EBRD i EU će povećati finansiranje za MSP na zapadnom Balkanu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska Unija (EU) povećavaju svoju podršku malim i srednjim preduzećima na zapadnom Balkanu pružanjem dodatnog finansiranja, nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Banka će obezbijediti do 70 miliona eura novih kreditnih linija partnerskim finansijskim institucijama za kreditiranje lokalnih preduzeća u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnooj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. EU dopunjava ova sredstva sa dodatnih 15 miliona eura kako bi identifikovala i verifikovala najbolju dostupnu opremu i tehnologije kako bi se osiguralo da MSP povećavaju svoju konkurentnost i podrže prelazak na zelenu ekonomiju.

Zemlje zapadnog Balkana reagovale su na izbijanje pandemije koronavirusa strogim javnozdravstvenim mierama koje su imale ozbiljan ekonomski uticaj. Zemlje takođe trpe globalni ekonomski pad i smanjenu potražnju za njihovim proizvodima.

EBRD i EU putem Team Europe podržavaju mala i srednja preduzeća u njihovoj ambiciji da postanu konkurentnija i pronađu inovativna riešenja za nove izazove. Sredstva će obezbijediti da vitalna preduzeća i dalje imaju adekvatan pristup finansijama, mogu da ispunjavaju visoke standarde proizvoda i da su u dobroj poziciji da iskoriste izvozne mogućnosti koje im se nude u regionu i na evropskom tržištu.

„Snažno smo posvećeni pružanju podrške preduzećima u ovim teškim vremenima“, kaže Pierre Heilbronn, potpredsjednik EBRD-a, za politike i partnerstva.

„Naši dodatni fondovi će pružati podršku njihovom oporavku, rastu i pripremi za budućnost. Taj angažman takođe svjedoči o našem jakom partnerstvu i saradnji sa EU na zapadnom Balkanu.”

Oliver Varhelyi, komesar Evropske unije za susejdstvo i proširenje, rekao je: „Mala i srednja preduzeća su vitalna za ekonomiju zapadnog Balkana i posebno su pogođena ovom krizom. Zbog toga, dograđujući na našu dugogodišnju saradnju sa EBRD-om u regionu, povećavamo našu podršku malim i srednjim preduzećima – ne samo da bi se preduzeća održala, već i da bi se ojačala njihova otpornost i posijalo sjeme za održivi oporavak.”

EBRD je jedan od najvećih institucionalnih investitora na zapadnom Balkanu. Do danas je uložila preko 13 milijardi eura u više od 700 projekata, uključujući ključnu infrastrukturu, segmente malih i srednjih preduzeća i zelenu ekonomiju.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Leteći bikovi ispratili Atletiko i Savića iz Lisabona

Nakon što su eliminisali sada već bivšeg šampiona Liverpul u osmini očekivalo se da mogu do kraja,...

Premijer Marković: Ekonomska politika Vlade bila je u ovom...

"Zahvaljujući osmišljenoj ekonomskoj politici učinili smo da naša privreda bude još produktivnija i da stvara novu vrijednost....

Netanjahu: Započinje nova era u odnosima Izraela sa arapskim...

Netanjahu je, u saopštenju koje je prenosila televizija, naveo da će "pun i zvaničan mir" sa UAE...

Dečić kao generalka za Ludogorec

Budućnost je 25.juna remijem protiv Koma na Zlatici šest kola prije kraja teoretski osigurala šampionsku krunu. Sjutra...

Francuska ministarka odbrane stigla u Bejrut

"Ovo je posjeta podrške, tokom kojeg ćemo ponoviti poruke predsjednika Republike, i posjeta koji pokazuje veliku ulogu...

NAJČITANIJE

Filipović za Standard: Demokrate i DF prigrlili besposličare i...

Demokrate kreče grafite u Beranama, a podržavaju anonimni "aktivizam" koji govori da se...

Raković otkrio planove velikosrpskih krugova iz Beograda: Ako pobijedi...

“Nakon što Đukanovićev režim padne, DPS treba zabraniti kao što su zabranjene mafijaške organizacije Koza nostra ili...

(FOTO) Uhapšen Kristijan Junčaj: Pronađen pištolj

Kako je saopšteno iz policije policija je sinoć prilikom kontrolisanja K.J. pronašla pištolj marke "Pietro Beretta".

Istraga o pomorskoj nesreći u Budvi: Vještak tvrdi da...

- Pomorska nesreća u kojoj je 11. jula stradala jedna osoba dogodila se zbog nepridržavanja međunarodnih pravila...

Gradilište na Skadarskom jezeru: „Rajov ranč“ odobrili sveštenici SPC

Na radilištu je postavljena kamena ploča na kojoj piše „Čikov izvor“ i imena: Stanko Rakčević, Rajo Šuškavčević,...

Komentari

avatar