Đurović: Trostruka kriza usporila put CG u EU

Evropski put Crne Gore, ali i zemalja regiona usporen je, ocjenjuje za Antenu M profesorica Ekonomskog fakulteta i nekadašnja ministarka za evropske integracije Gordana Đurović.

„2020. je godina,po mnogim parametrima, godina zaustavljanja ekonomskog rasta, ulaska u recesiju što se odražava na dinamiku samog procesa i to ne samo Crne Gore, već i zemalja regije. U izvještaju Evropske komisije nijesmo nažalost dobili mnogo preporuka kako dalje.

Ali što se tiče tempa integracija EU, ozbiljna zdravstvena i još ozbiljnija ekonomska kriza, uz to imamo i političku tranziciju, tako da najavljene preraspodjele resora i potreba konsolidacije mogu negativno uticati na usaglašavanje i na odgovor na evropske zadatke“, smatra Đurović. 

U svakom slučaju trostruka kriza u kojoj smo se našli ne ide u prilog dinamiziranju EU procesa, dodaje Đurović.

Crna Gora je pregovore o članstvu u Evropskoj uniji otvorila prije osam godina i do sada je otvorila sva poglavlja, a privremeno zatvorila pregovaračka poglavlja 25 – Nauka i istraživanje, 26 – Obrazovanje i kultura i 30 – Vanjski odnosi.

Preciznije, junu smo otvorili posljednje pregovaračko poglavlje Poglavlje 8 – Konkurencija, dok smo čak u junu 2017 privremeno zatvorila poglavlju 30. Ekonomski odnosi sa inostranstvom.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji saopštio je 7. februara tokom prve zvanične posjete Crnoj Gori da će aktuelna Evropska komisija ponovo na listu prioriteta staviti proširenje za zemlje Zapadnog Balkana.

Crna Gora je predvodnik u tom procesu i možda jedna od potencijalnih zemalja koja bi mogla biti spremna za članstvo do 2024, istakao je tada Varhelji.

Profesoricu Gordanu Đurović pitali smo da li su sa ove vremenske distance takve projekcije i realne:

“Ne bih se sada bavila sa datumima, u svakom slučaju važno je da se postave prioriteti i da se njima posvetimo i da obaveze ispunjavamo koliko imamo kapaciteta držeći se tih prioriteta, a osnovni je da se konsolidujemo, u smislu da se stabilizujemo kada su posrijedi javne finansije i opšte upravljanje”, zaključila je Đurović.  

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

Daka Davidović nazvao Vučića mučenikom: Nemamo ništa zajedničko, naši...

Biznismen Miodrag Daka Davidović gostujući u emisiji "U žiži" na TV Novi rekao je da je predsjednik...

Bajden prvi u istoriji SAD osvojio više od 80...

S obzirom na to da se glasački listići još prebrojavaju, Bajden će dodatno poboljšati rekord koji je...

Vuković: Žene su dale smisao našoj herojskoj borbi kroz...

On je naglasio da su žene dale smisao našoj herojskoj borbi kroz istoriju. “Činjenica...

Maradona umro na isti dan kad i Kastro, imali...

I imali su posebnu povezanost, pa je slavni Argentinac istetovirao njegov lik na nozi.

Zelena salata čuva zdravlje

Vlakna, takođe, pomažu u uklanjanju soli žučnih kiselina iz organizma. Kad organizam nadomješta ove soli, istovremeno razlaže...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare