Izvor:Pobjeda

Evo od čega zavisi otvaranje auto-puta

Iako je najavljeno da će građevinski radovi na prioritetnoj dionici auto-puta Bar – Boljare biti završeni do kraja novembra, još je neizvjesno kada će biti puštena u saobraćaj jer treba završiti i druge radove, prvenstveno na elektro-mašinskim i instalacijama za kontrolu i upravljanje auto-putem, koji neće biti završeni do kraja ovog mjeseca.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija Pobjedi je rečeno da za puštanje u saobraćaj prioritetne dionice moraju biti završeni radovi koji će omogućiti nesmetano i bezbjedno saobraćanje vozila, a što će cijeniti nadzorni organ – inženjer (francusko-italijanski konzorcijum Ingerop&Geodata) i komisija za tehnički pregled radova.

“Pored građevinskih radova, paralelno se izvode i radovi na elektro-mašinskim instalacijama i instalacijama za kontrolu i upravljanje auto-putem (ventilacija, rasvjeta, protivpožarna oprema, izmjenjiva signalizacija, softver za kontrolu i upravljanje auto-putem, softver za naplatu putarine…). Ovi radovi zahtijevaju dodatno vrijeme za uvezivanje i testiranja sistema”, kazali su iz Ministarstva.

Naveli su da će završetak svih radova potvrditi nadzor (inženjer-francusko-italijanski konzorcijum Ingerop&Geodata) shodno ugovoru o projektovanju i izgradnji auto-puta kao i Komisija za tehnički pregled radova.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je prije desetak dana pri obilasku auto-puta saopštio da će kompletni građevinski radovi na prioritetnoj dionici auto-puta biti završeni do kraja novembra. Iako su pri kraju, još nijesu završeni ni radovi na naknadnim radovima koji se odnose na petlju Smokovac, vodosnabdijevanje i trajno napajanje električnom energijom.

“Trenutno je prilog 3 – petlja Smokovac realizovana 98,2 odsto, prilog 4 – vodosnabdijevanje 99,38 odsto i prilog 5 – izrada kablovske kanalizacije za 20 kV kablovski razvod za trajno napajanje električnom energijom na otvorenoj trasi i mostu Moračica realizovano 98 odsto cijevi i 95 odsto šahti”, precizirali su iz Ministarstva, ali nijesu precizirali kada bi ti radovi mogli biti završeni.

Radove na petlji Smokovac izvodi kompanija Bemaks. Ova petlja predstavlja saobraćajnu vezu dionice auto-puta Smokovac – Mateševo, sa magistralnim putem M2 Podgorica – Kolašin.

Za radove na elektromreži prethodna Vlada je zadužila Monteput, koji je angažovao Novi volvoks i Elektro tim.

Vlada bivšeg premijera Duška Markovića je u maju 2019. godine sa kineskom kompanijom CRBC potpisala anekse ugovora kojim je naknadno ugovorena izgradnja petlje Smokovac, vodosnabdijevanja i elektroinstalacija. Tim aneksima je 30. septembar prošle godine bio određen kao rok za završetak radova na prioritetnoj dionici.

Ministarstvo kapitalnih investicija zaključilo je krajem aprila ove godine sa CRBC prilog ugovora, kojim je kraj novembra ove godine rok za završetak svih radova. Izgradnja prve dionice počela je 2015. i prvobitni rok za završetak bio je maj 2019. godine.

Ukupna dužina prioritetne dionice je 41,5 km, sa 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, 16 dvocijevnih tunela. Ukupna dužina tunela je 17,7 km, što čini oko 43 odsto dužine prioritetne dionice auto-puta. Otvorena trasa, ukupne prosječne dužine od oko 17,6 km čini 42 odsto ukupne dužine ove dionice.

Predviđene su četiri petlje, sa naplatnim rampama, na kojim se ostvaruje veza auto-puta sa postojećim stanjem. To su petlje Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo.

Ugovorena je cijena od 809,6 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Vlada je početkom jula objavila informaciju o hedžing aranžmanu sa evropskim i američkim bankama, čime je, kako tvrde, smanjena kamatna stopa za taj kredit, čime su uštedjeli osam miliona eura za ovu godinu.

Crna Gora je nedavno Eksim banci platila prvu ratu ovog kredita i, kako tvrde iz Vlade, zahvaljujući hedžing aranžmanu uštedjeli su četiri miliona eura.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Pendarovski – Bečić: Prijateljstvo dvije države važan preduslov kvaliteta...

Bečić je podsjetio na zajedničku istoriju i bliskost dva naroda, te činjenicu da...

RADOMAN za Standard: Vladi nije stalo do građana, ali...

Podsjetimo, na Cetinju je u srijedu održan protest zbog obustave finansiranja i ukidanja zaštitarske službe Fakulteta za...

Pucnjava u Dečanima; Policija: Nema indicija za teroristički akt,...

''Vjerujemo da je meta napada bio neko ko je bio u autobusu'', rekao je Eljšani novinarima.

U KCCG 37 pacijenata životno ugroženo

Kako je saopšteno iz KCCG njih 37 je životno ugroženo.

Drašković: Zašto Abazović poziva Pejovića na kanabe kad postoje...

''Nije jasno po kom osnovu Abazović čini ovakve korake koji liče na ulični poziv pajtosu da naprave...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare