Izvor:Pobjeda

EPCG: U zadnji tren otpala četiri člana borda

Sastav novog borda direktora Elektroprivrede Crne Gore EPCG je drugačiji od onog koji je predložio čelnik Ministarstva za kapitalne investicije Mladen Bojanić.

Na Skupštini akcionara Elektroprivrede, organizovanoj juče u podne, smijenjen je dosadašnji Odbor direktora, na čelu sa, a na prijedlog Vlade imenovan novi semdočlani.

U Odboru direktora EPCG ubuduće će biti Milutin Đukanović, Nenad Marković, Aleksandar Dožić, Milun Božović, Jovan Radošević, Mirjana Čizmović i Rajko Radusinović. Đukanović je, odmah nakon Skupštine, na sjednici konstitutivnog odbora izabran za predsjednika Odbora direktora.

U prvoj varijanti u tom je tijelu trebalo da osim Đukanovića, Dožića i Radusinovića, budu Martin Ćalasan, Veljko Vasiljević, Marko Živković i Saša Miličić, koji su ispali iz kombinacije u zadnji tren.

Promjena

Skupštinom, koja je organizovana na Sceni 213, predsjedavao je izvršni direktor EPCG Igor Noveljić. Glasalo je sedam predstavnika akcionara, a ispred Vlade prisustvovao je i državni sekretar Ministarstva za kapitalne investicije Marko Perunović.

Manjinski akcionar Vasilije Miličković kazao je da neće glasati za novopredloženi sastav Odbora direktora, jer je on ponovo partijski, ističući da je „ministar Bojanić u nekolika navrata obmanuo javnost, jer je svojevremeno pozvao sve zainteresovane da konkurišu za mjesto u najvećem rukovodnom organu nacionalne elektroenergetske kompanije, a na kraju je, ipak, bio presudan partijski dres“.

– Dakle, ponovo na pravom mjestu ne sjede pravi stručnjaci. Nemamo ljude koji su svojim referencama zaslužili da sjede u Odboru direktora EPCG, neki od njih nemaju nikakvu vezu ni sa utičnicom, a to potvrđuje da partitokratija vlada Crnom Gorom – kazao je, između ostalog, Miličković.

Podsjetio je da je prethodno rukovodstvo donijelo nekoliko nezakonitih, a vrlo važnih odluka, među kojima je otkup akcija Rudnika uglja u Pljevljima, otkupljivanje električne energije od konkurenata po većoj cijeni od njihove proizvodne, a zbog čega je on podnio i krivične prijave.

Odradili

Marko Perunović je, u ime resornog ministarstva, kazao da će svako koga interesuje dobiti od njih obrazloženje za nove kadrove i istakao da Miličković sebi daje previše za pravo kad komentariše novoizabrane kandidate.

– Ozbiljan tim ljudi će se posvetiti svimu što se dešavalo u EPCG. Novoimenovani članovi OD su predstavnici interesa nove Vlade i nove politike u Crnoj Gori. Svi smo svjesni koliko je ovo velika i značajna kompanija, ali danas smo dužni da na Skupštini samo tehnički odradimo što se od nas očekuje. Biće vremena da Vlada odgovori svakome na svako pitanje – pojasnio je Perunović.

Akcionar Golub Bojanić je istakao uvjerenje da je Vlada birala najbolje, te da je siguran da novi rukovodioci ne mogu biti gori od dosadašnjih.

– Treba da pustimo ljude da rade, treba da im damo šansu, a ako ne budu dobri i njih ćemo smijeniti – rekao je Bojanić.

Dužnosti je razriješen bord kojim je predsjedavao Đoko Krivokapić, a čiji su članovi bili dr Ranko Milović, Nikola Vujović, Samir Hodžić, prof. dr Vladan Radulović, Srđan Spajić i Miloš Konatar.

Njima je Igor Noveljić zahvalio na izuzetnoj saradnji.

– Sviđelo se to nekome ili ne, ali EPCG je ostvarila najbolje rezultate u svojoj istoriji u toku njihovog mandata. Ostvarili smo neto dobit od gotovo stotinu miliona eura, imali najveći ciklus investicija od kada su izgrađene elektrane i mnogo toga što može da im služi na čast – kazao je Noveljić.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare