 686 eura.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

DPS Nikšić: Izborni dan u Nikšiću protiče sa dozom...

“U dopisu DPS Nikšić stoji da izborni dan u ovom gradu protiče sa dozom povećanih tenzija, kako...

MUP: Video nadzor graničnih prelaza nije bio dostupan zbog...

"Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije imaju dva nezavisna sistema video nadzora. Jedan sistem je interni -...

Uprava policije: Sa aspekta bezbjednosti, izborni dan protiče mirno

Policija će, kako su kazali, će nastaviti da preduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti, kako bi izborni dan...

Drugi april, dan provjere činjenica: Dezinformacija sve više, a...

On je istakao da, Raskrinkavanje.me i druge slične platforme i portali širom svijeta obilježavaju 2. april kao...

(VIDEO) Glasao Đukanović

Đukanović je svoje biračko pravo iskoristio na biračkom mjestu u OŠ “Savo Pejanović”.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare